Lekker en gezond: pizza van kikkererwtenmeel

Pizza kikkererwtenmeel

Ik vind het fijn om in het weekend eens iets anders tussen de middag te eten dan een boterham of een salade. En omdat ik in het weekend over het algemeen wat meer tijd heb, wil ik dan nog wel eens aan het experimenteren slaan. Afgelopen weekend resulteerde dat in een pizza. Niet een gewone (uiteraard ;-)), maar eentje gemaakt van kikkererwtenmeel!

Het idee voor een pizza van kikkererwtenmeel komt uit het kookboek ‘easy peasy’ wat ik onlangs kreeg. Ik wist daarvoor helemaal niet dat het mogelijk was om van kikkererwtenmeel een pizzabodem te maken. Eerder maakte ik al wel een pizzabodem van quinoa. Ook erg lekker, maar deze pizza van kikkererwtenmeel is zelfs nog gemakkelijker te maken! En, omdat ik toch ’tijd zat’ had (lees: tussen de eerste laag verf op de muur in de kamer van mijn zoon en de tweede laag in) heb ik de pizzasaus ook maar even zelf gemaakt. Maar eerlijk is eerlijk; het is dan ook echt supersimpel!

> Liever toch geen pizzabodem van kikkererwtenmeel? Lees dan hoe je echt traditioneel pizzadeeg maakt!

Dit heb je nodig voor de pizzabodem:

  • 180 gram kikkererwtenmeel
  • 200 milliliter water
  • Snuf zout
  • Ronde springvorm (met een doorsnede van 24 centimeter)

Dit heb je nodig voor de pizzasaus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten, inclusief sap
  • Olijfolie
  • Zout, peper en Italiaanse kruiden

Dit heb je nodig voor de topping:

  • Alles wat je lekker vindt! Ik heb in dit geval gekozen voor plakjes courgette, rode paprika en rode ui.

En zo maak je de pizza van kikkererwtenmeel:

  • Begin met de pizzasaus: pel de ui en de knoflook en snij dit fijn.
  • Doe wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook een paar minuutjes op een laag vuur.
  • Voeg daarna de gepelde tomaten inclusief het sap erbij.
  • Voeg naar smaak zout, peper en Italiaanse kruiden toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de saus ongeveer 20 minuten op een laag vuur sudderen. Pureer de saus daarna met een staafmixer, zodat het een min of meer gladde saus wordt.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Mijn oven heeft een ‘pizzastand’, maar je kunt net zo goed de ‘boven-onderwarmte’ functie gebruiken.
  • Meng het kikkererwtenmeel met het water en het zout met een pollepel in een grote kom, totdat het een egale, dikke pap is.
  • Leg een bakpapiertje in de springvorm en vet de vorm dan in met olijfolie of bakspray. Ik leg altijd een bakpapier over de bodem van de springvorm en zet daarna de rand er op, zodat het bakpapier strak over de bodem van de springvorm wordt gespannen (de rest van het bakpapier laat ik gewoon zitten, dat gaat gewoon mee de oven in). Geen gedoe dus met het knippen van een perfect rondje bakpapier.
  • Giet het kikkererwtenbeslag in de bakvorm en verdeel dit gelijkmatig over de bodem.
  • Doe de bodem 20 tot 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant lichtbruin is.
  • Snijd ondertussen de groenten voor de topping van de pizza. Ik heb voor deze pizza dunne plakjes courgette, rode paprika en rode ui gesneden.
  • Bak de groenten op een laag vuur totdat ze beetgaar zijn of besprenkel ze met wat olijlolie leg ze op een aparte bakplaat in de oven erbij.
  • Als de bodem klaar is, bedek deze dan met wat pizzasaus en de groenten. Je zult zien dat er nog behoorlijk wat saus overblijft. Dit kun je in de vriezer bewaren voor de volgende pizza!
  • Verwarm de pizza tot slot daarna nog 3 tot 5 minuten in de oven.

Ik vond de pizza echt heel lekker. En mijn kinderen ook, dus wat dat betreft mag het echt een succes genoemd worden! Geniet ervan!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.