6 voordelen van planten in huis

Voordelen van planten in huis

Planten zijn hip! Je hoeft maar een (woon)tijdschrift open te slaan en de foto’s van mooi ingerichte kamers met weelderige planten erin vliegen je om de oren. I love it en ben zelf ook helemaal dol op planten. Ik heb ondertussen een behoorlijke verzameling in mijn woonkamer en ben ook al voorzichtig aan het uitbreiden naar de bovenverdieping. Maar ik hoef me gelukkig niet schuldig te voelen over mijn vele tripjes naar het tuincentrum. Want er zijn namelijk heel veel voordelen van planten in huis!

De voordelen van planten in huis

Er is heel veel onderzoek naar de effecten van planten in huis en in andere omgevingen (bijvoorbeeld kantoren en ziekenhuizen) gedaan. O.a. NASA heeft onderzoek naar de luchtzuiverende kwaliteiten van planten gedaan. Maar waarschijnlijk weet je zelf instinctief ook wel dat het goed is om planten in huis te hebben. Want wie wordt er nou niet vrolijk van een mooie plant?!

1. Planten zorgen voor schonere lucht in huis
Planten verwijderen giftige stoffen uit de lucht. Stoffen als formaldehyde, benzeen en Trichlooretheen – welke onder andere in tapijten, sigarettenrook, inkt en verf terug te vinden zijn – worden door zowel de bladeren als wortels van planten uit de lucht gefilterd.

2. Planten zorgen voor meer zuurstof in de lucht
Fotosynthese is het proces waarbij planten onder invloed van zonlicht water en koolstofdioxide omzetten in glucose en zuurstof. Planten absorberen dus koolstofdioxide en geven zuurstof af. Dit zorgt voor meer zuurstof in de lucht en zorgt er dus voor dat je gemakkelijker kunt ademen.

Let op: ’s nachts stopt het proces van fotosynthese (planten hebben daar immers zonlicht voor nodig) en draait het proces zich bij veel planten om: oftewel dan nemen ze zuurstof op en geven ze koolstofdioxide af. Er zijn echter ook planten waarbij dit niet gebeurt, bijvoorbeeld orchideeën en vetplanten. Deze planten zijn dus erg geschikt voor in de slaapkamer om beter te kunnen slapen!

3. Planten brengen de luchtvochtigheid in huis omhoog
Het overgrote gedeelte van het water dat je je planten geeft, wordt door de plant weer aan zijn omgeving vrij gegeven. Planten zorgen dus voor een hogere luchtvochtigheid in huis, wat heel gunstig kan zijn als je veel last hebt van droge hoest, droge huid, verhoudheden en een zere keel.

4. Planten zijn goed voor je gezondheid
Er zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat planten goed zijn voor je gezondheid. Zo zorgen planten ervoor zorgen dat patiënten in het ziekenhuis minder stress ervaren en sneller herstellen. En hebben mensen die in kantoren werken waarin planten staan minder last van hoofdpijn, vermoeidheid, verkoudheden etc.

En natuurlijk zijn schonere lucht, meer zuurstof en beter slapen ook heel goed voor je gezondheid!

5. Planten helpen je beter te werken
Planten verbeteren concentratie, productiviteit en geheugen. Werken of studeren in een ruimte met planten is dus een heel goed idee.

6. Planten zorgen voor een groter geluksgevoel
Mensen die in een omgeving wonen waar veel groen is – met bijvoorbeeld bomen en ander groen in de straat, en parken of bossen in de buurt –  zijn gelukkiger dan mensen waarvoor dat niet het geval is. Niet voor niets wordt is het in sommige landen al gewoon om zo nu een dan een ‘bosbad’ te nemen. En wat voor buiten geldt, geldt natuurlijk ook voor binnen. Dus van groen in huis word je gelukkiger!

Wil je weten welke planten je het beste kunt kopen? In sommige tuincentra wordt expliciet aangegeven wanneer een plant bijvoorbeeld luchtzuiverende eigenschappen heeft. Maar je kunt ook eens hier en hier kijken!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!