Lekker en gezond: vegan falafel

Vegan falafel

Falafel is zo’n gerecht waar ik altijd heel erg blij van word. Het is lekker, gezond (jeej kikkererwten!) en ook nog eens vegetarisch. Met mijn voornemen om minder vlees te eten kom ik dus steeds vaker bij falafel uit. En omdat ik ook steeds meer vegan probeer te eten (dus helemaal geen dierlijke producten), stond een vegan falafel hoog op mijn lijstje om eens te maken. En gelukkig is het heel goed gelukt!

Vegan falafel

Ik weet eigenlijk niet of falafel normaal gesproken van zichzelf al vegan behoort te zijn of niet. Ik maakte mijn falafel in ieder geval altijd met ei. Maar wat blijkt, dat is helemaal niet nodig!

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 stuks vegan falafel:

  • 1 pot kikkererwten a 350 gram (uitlekgewicht 220 gram). Ik gebruik altijd de biologische kikkererwten in pot van de AH.
  • 2 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 hand verse peterselie
  • 1 eetlepel ongepeld sesamzaad
  • 1 eetlepel boekweitmeel (of een andere meelsoort)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderblad
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Zout en peper

En zo maak je de vegan falafel:

  • Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
  • Snipper de sjalotjes en de knoflook en bak ze in een koekenpan een paar minuten totdat ze wat zacht zijn.
  • Doe nu alle ingrediënten in een keukenmachine en vermaal het geheel totdat het een fijnkorrelig substantie heeft, een beetje zoals couscous. Je wilt het geheel niet zover vermalen tot een gladde egale substantie is. Er moet nog wel een beetje bite overblijven so to speak ;-).
  • Maak nu met je handen kleine balletjes. Druk de balletjes goed aan zodat ze niet te snel uit elkaar vallen als je ze gaat bakken.
  • Verwarm daarna in een koekenpan een ruime hoeveelheid olijfolie en bak de vegan falafel op een laag- tot middelhoog vuur aan alle kanten lichtbruin.

Eet de falafel daarna gewoon zo, of in een wrap of pita met wat tomaatjes, sla en komkommer! Echt superlekker!

Geniet ervan!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!