Gezond en lekker: pompoencake!
Ok, ik moet iets bekennen… Ik had nog nooit iets met pompoen gemaakt. Ik vond pompoenen een beetje spannend. Te beginnen met welke je moet kiezen. Neem je de traditionele oranje (Halloween) pompoen, of kies je voor een groene of wellicht wel de flespompoen? En hoe weet je of je een goede te pakken hebt? Je kunt er moeilijk in knijpen om te voelen of hij al rijp is, toch? En bestaat er überhaupt iets als een niet rijpe pompoen in de supermarkt? En hoe bereid je dat ding eigenlijk? Kun je hem zo, uit het vuistje eten, of moet er eerst nog iets mee gebeuren? Toegegeven, veel van deze dingen weet ik nog steeds niet. Maar ik ben toch over mijn angst heen gestapt en heb er gewoon één gekocht. Zo’n oranje, dat leek me de veiligste optie. Want ik wilde iets maken wat me wel lekker leek. Iets wat heel goed bij deze koude en natte dagen lijkt te horen: een pompoencake!
Pompoencake
Waar ik ondertussen al wel achter was gekomen, is dat je niet zomaar een hap uit een pompoen kunt nemen. Hij moet geschild en ontpit worden én je moet hem garen door hem bijvoorbeeld te koken of in de oven te bereiden. Dat schillen is best wel een …klus, om zo maar te zeggen. Maar het koken (waar ik voor gekozen heb) was gelukkig binnen 15 minuutjes klaar!
Anyway, dit heb je nodig voor 1 pompoencake:
- 450 gram rauwe, geschilde pompoen. Na koken blijft hier ongeveer 350 gram gekookte pompoen van over.
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram havervlokken of havermeel
- 50 gram walnoten
- 60 gram dadels
- 3 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels speculaas- of koekkruiden (gewoon in een potje bij de supermarkt te koop)
- Snuf zout
NB: deze pompoencake wordt gezoet door de pompoen zelf en door de dadels. Hij is daardoor lichtzoet van smaak. Mocht je toch nog iets zoeter willen, dan kun je nog naar smaak een zoetstof toevoegen.
En zo maak je de pompoencake:
- Schil en ontpit de pompoen en snijd hem in stukjes.
- Kook de pompoen in ruim water in ongeveer 15 minuten gaar. Laat daarna goed uitlekken en pureer de pompoen vervolgens in een keukenmachine.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (hetelucht).
- Doe daarna de overige ingrediënten bij de gepureerde pompoen in de keukenmachine en pureer dit net zolang totdat er een dik beslag ontstaat.
- Vet een cakeblik in, of bekleed het blik met een bakpapiertje, en schep hier het beslag in. Verdeel het beslag goed over het blik.
- Zet het cakeblik in het midden van de oven en bak de pompoencake in ongeveer 45 minuten gaar. De cake is gaar als een satéprikker er weer schoon uit komt.
- Laat de pompoencake tot slot afkoelen en haal hem uit het blik. Snijd in dikke plakken en serveer!
Grote kans dat jouw pompoen groter was dan dat je voor dit recept nodig hebt. Je kunt hem dan alsnog in zijn geheel koken en pureren, en het gedeelte dat je niet meteen nodig hebt invriezen voor later (om nog een pompoencake mee te maken, want deze ging zo snel op ;-))!
Geniet ervan!
Liefs, Femke