Petitie tegen onnodige plastic verpakkingsmaterialen in de supermarkt
Steeds vaker zie en hoor ik berichten over de zorgwekkende staat het klimaat en het milieu. De aarde warmt op waardoor de ijskappen smelten en het klimaat steeds meer ontregeld wordt, door de alsmaar groeiende wereldbevolking worden de oerwouden in razend tempo gekapt en de oceanen drijven ondertussen vol met (minuscule stukjes) plastic. En als ik dan kijk naar mijn kinderen, die nu nog een zorgeloos leventje hebben, maar in de toekomst met de steeds desastreuzere gevolgen van deze ontwikkelingen te maken krijgen, dan slaat de angst mij zo nu en dan om het hart.
Minder afval produceren
En dus ga ik steeds meer bij mezelf te rade wat ik kan doen om deze aarde leefbaar te houden voor mijn kinderen. Want wil later tegen mijn kinderen kunnen zeggen dat ik daarvoor mijn best heb gedaan.
En een van de dingen waar ik zelf een relatief grote mate van invloed op heb is de hoeveelheid afval die ik produceer, die ik dan ook serieus probeer te verminderen. Maar daar loop ik wel tegen uitdagingen aan, want als ik in de supermarkt mijn boodschappen wil kopen, dan is zo’n beetje alles verpakt in verpakkingsmaterialen, die natuurlijk bijna één op één in afval veranderen op het moment dat ik het product wat er in zit gebruikt hebt.
Minder plastic verpakkingsmaterialen
Waarom moet per se iedere paprika, iedere komkommer en ieder stronkje broccoli in plastic verpakt worden? Plastic vergaat nooit en is gemaakt van aardolie, wat natuurlijk een niet-duurzame grondstof is.
Ik begrijp dat die verpakkingsmaterialen in de sommige gevallen nodig zijn, bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van bederf (tijdens transport). Maar niet altijd, en met name bij groeten en fruit zie ik dat deze vaak onnodig in plastic verpakt zijn. Vanuit het perspectief van de supermarkt kan ik het soms ook nog wel begrijpen. Ik koop bij voorkeur biologisch en juist biologische producten zijn vaak verpakt om ze te kunnen onderscheiden van niet-biologische producten. Maar voor mij, en andere consumenten die deze producten kopen, betekent dat extra afval wat ik juist probeer te voorkomen. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat supermarkten en toeleveranciers met wat inspanning prima alternatieven voor deze verpakkingen kunnen bedenken. Zo gaat supermarktketen Hoogvliet bij zijn biologische gember en avocado door middel van laser een merkteken in de schil aanbrengen, zodat een plastic verpakking niet meer nodig is. Perfect toch?!
En naast groenten en fruit zijn er volgens mij nog meer producten die niet per se in plastic verpakt hoeven te worden. Brood bijvoorbeeld kan ook prima in papieren zakken bewaard worden. En ook andere plastic verpakkingen (bijvoorbeeld diepvriesverpakkingen) kunnen door papier of karton vervangen worden.
Dus idealiter worden er helemaal geen onnodige verpakkingen gebruikt. En als dat wel per sé nodig is, dan in ieder geval geen plastic verpakkingen.
Steun de petitie tegen onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt
Ik wil daarom door middel van een petitie supermarkten en hun toeleveranciers oproepen om met alternatieven voor plastic verpakkingen te komen. Want als ik in mijn eentje een brief stuur zal hij misschien gelezen worden. Maar als we dat met heel veel doen, heeft dat waarschijnlijk heel veel meer impact.
Steun daarom alsjeblieft deze petitie. Want samen hebben we een sterke stem en kunnen we het verschil maken!
Alvast heel hartelijk dank. Ook namens mijn kinderen!
Liefs, Femke
Aanvulling 19 april:
Ik krijg verschillende reacties van mensen waarin aangegeven wordt dat plastic om groenten en fruit ook zeker een functie heeft en dat het niet altijd beter is om plastic door papier te vervangen.
