Gezond en lekker: pompoensoep

Pompoensoep

Een paar weken geleden schreef ik dat ik voor het eerst iets gemaakt had met pompoen: deze lekkere lichtzoete pompoencake. Bleek pompoen toch niet zo spannend te zijn als ik dacht! Dus gesterkt door het overdonderende succes (;-)) van die cake besloot ik meteen om nog iets met pompoen te maken. Iets waar pompoen óók uitermate geschikt voor is: een lekker stevige winterse pompoensoep!

Pompoensoep

Ik heb voor deze pompoensoep ook weer de ‘traditionele’ oranje pompoen gebruikt, omdat ik die nu eenmaal, nou ja, ‘ken’. En omdat ik weet dat die van zichzelf lekker zoet is. Maar wellicht kan het ook heel goed met andere soorten pompoenen (iemand ervaring?).

En ik ben er ook achter gekomen dat je de pompoen niet per sé hoeft te schillen, als je hem in de oven gaart. Dat kan gewoon met schil en al! Hieronder leg ik uit hoe dat werkt.

Dit heb je nodig voor de pompoensoep (ongeveer 4 volle kommen):

  • 500 tot 550 gram gare pompoen. Ik heb hiervoor 2 kleine pompoenen gebruikt, maar het is natuurlijk afhankelijk van wat je in de winkel kunt vinden. Het is dus een beetje gissen hoe groot je pompoen moet zijn of dat je er wellicht 2 moet kopen. Het is in ieder geval zo dat de rauwe pompoen meer weegt dan de gare pompoen, en dat de schil natuurlijk ook mee weegt. Dus als je rond de 800 gram (rauwe, niet geschilde) pompoen koopt, zou je volgens mij redelijk goed moeten zitten.
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 270 milliliter kokosmelk (uit een blikje)
  • 2 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 30 milliliter agavesiroop
  • Optioneel: 2 volle theelepels (Massaman) currypasta (bijvoorbeeld van het merk Blue Elephant, te koop bij AH)

En zo maak je de pompoensoep:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht.
  • Snij de boven- en onderkantjes van de pompoen(en) af en snij de pompoen in de lengte door midden.
  • Schep met een lepel de pitten en draden uit de pompoen.
  • Vet daarna de pompoen met wat olijfolie in. Doe dit alleen op de gedeelten waar geen schil zit (met name de binnenkant dus).
  • Leg de halve pompoenen met de onderkant naar beneden op een bakplaat met bakpapier, en zet ze 45 minuten in de oven. Kijk na 45 minuten of de pompoen gaar is door er met een vork in te prikken. Als je met gemak door de schil heen kunt prikken, is de pompoen klaar.
  • Haal de pompoen uit de oven en laat even afkoelen. Trek daarna de schil er van af (gaat heel gemakkelijk!) en prak de pompoen alvast tot een puree.
  • Pel en snipper ondertussen de sjalotjes en de knoflook. Doe wat olijfolie in een (soep)pan en bak de sjalot en knoflook een paar minuten op een laag vuur.
  • Je kunt er vervolgens voor kiezen om hier de Massaman currypasta aan toe te voegen. Hierdoor krijgt de pompoensoep wat extra smaak en bite en wordt hij wat pittiger. Wil je de pompoensoep wat kindvriendelijker houden of hou je niet van pittig, dan kun je dit overslaan.
  • Maak ondertussen de groentebouillon klaar.
  • Doe nu de pompoenpuree, de groentebouillon en de kokosmelk bij de sjalot en knoflook in de pan. Roer goed door.
  • Roer daarna de pindakaas en agavesiroop door de soep. Voeg eventueel nog wat zout (en peper, als je geen currypasta gebruikt hebt) toe.
  • Nu is het tijd om de soep glad te maken. Ik heb dit gedaan door de soep in de pan met een staafmixer goed te pureren. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de soep in een blender of keukenmachine te pureren, maar dat betekent wel dat je de soep van pan naar machine en weer terug moet gieten of scheppen. Kan een beetje messy worden ;-).
  • Laat de soep nog een paar minuten op een laag vuur zachtjes koken en daarna is de pompoensoep klaar om te eten!

Een volle kom pompoensoep vult behoorlijk goed, dus je heb er verder niet heel veel meer bij nodig. Lekker met bijvoorbeeld een stokbroodje.

Eet smakelijk!

Liefs Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.