Artikel RTL nieuws over plastic verpakkingen
Vorige week werd ik geïnterviewd voor een artikel van RTL Z over het gebruik van plastic verpakkingen in de supermarkt. Aanleiding voor dit interview is dat mijn petitie tegen onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt ondertussen meer dan 82.000 keer is ondertekend! Het artikel is gepubliceerd op rtlz.nl en op rtlnieuws.nl en je kunt het hier lezen.
Onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt
Ik ben natuurlijk super blij dat er aandacht aan dit belangrijke onderwerp wordt geschonken. Ligt het aan mij, of zie en lees ik de laatste tijd steeds meer zorgwekkende verhalen over plastic vervuiling? Het filmpje van een Britse duiker die in de zee bij Bali filmde hoe hij door een plastic soep zwom deed deze week veel stof opwaaien. Toch is dit maar één van de vele voorbeelden van het plastic probleem dat onze aarde teistert. En dat supermarkten dan nog steeds volhouden dat ze plastic moeten gebruiken voor het onderscheiden van het ene product t.o.v. het andere vind ik dan toch echt ongelooflijk*. Er zijn écht andere manieren om onderscheid aan te brengen, zoals het gebruik van laser. Vind je dat te moeilijk, dan is een sticker altijd nog betere optie dan een plastic zakje.
Wat doe je er zelf aan?
Wat het artikel van RTL Z ook aanhaalt, is dat er ook een belangrijke rol voor ons, de consument, weggelegd is. En dat is iets wat ik volledig onderschrijf. Blijkbaar vinden veel mensen het vies als groente of fruit onverpakt in de supermarkt ligt en in de winkelwagen/ op de kassaband gelegd moet worden. Voor dat laatste is er een heel gemakkelijke oplossing: neem je eigen zakjes mee om losse groenten en fruit in te doen. Bijvoorbeeld de zakjes van Re-sack die ik zelf gebruik. Of wees creatief en naai er een paar van een oude kussensloop of zo!
Voor wat betreft het feit dat groenten en fruit onverpakt in de supermarkt liggen en er dus een onbekend aantal mensen met hun handen aangezeten kan hebben – ik kan me er heus iets bij indenken dat mensen dat niet hygiënisch vinden. Dat is het ook niet. Maar ik kan zeker niet voor mezelf verantwoorden dat dat de reden zou zijn dat ik voor de in plastic verpakte variant zou kiezen. Linksom of rechtsom: je zult het thuis toch moeten wassen. Hoogstwaarschijnlijk is het product op enige moment toch al door mensenhanden aangeraakt, of heeft het in ieder geval in een bak, container, op een lopende band, etc. gelegen vóórdat het in een verpakking werd gestopt. Of is er stof of aarde op gekomen tijdens het groeiproces. Dus ja, dan iets harder schrobben?
Heb jij de petitie nog niet ondertekend en wil je dat nog wel graag doen? Dan kan dat nog. Heel erg bedankt alvast!
Liefs, Femke
* Plastic verpakkingen worden ook gebruikt voor andere redenen dan onderscheid maken. Over de nut en noodzaak daarvan is veel te zeggen, waar ik in dit artikel verder niet op in ga. Wil je meer weten, lees dan ook mijn eerdere artikelen hierover.