Meer mindfulness in je dag met deze mindfulness oefeningen!

mindfulness oefeningen

Mindfulness betekent aandacht schenken aan wat je op dit moment aan het doen bent en aan wat er op dit moment is. Het betekent dat je dingen accepteert zoals ze zijn en niet krampachtig probeert om iets anders na te streven. Mindfulness is in principe mooi en simpel, maar het is niet per sé gemakkelijk. Gelukkig kun je mindfulness wel oefenen. Een poosje geleden beschreef ik een aantal oefeningen die je gemakkelijk gedurende de dag daarvoor kunt gebruiken. En in dit artikel lees je er nog een paar!

Mindfulness oefeningen die je dagelijks kunt doen

Je kunt heel goed gedurende dag een aantal momenten of gebeurtenissen pakken om mindfulness te oefenen.

1. Gebruik elke bel voor een korte ademruimte

We staan er meestal niet zo bij stil, maar we horen op een gemiddelde dag heel veel bellen. De letterlijke bel zoals bijvoorbeeld de deurbel, maar ook dingen als een auto die toetert, een telefoon die over gaat, het geluid van een binnenkomend appje of een andere notificatie op je telefoon of computer etc. Je kunt deze bellen gebruiken om heel even een kleine ademruimte te nemen, door één of twee bewuste ademhalingen te doen. Zo heb je er op een dag zomaar een flink aantal te pakken.

2. Spreek en luister met aandacht

In de dagelijkse interactie met anderen zijn we heel vaak geneigd om ‘onbewust’ te praten en te luisteren. Al pratende doen we 101 andere dingen. En als we naar iemand luisteren zijn we ook vaak met andere dingen bezig, of luisteren we maar half omdat we al druk bezig zijn onze eigen reactie voor te bereiden. Probeer daarom met meer aandacht te spreken en luisteren. Wees ‘erbij’ als je praat of luistert. Los van dat dit een goede mindfulnessoefening is, is het ook nog eens goed voor de relatie tussen jou en je gesprekspartner. Die zal zich namelijk daadwerkelijk gezien en gehoord voelen en dat is een heel prettig gevoel.

3. Blijf bij jezelf in het contact met anderen

Probeer in het contact met anderen altijd ook bij jezelf te blijven. Soms verliezen we onszelf een beetje omdat we zo opgaan in wat we aan het vertellen zijn, of waar we naar aan het luisteren zijn of wat we aan het doen zijn. Probeer altijd het contact met jezelf te houden. Je kunt dit doen door zo nu en dan even aandacht te schenken aan je ademhaling of door even stil te staan bij hoe je lichaam voelt.

4. Word je bewust van automatische reacties of patronen

We (be)leven een groot gedeelte van onze dag onbewust. Veel dingen doen we op de automatische piloot en volgens vaste patronen. Probeer je bewust te worden van de momenten waarop dat gebeurt. Bijvoorbeeld als je op een vraag van je kinderen of partner meteen automatisch al ‘nee’ wilt antwoorden. Of als je gedachteloos van je werk naar huis rijdt. Of als je in geval van een discussie je meteen afsluit voor tegenargumenten. En misschien dat je door je hiervan bewust te zijn ook iets wilt en kunt veranderen.

5. Grijp elke gemoedstoestand als mindfulnessoefening aan

Probeer bij jezelf zo vaak mogelijk op te merken hoe je je voelt. Ben je blij? Sta daar dan even bij stil en voel de blijdschap. Ben je verdrietig of heb je een onbestemd gevoel? Geef die gevoelens ook een paar momenten je volledige aandacht. Je hoeft er alleen even bij stil te zijn. Je hoeft er verder niets mee te doen. Accepteer je gevoelens en probeer ze niet te veranderen. Je zult zien dat door het accepteren ervan, de gevoelens vanzelf een plaats krijgen en misschien in intensiteit afnemen (wat heel fijn kan zijn).

Door regelmatig mindfulness te oefenen zul je meer en meer natuurlijk mindful in je leven komen te staan. En daardoor kun je je leven accepteren zoals het is. Met de mooie én de minder mooie dingen, want die horen er ook bij!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.