Voordelen van mediteren

Voordelen van mediteren

Er is heel veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Veel van deze onderzoeken wijzen uit dat meditatie goed is voor zowel lichaam als geest.

Een groot deel van de voordelen van mediteren komt voort uit het feit dat (regelmatig) mediteren stress vermindert. Meditatie zorgt ervoor dat je minder snel in de stress schiet en om beter met stress om te kunnen gaan als het er is. En stress is gerelateerd aan een groot aantal ziekten, dus als je minder stress hebt, is dat goed voor je gezondheid.

Maar er zijn meer voordelen van mediteren. Meditatie helpt je om gedachten onder controle te houden en soms zelfs helemaal te stoppen, wat zorgt voor een vredige en ruime geest. Het heeft een positieve invloed op de relaties die je hebt doordat je meer compassie ervaart. Het heeft ook een positieve invloed op het geluksgevoel dat je ervaart, doordat het je leert dat geluk in jezelf zit en niet in externe dingen. En helpt je beter presteren bij werk, studie of sport, omdat het onder andere je concentratievermogen vergroot.

En regelmatig mediteren blijkt ook de hersenen zelf blijvend positief te veranderen. Hierdoor verbetert onder andere het korte- en lange termijn geheugen en kan de gevoeligheid voor pijn verminderen. En je hoeft daarvoor niet elke dag uren stil te zitten. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat deze positieve effecten al optreden bij slechts 10 minuten mediteren per dag.

Lees meer over de voordelen van mediteren:

Controle over gedachten en gedrag
Omgaan met stress
Invloed van meditatie op de gezondheid
Meditatie en relaties
Meditatie en geluk
Beter presteren