Om met dat laatste te beginnen, er zijn inderdaad onderzoeken waaruit zou blijken dat de milieubelasting van papier groter is dan plastic. Echter, er zijn ook argumenten waaruit het tegendeel blijkt, bijvoorbeeld omdat in die onderzoeken niet alle milieuaspecten meegenomen worden. Wat ondertussen wel duidelijk is, is dat het vergelijken van plastic met papier nog niet zo simpel is. Mijn stelling om plastic door papier te vervangen is dan waarschijnlijk ook wat te kort door de bocht. Ik vind echter dat er dan nog steeds op zoek moet worden gegaan naar alternatieven die wel duidelijk duurzamer zijn dan plastic. Want de milieunadelen van plastic zijn wel degelijk groot.
Wat betreft het feit dat plastic niet altijd nutteloos heeft en wel degelijk een functie kan hebben: ik heb dat nooit ontkend. Ik begrijp dat het meer kost, in termen van milieubelasting, om een nieuwe komkommer te laten groeien dan om een plasticje om een komkommer te doen om zo bederf te voorkomen. Plastic zal in bepaalde gevallen zo een belangrijke functie hebben (blijft wel dat ik vind dat we ook hier op zoek zouden moeten blijven naar duurzamere alternatieven). Wat ik alleen in de dagelijkse praktijk zie, is dat er vaak ook onnodig gebruik van plastic gemaakt wordt. Bijvoorbeeld om producten van elkaar te onderscheiden. Het meest sprekende voorbeeld is dan biologische versus niet-biologische producten. Supermarkten geven ook zelf toe dat ze hiervoor plastic verpakkingen gebruiken. Dus dan krijgen producten die in het kader van houdbaarheid principe geen plastic nodig hebben toch een plastic verpakking. En dat is gewoon verschrikkelijk jammer.
Los hiervan: ik ben blij dat deze discussie gaande is en dat we met z’n allen serieus nadenken over hoe we producten het meest duurzaam kunnen verpakken. Ik hoop dat de supermarkten gauw mee gaan doen in deze discussie. En echt heel erg bedankt dat jullie deze petitie zo massaal steunen!
16 april 2017 @ 08:15
Geweldig! Ik had het eigenlijk zelf ook kunnen bedenken en moeten doen maar jij doet het…
16 april 2017 @ 14:44
Dank je wel Robert! De petitie wordt heel veel getekend, dus het blijkt wel dat er veel meer mensen zijn die de noodzaak van zoveel plastic niet zien!
16 april 2017 @ 20:59
De productie van papier heeft een ecologische voetafdruk die 70x zo groot is als die van de productie van een vergelijkbare plastic zak. Plastic breekt echter langzamer af dan papier dus is plastic in landen waar het huisvuil nog wordt gestort een minder goede keuze. Maar in Nederland wordt al het huisvuil zoveel mogelijk hergebruikt en het restant wordt verbrand, met terugwinning van energie. Een plastic zakje levert bij de verbranding bijna evenveel energie op als de productie gekost heeft!
In een land als Nederland moet de voorkeur dus uitgaan naar plastic en niet naar papier als verpakkingsmateriaal. Als het om boodschappentassen gaat: een katoenen tas is milieuvriendelijker wanneer je deze tenminste 500x keer vaker gebruikt dan een plastic tas. Dat komt omdat voor de productie van katoen enorme hoeveelheden water nodig zijn. Ik koop wel eens zo’n plastic boodschappentas en na een keer of 20 gebruiken is hij versleten. Een katoenen tas zou ik dus 10.000 keer moeten gebruiken om milieuwinst te halen. Dat is bij één keer boodschappen doen per dag zo’n 27 jaar.
Komkommers en broccoli worden in plastic verpakt om ze te beschermen tegen uitdroging en aantasting door micro-organismen en insecten. Daardoor hoeven ze niet meer behandeld te worden met pesticiden. Door deze bescherming hoeft er vrijwel niets meer te worden weggegooid. Dat levert een besparing op van 30% aan voedsel dat verloren gaat door bederf tijdens transport, opslag en in de winkel. Ik denk dat die winst wel opweegt tegen het ‘verlies’ dat zo’n folie kost.
