Tips voor een geslaagde wintersportvakantie met kleine kinderen

wintersportvakantie met kleine kinderen

Wij zijn net terug van een heerlijke, erg geslaagde wintersportvakantie. Mittelberg Oostenrijk it was! Na een aantal jaren met de schoonfamilie, leek het ons fijn om nu eens met ons vieren te gaan. En het is ons heel goed bevallen, ondanks dat er nu geen opa’s en oma’s waren om een dagje op de kinderen te passen. Lees hier over onze ervaringen en over hoe je net zoals wij een geslaagde wintersportvakantie met kleine kinderen kunt hebben.


Een geslaagde wintersportvakantie met kleine kinderen: de voorbereiding

Het skigebied was uitgezocht en het appartement was geboekt. Een paar weken voordat we zouden vertrekken, zijn we beetje bij beetje begonnen met de voorbereiding. Omdat we Flore op een skilesje wilden doen, hebben we haar alvast wat filmpjes van skiënde kinderen laten zien. Wist ze in ieder geval iets van wat haar te wachten stond.

Tip: Je kunt je kind ook een middagje meenemen naar een indoor skibaan om daar eventueel al een lesje te laten volgen.

Tip: Check of je van te voren al iets moet reserveren qua skilesjes. Zeker verstandig als je in de schoolvakanties gaat. Wij gingen buiten de schoolvakantie en hadden gereserveerd, maar dat bleek achteraf toch niet nodig te zijn.

Tip: Stel je eigen verwachtingen bij. Met kleine kinderen erbij kun je zelf niet hele dagen skiën. Maar er zijn genoeg andere leuke dingen te doen. Zie het meer als een ‘wintervakantie’ dan als een skivakantie (of gewoon een chillvakantie :-)).

De skikleding
Op wintersportvakantie moet natuurlijk skikleding mee. Ook voor de kinderen, ook al skiën ze niet. In de kou en sneeuw is een skipak geen overbodige luxe. En dat beperkt zich niet tot alleen een skipakje. Thermisch ondergoed, skisokken, mutsen, handschoenen, sneeuwschoenen etc. het is een hele verzameling! En aangezien het om kinderen gaat, kun je er bijna van uit gaan dat ze hun skikleren maar één seizoen aan kunnen omdat ze het jaar erop er al weer uit gegroeid zijn.

Om te voorkomen dat we ieder jaar weer voor 2 kinderen nieuwe skikleding moeten kopen, hebben wij geprobeerd om zoveel mogelijk unisex kleding te kopen. Zodat na Flore ook Senn het aan kan. Het is daardoor misschien niet het allermooiste skipakje wat Flore dit jaar aan had, maar dat is het ‘offer’ dat we dan maar gemaakt hebben. Ook is haar skipakje best groot, dus met een beetje geluk kan zij het volgend jaar nog een keer aan. En het jaar daarop kan het dan wellicht over op Senn.

Omdat ik ook niet ieder jaar handen vol geld aan skikleding voor de kinderen wil uitgeven, heb ik ook relatief goedkope kleding gekocht. Flore’s pakje koste in de uitverkoop welgeteld 9 euro! En het was echt een prima pakje. Ik heb ook serieus overwogen om op marktplaats iets te kopen. Maar ik kwam eigenlijk niet echt iets goedkopers tegen. Vaak waren dat juist weer de merkpakjes die voor een best nog forse prijs aangeboden werden.

Tip: Check of er in je omgeving leeftijdgenootjes van je kinderen zijn die al op wintersport geweest zijn. Misschien kun je skikleding en benodigdheden van hen lenen.

Laatste spullen kopen en inpakken
Een paar dagen voordat we vertrokken hebben we de laatste dingen gekocht: eten en drinken voor de reis er naar toe en wat spullen voor in het appartement. En in het weekend voor vertrek zijn we ook begonnen met het klaarleggen van alle dingen die we mee wilden nemen. Zo konden we ook meteen zien of er nog dingen misten en wat er nog gewassen moest worden.

Tip: Download hier onze paklijst ter inspiratie.

Paklijst voor een wintersportvakantie met kleine kinderen

De reis er naar toe

We zijn om 5 uur ’s ochtends vertrokken. En ongeveer om 10 voor 5 trokken we Flore en Senn uit hun bedjes. Zo hadden ze toch al een redelijke goede nacht geslapen. Wij iets minder, maar het was niet zo vroeg dat we de hele dag gaar waren. Of misschien zijn we het gewoon gewend, aangezien mijn wekker door de week toch ook al om half 6 gaat. Flore en Senn gingen gewoon in hun pyjama’s de auto in. Ze kregen elk lekker een dekentje om.

Tip: Doe in je ‘handbagage’ een setje kleding voor de kinderen. Bij de eerste grote stop kun je ze dan aankleden.

