Boekentip: If you’re so smart, why aren’t you happy?
Je bent (redelijk) succesvol. Je bent gezond, hebt een leuke baan, fijn gezin, mooi huis en wat nog meer. En toch heb je zo nu en dan het idee dat er nog wat mist. Dat je, nou ja, gewoon nog wel wat (of heel veel) gelukkiger zou kunnen zijn. Dat is waar If you’re so smart, why aren’t you happy ? (in het Nederlands Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?) van hoogleraar en onderzoeker Raj Raghunathan over gaat.
If you’re so smart, why aren’t you happy?
Wat is er nodig om gelukkig te zijn? Uit heel veel onderzoek blijkt dat, nadat fundamentele basisbehoeften bevredigd zijn, deze 3 dingen het belangrijkst zijn:
- Het gevoel dat dat je ergens goed in bent (meesterschap)
- Het gevoel van liefde en verbondenheid met ten minste één andere persoon
- Het gevoel van vrijheid; dat jijzelf en niet anderen zeggenschap hebt over je eigen even (autonomie)
Heel belangrijk daarbij is de mindset die je hebt bij het proberen te bereiken van deze 3 dingen. Je wordt pas echt gelukkig als je een mindset van ‘overvloed’ hebt: dat je het gevoel hebt dat je genoeg hebt en dat er in het leven genoeg is voor iedereen. Dit in tegenstelling tot een mindset van ‘schaarste’, waarbij je het gevoel hebt dat je niet genoeg hebt en met anderen moet strijden om zaken die schaars zijn.
Maar hoe zorg je er dan voor dat je ergens heel goed in wordt, verbondenheid voelt met anderen en een gevoel van autonomie hebt – op zo’n manier dat je er ook echt gelukkig van wordt? Dat is waar het boek uitgebreid op in gaat. ‘If you’re so smart, why aren’t you happy?’ gaat over de 7 zonden en de 7 gewoonten van gelukkige (en succesvolle) mensen.
De 7 gewoonten (en zonden) van gelukkige mensen
1. Geluk een prioriteit maken (maar niet koste wat kost nastreven)
Als je het de meeste mensen rechtstreeks vraagt, staat geluk heel hoog op het lijstje van dingen die ze belangrijk in het leven vinden. Toch blijkt dat we dat in de praktijk nogal eens te vergeten en in plaats daarvan andere dingen nastreven. Het is daarom belangrijk geluk een prioriteit in je leven te maken, en die dingen te doen die je ook echt gelukkig maken.
2. Streven naar flow (en niet superieur willen zijn)
Waar het in onze maatschappij heel gewoon is om superieur ten opzichte van een ander te willen zijn, is het een veel beter idee om flow na te streven. Flow is per definitie een (plezierige) staat waarin je zo geabsorbeerd bent in wat je het aan doen bent, dat je de tijd helemaal vergeet en volledig in het moment bent. Zoek dus activiteiten die flow in je (werkende) leven brengen.
3. Liefde ontvangen en geven (maar niet wanhopig op zoek naar liefde zijn)
(De behoefte aan) emotionele verbondenheid met anderen is een centraal kenmerk van de mens. Maar wanhopig op zoek zijn naar liefde staat juist garant voor veel ellende. In plaats daarvan geldt dat vriendelijk en gul zijn, en anderen helpen ons gelukkig maakt. En bovendien ook bijdraagt aan succes.
4. Interne controle nemen (maar niet wanhopig alles willen controleren)
Wanhopig proberen controle te houden over alle aspecten van je leven en alles om je heen is niet bevorderlijk voor geluk. Alleen al omdat het simpelweg onmogelijk is om alles onder controle te hebben en houden. Daarentegen is het wel een goed idee om interne controle te nemen. Dat betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt over je eigen gevoelens, en je geluk niet af laat hangen van iemand anders of van externe omstandigheden.
5. Op een slimme manier vertrouwen hebben (en niet wantrouwig in het leven staan)
Vertrouwen is erg belangrijk voor geluk. Als je geen vertrouwen hebt, kun je niet relaxt zijn en als je niet relaxt bent, ben je niet gelukkig. Het is daarom goed om proactief vertrouwen in mensen en situaties te hebben. Het is echter wel verstandig om dat op een slimme manier te doen, zodat je de kans dat je vertrouwen geschaad wordt zo klein mogelijk maakt.
6. Positieve uitkomsten nastreven (maar je niet uit het veld laten slaan als dat niet lukt)
Doelen hebben in je leven en die actief proberen te vervullen is een goed idee. Maar de realiteit is dat we uitkomsten vaak maar voor een beperkt gedeelte zelf kunnen beïnvloeden. Als je je iedere keer uit het veld laat slaan als iets niet gelukt is, is dat niet heel bevorderlijk voor je geluk. Het is daarom goed om te kunnen relativeren als iets niet lukt, of niet zo gaat zoals je zou willen.
7. Mindful in het leven staan (en niet verslaafd zijn aan je geest)
We zijn gewend om volledig op ons brein af te gaan bij het maken van beslissingen. En daarbij gevoelens en intuïties te negeren. Bovendien raast onze geest meestal maar door en is er vaak geen ruimte voor reflectie en bezinning. Mindfulness helpt om uit de drukke geest te stappen en te observeren wat er in en om je heen plaats vindt. Het vermindert negatieve gevoelens en versterkt positieve gevoelens en is daarom erg belangrijk voor geluk.
Zoals met zoveel zijn deze 7 gewoonten in principe simpel, maar is het in de praktijk toch best moeilijk om ze je eigen te maken. Gelukkig biedt het boek ook handvatten en oefeningen om je daarbij te helpen. En, als je echt serieus ermee aan de slag wilt, kun je ook nog via Coursera een gratis cursus van Raj Raghunatan volgen!
Ik wens je heel veel geluk en succes toe!
Liefs, Femke
[bol_product_links block_id=”bol_5828bf011b97a_selected-products” products=”9200000049806444,9200000035690393″ name=”If you’re so smart why aren’t you happy” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]