Meditatie en geluk

In de westerse maatschappij zoeken we geluk over het algemeen buiten ons zelf. Geluk zit in een betere baan, een groter huis, een mooie auto, een druk sociaal leven, mooi weer en ga zo maar door. Maar meditatie leert ons dat echt geluk juist in ons zelf zit. In de eigen peace of mind. Als je in staat bent om negatieve gedachten te stoppen en een stille en vredige geest te hebben, kun je gewoon ‘zijn’. Dit is de bron van geluk die in jezelf zit. Je meest innerlijke kern die kalm, stil, vredig en vol vreugde is.

Meer activiteit in de linker hersenhelft

Uit onderzoek blijkt ook dat regelmatig mediteren de activiteit in de linker hersenhelft helpt vergroten. Meer activiteit in deze hersenhelft wordt geassocieerd met gevoelens van geluk, enthousiasme, vreugde, energie en alertheid, en ook minder stress, depressies en angsten.

Depressie en angstgevoelens

Meditatie kan helpen depressies te bestrijden of te voorkomen. Mensen die worstelen met depressieve gevoelens, zien dit vaak als een probleem dat ze moeten oplossen. Ze stellen zichzelf vragen als “waarom voel ik me zo?, wat zegt dit over mij? Zal ik ooit beter worden?” Het steeds maar denken van dergelijke gedachten creëert echter alleen maar meer pijn. Meditatie kan helpen om dit soort contraproductieve gedachten te stillen. En het helpt je emoties te ervaren zonder ze te beoordelen.

Onderzoek wijst bovendien uit dat stress een belangrijke oorzaak van depressie is. Langdurige blootstelling aan stress leidt ertoe dat de natuurlijke reactie van het lichaam op stress – de fight or flight reactie – overactief raakt. Als deze stressreactie na een stressvolle periode niet ophoudt of afneemt, kan het bij bepaalde mensen tot gevoelens van angst en depressie leiden. Het verminderen van stress door meditatie kan het risico op depressies dus verkleinen.

Hoewel de positieve effecten van meditatie op depressie bewezen zijn, is het bij (ernstige) depressie altijd ook aan te raden professionele hulp te zoeken!

Meer voordelen van mediteren:

Controle over gedachten en gedrag
Omgaan met stress
Invloed van meditatie op de gezondheid
Meditatie en relaties
Beter presteren