Simpel en snel: vegan macaroni

vegan macaroni

Sinds ik de documentaire What the health heb gezien (zie ook mijn vorige blogpost) ben ik veel bewuster dierlijke ingrediënten in mijn eten gaan vermijden. Dus niet alleen vlees, maar ook melk, eieren, kaas (!) etc. Ik ben by far nog niet veganistisch, maar sluit niet uit dat ik dat ooit wel ga worden. Best radicaal he? Zeker omdat ik in het kader van het steeds minder vlees eten juist wat meer kaas en eieren was gaan eten. Dus het wordt een behoorlijke uitdaging om ook voor deze voedingsmiddelen alternatieven te vinden. En aangezien ik nog steeds een behoorlijk druk leven heb, wil ik nog steeds niet bizar veel tijd besteden aan het maken van mijn eten. Vandaar dat mijn eerste bewuste vegan recept na het zien van deze documentaire een snelle was: vegan macaroni.

Snelle vegan macaroni

Thuis aten wij vroeger voornamelijk aardappelen, groente en vlees. Zo nu en dan afgewisseld door nasi of macaroni. Vol nostalgie kijk ik dan ook terug op de heerlijke macaroni die mijn moeder altijd maakte. Met deze macaroni in het achterhoofd heb ik dan ook deze vegan macaroni gemaakt. Met iets meer groenten én met vegetarisch gehakt (waarbij geen gebruik is gemaakt van dierlijke ingrediënten, en het dus ook veganistisch is).

Dit heb je nodig voor vegan macaroni voor 4 personen:

  • 250 gram volkoren macaroni
  • 400 gram voorgesneden macaronigroenten (je kunt natuurlijk ook zelf groenten snijden, maar dan is het niet zo snel meer ;-))
  • 140 gram tomatenpuree
  • 150 milliliter water
  • 175 gram vegetarisch gehakt (ik heb Tivall fijngehakt gebruikt)
  • Peper, zout, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, nootmuskaat
  • Tomatenketchup en ketjap manis

En zo maak je de snelle vegan macaroni:

  • Roerbak de macaronigroenten in wat olijfolie in een koekenpan totdat ze beetgaar zijn.
  • Voeg de tomatenpuree en het water toe aan de groenten en roer goed door, zodat er een saus ontstaat.
  • Voeg daarna naar smaak zout, peper, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden en een klein beetje nootmuskaat toe.
  • Kook ondertussen de macaroni in een pan met ruim water gaar.
  • Bak in een apart pannetje het vegetarische gehakt volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg vervolgens de macaroni en het vegetarische gehakt bij de saus, en schep het geheel goed door.
  • Maak de macaroni tot slot af met een klein scheutje tomatenketchup en ketjap manis (geloof me, dit is lekker!) en schep nog eens goed door.
  • Verdeel de macaroni over 4 borden en tast toe!

Wil je iets uitgebreider, dan kun je ook nog een lekkere frisse salade erbij maken. Geniet ervan!

Lief, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!