Gezond en lekker: vegan risotto (van zilvervliesrijst!)

Vegan risotto

Eén van mijn goede voornemens voor 2018 is om zoveel mogelijk veganistisch te eten. Tot nu toe lukt dat best goed! Mijn maaltijden thuis – voor mijzelf en mijn gezin – en die ik meeneem naar mijn werk zijn eigenlijk allemaal veganistisch. Buiten de deur veganistisch eten is een ander verhaal. De meeste restaurants hebben met een beetje geluk 1 of 2 vegetarische gerechten op de kaart, laat staan dat daar iets veganistisch bij zit. Wel heb ik onlangs bij een heel lekker veganistisch restaurant in Amsterdam gegeten. Maar dat is een ander verhaal, want dit artikel gaat over de heel lekkere vegan risotto die ik gewoon thuis heb gemaakt!

> Lees ook de 4 heel goede redenen om minder vlees te eten

Vegan risotto

Ik gebruik voor deze vegan risotto zilvervliesrijst in plaats van risottorijst omdat dat gezonder is. Dus, om maar meteen met de olifant in de kamer te beginnen: mag het risotto genoemd worden als er geen gebruik gemaakt wordt van risottorijst? Ik weet het niet. Waarschijnlijk niet. Maar ik doe het lekker toch, omdat ik er geen andere goede naam voor weet en omdat dit gerecht toch echt op de ‘risotto manier’ bereid wordt.

Dit heb je nodig een lekkere vegan risotto voor ongeveer 3 – 4 personen:

  • 2 kleine uien
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1 bos groene asperges (250 gram)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1/2 – 1 liter groentebouillon
  • 5 – 7 eetlepels rijstroom (bijvoorbeeld van Alpro)
  • 5 eetlepels vegan Parmezaan
  • Zout, peper en Italiaanse kruiden
  • Sap van 1/2 limoen

En zo maak je de vegan risotto:

  • Pel en snipper de uien en bak ze een paar minuten in wat olijfolie in een grote koekenpan totdat ze al wat zacht worden.
  • Maak de bouillon klaar volgens de instructie op de verpakking.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en roer even door. Voeg daarna de zilvervliesrijst toe.
  • Schep nu net zoveel bouillon in de pan totdat de rijst net ‘onder water’ staat.
  • Laat het geheel op laag vuur onder af en toe roeren net zolang sudderen totdat de bouillon door de rijst is opgenomen.
  • Maak ondertussen de kastanjechampignons, oesterzwammen en asperges schoon en snij ze in kleine stukjes (het onderste gedeelte van de asperges kun je niet gebruiken). Voeg de champignons en oesterzwammen daarna toe in de pan.
  • Bak de aspergestukjes in een aparte koekenpan gaar en voeg dit ook toe aan de risotto.
  • Schep nu weer wat bouillon in de pan en roer net zolang totdat de bouillon opgenomen is. Herhaal dit net zo vaak totdat de rijst goed gaar is.
  • Als de  rijst (en paddenstoelen) gaar zijn, voeg dan de rijstroom, vegan Parmezaan en naar smaak zout en peper en Italiaanse kruiden toe. Roer goed door.
  • Giet als laatste het limoensap erbij en schep nog een keer goed door.

Eet deze vegan risotto met een goed glas witte wijn en geniet van dit volledig plantaardige en heerlijke gerecht!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!