En nu: Tijd voor positief nieuws!

Positief nieuws

Ik heb onlangs het boek If you’re so smart, why aren’t you happy? van Raj Raghunathan gelezen. In dit, overigens zeer interessante, boek staat onder andere dat mensen vaak meer aangetrokken worden door negatief nieuws dan door positief nieuws. Dit is evolutionair zo bepaald en heeft er mee te maken dat iemand die oog heeft voor negatieve dingen (zoals een bedreigende situatie) in principe een grotere kans tot overleven heeft dan degene die dat niet heeft. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar helaas is het ook zo dat negatief nieuws een negatief effect heeft op het gevoel van geluk dat iemand ervaart. En omgekeerd geldt ook dat blootstelling aan positieve dingen een positief effect heeft op geluk. Dus het leek me een goed idee om eens bewust op zoek te gaan naar positief nieuws. Want een beetje extra geluksgevoel kan natuurlijk nooit kwaad. In dit artikel vind je daarom een selectie van mijn favoriete positieve nieuws van de afgelopen tijd.

Lees ook mijn artikel over het boek ‘If you’re so smart, why aren’t you happy?’

Dat gezegd hebbende; ik kwam er achter dat het vinden van positief nieuws gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Sla een willekeurige krant open of bezoek een willekeurige nieuwssite en het negatieve nieuws vliegt je om de oren. En dan overheersten de afgelopen tijd natuurlijk ook de Amerikaanse verkiezingen en de tragische overwinning van Donald Trump het nieuws, wat garant stond voor heel veel negativiteit. Toch, als je goed zoekt, kun je best wat positief nieuws vinden. Ook al is de aanleiding soms negatief.

Het is tijd voor positief nieuws!

Hieronder staan een aantal links naar positieve verhalen die ik de afgelopen tijd al internettend tegen kwam.

Noot: ik bevind mij voor een groot gedeelte van mijn browsende tijd op Engelstalige websites. Een deel van de artikelen waar ik naar toe link, komt dan ook uit op Engelstalige websites.

Meditatie in plaat van nablijven werkt

Meditatie in plaats van nablijven werkt

Bron: Facebook Holistic Life Foundation

Allereerst iets wat mij natuurlijk erg aan het hart gaat: Een school in Baltimore (VS) die nablijven verving door meditatie , wat er in resulteerde dat er geen kinderen van de school meer werden weggestuurd. Meditatie brengt (ook voor kinderen) echt heel veel voordelen met zich mee en het zou wat mij betreft een heel goed idee zijn als dit in alle scholen ingevoerd zou worden.

Lees hier het hele artikel.

De reuzenpanda wordt niet meer bedreigd

Panda niet meer bedreigd

Bron: Joel Sartore, National Geographic Photo Ark Zoo Atlanta

De panda werd jarenlang door uitsterven bedreigd. Door inspanningen van de Chinese overheid is de panda sinds dit jaar niet meer een bedreigde diersoort . En hoewel dit voor heel veel diersoorten niet geldt, is het voor de reuzenpanda heel goed nieuws.

Lees hier het hele artikel.

Elektrisch rijden in Nederland gaat de goede kant op

Elektrisch rijden gaat de goede kant op

Bron: ANP

De uitstoot van CO2 is een groot probleem in het kader van klimaatverandering. In Nederland rijden gelukkig ondertussen al meer dan 100.000 (gedeeltelijk) elektrische auto’s op de weg. Dit is natuurlijk maar een heel klein gedeelte van alle auto’s, maar het is wel een stap in de goede richting.

Lees hier het hele artikel.

Amsterdam gaat de CO2 uitstoot flink verminderen

Amsterdam gaat CO2-uitstoot reduceren

Bron: Facebook Gemeente Amsterdam

Amsterdam wil in 2050 een aardgasloze stad zijn, waardoor de gemeente de CO2 uitstoot in de stad flink wil terugdringen . Ook weer in het kader van klimaatverandering kun je alleen maar hopen dat heel veel steden heel snel zullen navolgen.

Lees hier het hele artikel.

Er wordt iets gedaan aan de plastic soep in de oceanen

Eetbare sixpack ring

Bron: Facebook Saltwater Brewery

Een lokale bierbrouwerij in Florida heeft iets bedacht voor het probleem van het plastic dat om sixpacks (bier) zit, en wat veelvuldig in de oceanen drijft: een eetbare sixpack ring . In plaats van plastic waar vogels en andere dieren in verstrikt kunnen raken, is deze sixpack ring gemaakt van de eetbare pulp die als bijproduct bij de productie van bier overblijft. Wat zou het toch een goed idee zijn als andere (grote) bierbrouwerijen dit voorbeeld gauw gaan volgen!

Lees hier het hele artikel.

Je ziet het: er is heus positief nieuws te vinden! Maar zonder twijfel is er nog veel meer positief nieuws te noemen. Heb je suggesties? Laat het me vooral weten!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.