Beste Femke, ik weet dat je het heel goed bedoelt, maar de feiten zeggen iets anders dan wat jij stelt. De feiten zeggen dat we meestal beter af zijn met plastic dan met papier en dat iets dat heel milieuvriendelijk lijkt, toch niet altijd de meest milieuvriendelijke keuze is.
17 april 2017 @ 14:23
Beste Vince,
De feiten waar jij het over hebt, kan ik niet verifiëren. Dat de productie van papier een ecologische voetafdruk heeft die 70x zo groot is als die van plastic vind ik nergens terug. Ik lees inderdaad ook artikelen die stellen dat de productie van papier milieubelastender is dan die van plastic, maar ik lees ook artikelen die daar tegenin gaan, als je bijvoorbeeld het aspect van recyclebaarheid (de mate waarin papier gerecycled wordt t.o.v. de mate waarin dit met plastic gebeurt) en zaken als zwerfafval / afbreekbaarheid meeneemt.
Maar stel dat papier, alles bijeen genomen (wat erg moeilijk is), inderdaad milieubelastender is dat plastic, dan neemt dat nog steeds niet weg dat er nog steeds zaken onnodig in plastic verpakt zijn. Kijk maar eens in de supermarkt rond. Waarom is de ene paprika wel in plastic verpakt en de andere niet? Ook als ze hetzelfde land van oorsprong hebben? Als ik een paprika koop, hoef ik daar geen plastic, maar ook geen papier omheen. Ik gooi hem zo in mijn boodschappenmand. Dus daar is de winst van geen plastic wel degelijk echt.
17 april 2017 @ 10:43
Zijn onderzoeksorganisaties als Milieu Centraal dom wanneer ze stellen dat de milieubezwaren van plastic verpakkingen minder sterk zijn dan de voordelen bij bepaalde toepassingen? Is papier per sé milieuvriendelijker dan plastic? Zijn alle plastics (zoals recyclebare types) wel van aardolie gemaakt? Kortom: zitten er niet meer kanten aan dit verhaal,
Zie:
https://www.trouw.nl/groen/-plastic-verpakking-is-juist-goed-voor-het-milieu-~a4c8e930/
19 april 2017 @ 08:15
Beste Arjan,
Er zitten inderdaad een heleboel kanten aan dit verhaal, en het is allemaal ook niet zo simpel (zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/24/papieren-tas-vervuilt-meer-dan-plastic-tas-1591560-a523843). Ik heb daar in mijn oorspronkelijke tekst hierboven ook een aanvulling over gedaan. Feit blijft wel dat er onnodig in plastic verpakt wordt. En dat is verschrikkelijk jammer!
24 april 2017 @ 07:14
Beste Arjan,
Bijzonder dat je het hebt over milieubezwaren en komt met een artikel van Milieu Centraal uit 2015 komt, waar het gaat over het bepaalde producten die blijkbaar een plastic verpakking nodig hebben. Milieu Centraal geeft een jaar later in NRC aan dat plastic vele malen slechter scoort op de gehele levenscyclus tov. papier. Dit zijn twee artikelen die hand in hand zouden kunnen gaan. Maar volgens de doelstelling van Milieu Centraal (Milieu Centraal – actief sinds 1998 met als doel de tegengestelde geluiden over een duurzaam bestaan om te vormen tot een eenduidige boodschap) is het wel zaak om een eenduidige boodschap te blijven geven. Het artikel uit 2015 geeft dus geen recht om te zeggen dat plastic verpakking goed is voor het milieu, dus zaak om goed te blijven lezen alvorens conclusies te trekken.
Je vraagt je af of plastics (ook recyclebare types) van aardolie zijn gemaakt. Ja. Zijn de papieren zakken van gerecycled papier gemaakt in dit vergelijk? Nee… Dus let op met conclusies en veronderstellingen
(P.S. Femke noemt de onderzoekers niet dom)
En ja Vince,
Ook hier geldt dat plastics tijdens productie misschien minder milieubelastend zijn maar als de hele levenscyclus wordt bekeken het vele malen slechter is.
