Gezond alternatief: pasta met vegan roomsaus

Vegan roonsaus

Een van mijn goede voornemens voor dit jaar is om minder vlees te eten. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de vleesindustrie veel dierenleed met zich meebrengt en ook nog eens heel erg slecht voor het milieu en het klimaat is. Reden te meer om lekkere vegetarische of veganistische gerechten te bedenken. En ik heb er weer één, die erg goed geslaagd is: deze heerlijke pasta met vegan roomsaus!

Lees ook mijn andere goede voornemens voor 2017.

Pasta met vegan roomsaus

De basis voor deze vegan roomsaus zijn ongebrande cashewnoten. Als je net zoals ik in de eerste instantie denkt dat dit niet echt lekker kan zijn, wees niet ontmoedigd! Want ik beloof je dat je hier echt een heerlijke vegan roomsaus mee kunt maken.

Dit heb je nodig voor een pasta met vegan roomsaus voor ongeveer 3 a 4 personen:

  • Pasta naar keuze (volkoren speltpasta is bij ons favoriet)
  • 150 gram ongebrande cashewnoten
  • 300 milliliter ongezoete amandelmelk (of een andere plantaardige melksoort)
  • Een handje edelgistvlokken (te koop bij de natuurvoedingswinkel)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1 courgette
  • 4 tenen knoflook
  • Een handje verse peterselie
  • Zout, peper en olijfolie

En zo maak je de pasta met vegan roomsaus:

De vegan roomsaus heeft even voorbereidingstijd nodig, dus begin op tijd!

  • Doe de cashewnoten in een kommetje met heet water en laat ze 3 á 4 uur weken.
  • Laat de cashewnoten na het weken goed uitlekken en doe ze daarna in een keukenmachine met de amandelmelk. Pureer dit net zo lang tot er een egale roomachtige saus ontstaat. Dit kan een paar minuutjes duren!
  • Snijd ondertussen de paddenstoelen, courgette en knoflook in kleine stukjes en bak dit in wat olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur beetgaar.
  • Zet ondertussen ook het water voor de pasta op en kook de pasta gaar.
  • Als de groenten beetgaar zijn, voeg dan de vegan roomsaus bij de groenten in de koekenpan. Roer goed door.
  • Voeg nu de edelgistvlokken toe en zout en peper naar smaak.
  • Hak de peterselie fijn en voeg ook toe. Roer nog even goed door en de saus is klaar!
  • Schep de pasta en saus op een bord en de pasta met vegan roomsaus is klaar.

In plaats van edelgistvlokken kun je ook Parmezaanse kaas gebruiken. Ook erg lekker! Je roomsaus is dan alleen niet vegan meer natuurlijk.

Eet smakelijk!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!