De reis er naar toe ging heel gesmeerd. Toegegeven, Flore begon net voorbij Den Bosch al te vragen of we er al bijna waren, wat Senn natuurlijk luidkeels ging herhalen. En toen de situatie op de achterbank een beetje kritiek dreigde te worden, hebben we de schermpjes er bij gepakt en Dora opgezet: “Zien jullie de vulkaan? – ja – Good job!”. Zo daar waren ze even zoet mee! En het scheelde enorm dat ons wintersportgebied slechts enkele kilometers over de grens met Duitsland ligt. Dat betekende dat we er ook relatief snel waren (met 2 wat langere stops en een klein beetje file zo rond half 3 ’s middags).

Skiën

Flore ging op skiles. 5 ochtenden van 10 tot 12 uur in het 3-4 jarigenklasje. Ze vond het fantastisch! Maar Senn is natuurlijk nog veel te klein om op ski’s te staan. Dus… De eerste dag gingen we met zijn vieren naar de oefenpiste. Maar ja, wat doe je dan die 2 uur? 2 uur staan kijken is best lang. En wellicht ook niet een goed idee, aangezien kinderen de neiging hebben om naar hun ouders te willen als ze die zien staan.

Dus de dag erna hebben we het anders aangepakt. We gingen met z’n allen naar de piste om Flore af te leveren, waarna ik een 2-urenkaart kocht om te skiën en Joost met Senn er even op uit ging. Ik ben op de (oefen)pistes gebleven, zodat ik zo nu en dan even een blik op Flore kon werpen (en in alle rust er weer even in kon komen). Een kwartiertje voordat de les van Flore afgelopen was, verzamelden we ons weer bij haar klasje. En de volgende dag deden we het net andersom. Daarnaast zijn we elk nog apart een halve dag gaan skiën, waarbij we ook verder het gebied in zijn gegaan. Ja, 5 volle dagen skiën zoals ‘vroeger’ zit er even niet meer in. Maar met die verwachting waren we gelukkig ook niet weggegaan.

Omdat we natuurlijk niet wisten hoe leuk Flore de skiles zou vinden, hebben we steeds per dag de les geboekt. En na de eerste twee dagen hebben een ‘rustdag’ ingelast, waar we lekker met z’n allen zijn gaan sleeën.

Tip: Neem iets van vermaak mee voor het kind dat niet gaat skiën. Een emmertje met schepje doet wonderen voor een verveeld kleintje.

Tip: regel de dag van te voren al skischoenen, ski’s en skipassen voor de dag erna. Dan hoef je dat op de dag zelf niet meer te doen en kun je optimaal gebruik maken van je beperkte tijd om te skiën.

Tip: Zit de auto al zo vol dat een slee er eigenlijk niet meer bij past? Neem dan van te voren even met de eigenaren van de accommodatie contact of zij wellicht een slee te leen hebben. Scheelt weer.

Het ritme

Omdat het bovenal ook een vakantie is hebben we het verder rustig aan gedaan. In de praktijk kwam het er op neer dat we met name ’s ochtends actief waren. Senn heeft sowieso nog een middagslaapje en die hebben we er ook gewoon in gehouden. In de namiddag gingen we vaak nog even een stukje wandelen, wat dingen voor de dag erna regelen of een boodschapje doen.

De kinderen vielen gelukkig elke avond als een blok in slaap. Tijd voor ons om even een boekje te lezen of een filmpje te kijken. En zonder schaamte durf ik te zeggen dat er avonden waren dat ik om half negen ook al lekker mijn bek indook.

Tip: neem je eigen vermaak mee. Wij hadden onze laptop met meegenomen, zodat we zelf zo nu een dan een filmpje konden kijken.

De terugreis

Ons appartement hadden we van zaterdag tot en met zaterdag. Toch hebben we er voor gekozen om vrijdag al weer naar Nederland te vertrekken. Om half 5 middags zijn we vertrokken. Rond 6 uur hebben we een stop gemaakt om wat te eten en daarna zijn we eigenlijk in één ruk doorgereden, met nog een heel klein beetje file. En net na 1 uur nachts waren we thuis.

Het grote voordeel hiermee is dat je de vakantiedrukte daarmee een beetje voor bent. Immers, de meeste mensen vertrekken op zaterdag. Ook waren we zo nog op een redelijk schappelijk tijdstip thuis en aangezien de kinderen toch onderweg sliepen, maakte het voor hen niet echt uit. En op de vrijdag zelf hebben we ’s ochtends nog gewoon geskied, dus we hebben de dag nog gewoon meegenomen.

Tip: Doe je kinderen alvast de pyjama aan en poets hun tanden meteen na het eten. Dan kunnen ze bij thuiskomst meteen door naar hun bedjes.

We hebben een heerlijke week gehad en zijn gezond weer thuis gekomen. Volgend jaar mogen we hopelijk weer!