En helaas worden we in Nederland behoorlijk voor de gek gehouden met de term hergebruik. Als je aan de gemiddelde Nederlander vraagt wat hij onder hergebruik van plastic verstaat, dan geeft niemand het antwoord dat hergebruik van plastic het verbranden ervan is. Plastics verbranden is eigenlijk heel dom, het is een product waarvan de grondstof eindig is en als je zou willen goed te hergebruiken is. Met verbranden verbrand je meteen ook alle kansen om het te hergebruiken als grondstof of product. Enorm dom lijkt mij dat dus eigenlijk.
17 april 2017 @ 12:34
Goed initiatief maar ik heb wel een vraagje over 1 van de punten. In de petitie staat een oproep om, als er wel verpakkingsmateriaal nodig is, dit dan in papier te doen. Hoe milieuvriendelijk/duurzaam is dit als je kijkt naar waar dit vandaan moet komen, de bomen, en een andere problematiek, het kappen ervan? Wordt dat nog verder genuanceerd of voorwaarden aan verbonden?
19 april 2017 @ 08:20
Beste Lisette,
Dat is een hele goede vraag. Ik heb hier ook een aanvulling over gedaan. Uiteraard is het de bedoeling om het meest duurzame alternatief te kiezen!
17 april 2017 @ 12:56
Beste Femke, in eerste instantie snap ik heel goed jouw mening in relatie tot jouw petitie. Echter kijk je niet verder dan je neus lang is. Vanuit Ideale gedachte chapeau, echter gaat het niet om de discussie wel of niet verpakken. Veel meer, hoe kunnen we een midden weg vinden, om zo min mogelijk milieubelastend te zijn. Verpakkingen kosten supermarkten immers geld, en als er een reden zou zijn. Zouden de verpakkingen al weg zijn. Wat wil eigenlijk de consument? Een klein deel gelijkgestemden denk net zo, maar ze zijn echt te kort. Kijk maar naar de verpakkingsloze Winkels. Ze groeien niet als kool, en al diverse winkels zijn al gesneuveld. En als ze bestaan zitten ze in de Groenlinkse Hipster steden. Papieren zakken, hebben een meer milieubelastende Foodprint, dan plastic. Glazen flessen hebben een meer milieubelastende dan plastic, mede ook omdat ze zwaarder zijn tijdens bijvoorbeeld transport.En zo kun je veel producten belichten en de daadwerkelijke foodprint slechter is dan wij met ons gevoel bedenken. Ik ben ook van mening dat je punt wel een nobele zaak is, maar dat de echte effecten groots veranderen als we echte discussie gaan voeren over verpakkingen; En ons de vraag per artikel moeten stellen; Moeten we dit product verpakken; Waarom; Wat is de beste verpakkingen voor het product; Wat is het minst milieubelastend; Hoe kunnen we de verpakking zo goed mogelijk recyclen. Hoe zorgen we dat het product niet op de afvalbult belandt. Deze reactie is positief bedoeld en hoop echt dat we stappen kunnen maken voor moeder aarde!
19 april 2017 @ 08:31
Beste Jeroen,
Als een uitkomst van deze petitie is dat deze discussie gevoerd gaat worden, dan ben ik al heel blij. Ik wil de complexe problematiek rondom verpakkingen ook zeker niet bagetelliseren, maar constateer ook dat er nog steeds onnodig verpakt wordt.
17 april 2017 @ 15:10
Hoi Femke, ik zou hetgeen Vince schrijft goed onder de loep nemen. Het item houdbaarheid is onderzocht en gebleken dat je beter in plastic kan verpakken. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de milieubelasting van het eten van groente zit in de productiefase op het land. Verspilling van voedsel kost daarom het meeste energie. Alle teelt, transport en gekoelde opslag is dan voor niks geweest.
24 april 2017 @ 07:18
Misschien moeten we niet 365 dagen per jaar alles van alle windstreken willen eten. De milieubelasting die bij dergelijke producten hoort (verpakken, transport ed) zijn in een woord schandalig te noemen. Als je lokaal koopt (bij de boer, groenteboer, markt) en van het seizoen hoeft er sowieso geen plastic omheen. Aardbeien bij de boer in je eigen bakje laten doen. Asperges in een natte theedoek met een zelf meegenomen herbruikbare plastic tas. Komkommers en aardappelen zo van de boer, markt. Niets aan de hand.
17 april 2017 @ 20:51
Hallo Femke,
Ik ben zelf groenteboer geweest, zowel in de bediening als in de zelfbediening. Ik weet dat veel producten die in plastic verpakt worden langer meegaan. Je moet eens weten wat je als groenteboer allemaal weggooit, als op een zelfbedieningsafdeling mensen allemaal zelf hun spullen mogen pakken. Je houd veel meer gekneusd materiaal over. Zelfs na aankoop kan het bij jou thuis al sneller bederven door kneuzingen die je met het blote oog niet ziet. Er zijn heus wel voordelen van plastic. Als ik vroeger een partij plastic zakken moest bestellen, bijvoorbeeld 2 dozen, stond dat gelijk aan ongeveer 10 dozen papier. Dat zijn alleen al 8 kartonnen dozen meer. Ga dit ook eens berekenen aan verschil met transport of opslagruimte voor bedrijven.
Of neem nu druiven. Die kwamen vroeger allemaal in houten kratjes hierheen. Die kratjes gingen weer leeg terug naar land van herkomst, als ze al heel bleven. Daar moesten weer nieuwe papiertjes in gelegd worden, voor ze weer opnieuw gevuld konden worden. Dan gingen de druiven hier uiteindelijk weer in plastic zakken. Nu zit alles in plastic bakjes. Voor veel soorten zacht fruit een heel groot voordeel, zeker ook als het weer ineens warmer wordt, tijdens transport of verkoop.
Zelfs netten van uien kunnen een groot voordeel hebben als je ziet hoe mensen anders lopen te gooien met losse uien.
Ik kan me voorstellen dat een supermarkt zijn biologische waar, liever verpakt omdat deze producten toch minder snel verkopen. Met een folie erom zijn ze minder kwetsbaar, blijven ze zeker langer goed.
Uit oogpunt van hygiene, maar dat is heel persoonlijk, wil ik geen groente los in een winkelwagentje of mandje of kassaband, waar dagelijks tienduizenden producten in of over getransporteerd worden. Dan praat ik vooral over dingen die ik rauw eet, ondanks dat ik het was natuurlijk.
Veel producten worden hier in aardgas verslindende kassen gekweekt. Dat zou ik ook nog wel een goede reden vinden om ze met een folie erom, toch maar zo lang mogelijk mee te laten gaan
Er zijn veel goede redenen te bedenken, waarom dat plastic toch functioneel kan zijn en als we het echt allemaal niet willen dan denk ik, sprekend uit eigen ervaring, dat er maar één echte goede oplossing is en dat is weer terug naar de bedienende groenteboer en de klanten die hun eigen tasje meenamen om de waar in te doen.
Zelf teken ik de petitie dus niet, maar ik wens je toch veel succes.
19 april 2017 @ 08:35
Beste Jurgen,
Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Ondanks de argumenten die jij aandraagt zie ik toch mogelijkheden om plastic te verminderen. Het is niet simpel en er zal ook een mindshift bij de consument voor nodig zijn. Maar ik hoop dat deze petitie en de discussie die eruit volgt daar een aanzet toe kan zijn!
18 april 2017 @ 08:05
BEWUSTWORDING is belangrijk, ook bij gebruik of weglating van verpakkingsmateriaal.
Als deze petitie daartoe bijdraagt vind ik dat al winst. GOEIE ZET, Femke.
19 april 2017 @ 08:37
Dank je wel Wil! Ik hoop ook echt dat dit tot bewustwording bij supermarkten, maar ook bij consumenten zal leiden.
18 april 2017 @ 08:41
Goed bedoeld, maar dit initiatief slaat de plank mijns inziens toch mis. Los van de andere argumenten (Papier is milieubelastender dan plastic, mits recycled kan je energie weer uit plastic halen etc) is er nog een argument: Verpakkingen worden juist gebruikt om voedsel langer goed te houden. Voedselverspilling kost veel meer milieuschade dan dat beetje plastic wat eromheen zit. Ter info: Een komkommer “kost” 4.500g CO2 om te maken, het plastic condoompje 10g. Met het condoompje kan je een komkommer veel langer goed houden zodat hij niet weggegooid wordt.
Het is dus veel breder dan “Plastic is slecht”
Ik ben het eens met je stelling dat onnodig plastic weg moet, maar dat is veel minder dan wij denken.
19 april 2017 @ 08:38
Beste Frans,
Ik heb hier een aanvulling over gedaan in mijn originele artikel. Ook als is het minder dan we denken, als het onnodig is, wil ik het liever helemaal niet.
18 april 2017 @ 10:28
Beste Femke,
Het lijkt me niet verstandig om te pleiten voor papieren zakken ipv plastic. zo verplaats je het probleem. Je kunt beter pleiten voor herbruikebare kisten waar alles in kan.
Hartelijke groet,
Kasper
19 april 2017 @ 08:40
Beste Kasper,
Wellicht is papier inderdaad niet de oplossing. Zolang het maar het meest duurzame alternatief is!
19 april 2017 @ 07:00
Leuk initiatief maar zoek eerst de feiten erbij. Dit is typisch een geval waar de onderbuik iets anders zegt dan de getallen. Juist voor verse producten zal een plastic verpakking netto minder milieubelasting betekenen dan een papieren of afwezige verpakking. Het heeft veel meer zin om plastic afval gescheiden aan te beiden, zodat het efficiënt gerecycled kan worden.
23 april 2017 @ 13:12
Beste Hans,
Dat een verpakking in sommige gevallen nodig zal zijn, ontken ik niet. Maar er wordt nog ook onnodig verpakt en dat is erg jammer. Er zal ook zeker nog winst te behalen zijn met recyclen. Een mooi initiatief is bijvoorbeeld Wasted Lab: http://www.wastedlab.nl/nl/
19 april 2017 @ 08:43
Dag Femke, leuk initiatief en goed dat je de discussie hierover op gang wilt brengen. Maar het onderscheiden van biologisch en ‘gewone’ groente heeft voor de shopper wel degelijk een voordeel: zo ziet hij het verschil. Ik mis in jouw argumentatie daar een argument voor hoe dit kan worden opgelost. De zet van Hoogvliet is een mooie maar ik vermoed (dat heb ik niet uitgezocht) ook een duurdere en niet bij ieder groente en fruit mogelijk. De vraag is dus of de consument bereid is om meer voor de plasticloze groente te betalen.
Nogmaals, heel goed dat je dit doet maar ik vind dat je wat te kort door de bocht gaat en wat argumenten mist.
23 april 2017 @ 13:15
Beste Susanne,
Dank voor je reactie. Het onderscheid tussen biologisch en niet-biologisch is inderdaad nodig. De oplossing van Hoogvliet zal inderdaad niet voor elke groente geschikt zijn. Maar er zijn volgens mij nog meer mogelijkheden. Een stickertje of elastiekje met label bijvoorbeeld. En er is met een beetje creativiteit vast nog meer te bedenken!
19 april 2017 @ 11:35
Wellicht dat papier ook veel kost…. ik ga daar niet over, maar waarom die twee preitjes in een zakje doen als je de sticker gewoon erop kunt plakken of op ander ding. Datzelfde doe ik met wortels en nadere producten. Vroeger gooide de groentenman de appels los bij mijn moeder in de mand, dat zal bij sommige supers lastig zijn als ze bij de kassa moeten wegen. Maar er zijn vast mogelijkheden.
23 april 2017 @ 13:15
Dat denk ik dus ook Vivianne!
19 april 2017 @ 12:20
Beste Femke
Een tip. Ik koop nooit vuilniszakken meer. Al mijn restafval, of plastic afval gaat in die draagzakjes die van de groenteafdeling mee naar huis gaan. Zo breng ik mijn afval naar een afvalverzamelpunt. Je kunt zulke zakjes ook meenemen bij een volgende boodschap op de groenteafdeling. Als je er zuinig mee bent kun je ze makkelijk meer dan vijf keer gebruiken. Dat lukt zeker niet met papieren zakken, en er is geen supermarkt die bezwaar heeft tegen zulk hergebruik.
Laatst wilde ik courgettes kopen, maar de schappen waren leeg. Er waren nog wel biologische. Uit Spanje. Toen ben ik toch later op de dag de Hollandse niet-biologische gaan halen, want ook al vind ook ik biologisch logisch. Op die manier doe ik er dan ook niet aan mee.
Als je biologische en niet biologische-producten op één afdeling verkoopt zal je biologische wel moeten verpakken anders gaan ze door elkaar heen zwerven. Misschien moeten supermarkten een biologische groentekraam voorbij de kassa zetten, net zoals ze planten of tabak verkopen.
Misschien ook een goede manier om biologische producten extra te promoten.
Of een afgesloten afdeling zoals sommige supermarkten ook een slijterij apart hebben in de winkel.
23 april 2017 @ 13:18
Dank voor de tips Jurgen! Het is eigenlijk best jammer dat je liever geen biologisch koopt juist omdat het plastic eromheen zit.
19 april 2017 @ 19:32
Ik ben helemaal voor de discussie, maar ik vind het een beetje raar om mjin naam te zetten onder een petitie waar ik niet helemaal achter sta! Plastic kan tegenwoordig ook in de kringloopbak, dus ik sluit me aan bij de mensen die een vraagteken zetten bij het vervangen van plastic door papier. Ik zit er wel mee dat verpakken gewoon niet altijd nodig is (koekjes worden idioot uitgebreid verpakt), of met het gebruik van felizol(piepschuim) bakjes, en met aluminiumblikjes, die voor zover ik weet in NL niet in de kringloop gaan ..
20 april 2017 @ 10:27
na tijden rondje groenteboer, slager en bakker met eigen tassen nu met eigen tassen naar AH en daar wat groente en fruit gekocht. Ik ergerde me groen en geel aan al die folies en plastic! Demonstratief heb ik alles zelf gewogen (ipv bij de kassa) en bijelkaar in mijn stoffen tas gedaan, 5 appels, 5 peren, trosje bananen en de 3 stickers op de stoffen tas geplakt. De caissière keek wat vreemd maar het ging prima! Graag had ik ook het folie van de broccoli verwijderd, wat een onzin! En bij de groetenboer krijg ik de andijvie gewoon in een krant gewikkeld ipv plastic! Volgende keer toch weer naar de groentenboer. Ondertekdn dus en ook even gedeeld op de facebookpagina van de AH
20 april 2017 @ 18:02
Wat dachten we ervan om alle plastic er in de supermarkt vanaf te halen en daar achter te laten. Dan schaffen de winkels t snel genoeg af. Zij moeten betalen voor de afvoer……
21 april 2017 @ 11:43
Hier een bericht over Natural Branding (zoals Femke al aanhaalt). Ditmaal bij Delhaize dus dat zal bij AH ook wel snel opgepakt worden.
http://www.gondola.be/nl/news/food-retail/delhaize-pakt-uit-met-natuurlijk-merkteken-voor-bio-groenten-fruit
Blijft mijn vraag. Als ik bio-producten koop, die ik rauw eet, gaan die toch een in een plastic zakje het winkelmandje in, de kassaband op, en door de handen van degene die achter de kassa zit.
Daar zal ik niet de enige in zijn. Ik heb geen smetvrees, maar ik ben iemand met ervaring in deze branche en weet precies waar mijn producten mee in aanraking kunnen komen.
21 april 2017 @ 14:01
Weg met on nodig ad all!
21 april 2017 @ 14:02
Stop on nodig verpakkings materiaal.
21 april 2017 @ 19:43
Filmpje over natural branding. Onderscheiden van biologisch en niet biologisch is wettelijk verplicht.
https://www.youtube.com/watch?v=chTNmP4Qu98
Artikel over natural branding
http://www.eosta.com/nl/content/nature-more-gaat-miljoenen-plasticverpakkingen-uitsparen-met-natural-branding
22 april 2017 @ 19:10
Los van alle milieuproblemen rondom verpakikkings materiaal hebben we een heel ander probleem met plastic. Het is namelijk heel slecht voor de gezondheid aangezien plastic bisphenol (weekmakers) bevat!
Gezondheidseffecten van bisphenol:
Er bestaat al lange tijd discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van BPA. Als je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor de lever, de nieren, voor de vruchtbaarheid en kan het effect op het hormoonsysteem hebben. Dit gebeurt bij hoge blootstelling, ver boven de Europese normen die er zijn. BPA wordt ook in verband gebracht met obesitas, ADHD, diabetes en prostaatkanker, maar een oorzakelijk verband is hierbij onzeker. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft in 2015 naar BPA gekeken en een risico-evaluatie uitgevoerd.
EFSA concludeerde dat de blootstelling aan BPA lager is dan de hoeveelheid die kan leiden tot gezondheidsrisico’s voor mensen van alle leeftijden. In 2016 heeft het RIVM een aantal nieuwe studies beoordeeld. Zij komen tot de conclusie dat BPA mogelijk het immuunsysteem van de ongeboren vrucht of jonge kinderen kan schaden. Hierdoor hebben zij mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger voor infectieziekten worden.
Kleine en ongeboren kinderen zijn mogelijk gevoeliger dan volwassenen voor de effecten van BPA doordat hun lichaam sterk in ontwikkeling is. Zij kunnen met de huidige normen mogelijk toch te veel binnenkrijgen. Ook via de moedermelk kunnen baby’s BPA binnenkrijgen. Het is van belang dat de blootstelling voor zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven, pasgeborenen en jonge kinderen verlaagd wordt.
24 april 2017 @ 20:13
Nederland is natuurlijk geen eiland.
Veel van de “vers” produkten in de supermarkten komen uit heel europa vandaan.
De Spaanse komkommers in een plasticje apart verpakt ecterea.
Dus zou het slim zijn het probleem niet alleen nationaal aan te kaarten, maar pleiten voor een internationaal verbod.
20 mei 2017 @ 12:06
Femke, grote complimenten voor dit artikel en zeker voor je aanvulling van 19 april! Zo geef je een mooi genuanceerd beeld. Ik was eerst wat sceptisch omdat ik ook weet dat de (milieu)kosten van bederf vaak groter zijn dan die van verpakkingen, maar ik zie dat je hier goed over hebt nagedacht.
Misschien kun je de tekst van de petitie ook nog iets nuanceren, of duidelijker verwijzen naar je artikel met aanvulling. Dat komt het hele verhaal ten goede, want de petitietekst is inderdaad ietwat kort door de bocht.
Groetjes, Vera Moorer (vriendin van Anke).
22 mei 2017 @ 18:37
Hoi Vera,
Dank je wel! De petitietekst kun je, nadat hij livegezet is, niet meer aanpassen. Maar ik zal inderdaad eens kijken naar een duidelijker verwijzing naar dit artikel!
30 mei 2017 @ 22:17
Als er maar geen papieren tassen worden gebruikt laat de bomen staan.
Jaren geleden mocht er geen papieren tassen meer gebruikt worden maar plastic omdat dat gerecycled kan worden straks nodig voor 3d printers.
Nee gaan nu weer fijn bomen omzagen.
1 juni 2017 @ 21:41
Los van de houdbaarheid ga ik zelf wel voor verpakte groenten, want ik vind dit veel hygienischer. Ik zie het zo vaak in de winkel, mensen die het blijkbaar nodig vinden 8 komkommers aan te raken. BAH!
14 december 2017 @ 08:53
Nou volgens mij staan er flink wat reacties van mensen uit de verpakkingsindustrie tussen. Ik ga zeker voor onverpakt, neem gewoon je eigen herbruikbare groente- en fruitnetjes mee! Moet de supermarkt idd wel meer onverpakt aanbieden. en dat kan wel degelijk ook zonder meer verspilling. Punt is dat er meer met lokale kringlopen gewerkt zal moeten worden, en minder ‘rond gesleep’ met verse producten. Ik merk bij mijn klanten dat het leeft en dat de groep mensen die de moeite neemt een herbruikbare broodzak of netjes mee te nemen groeit, het zou fijn zijn als supermarkten daar in mee gaan, want dat is waar de bottleneck zit.
12 januari 2018 @ 11:20
Ondertekend! En inderdaad; hier moet eens verandering in komen.
Als we nu allemaal eens gewoon die plastic verpakking er al in de winkel afhalen en daar achterlaten?