Waarom ik geen melk meer drink

SONY DSC

Ik ben van nature geen melkdrinker. Vroeger, tot aan mijn begin tienerjaren, dronk in melk in mijn thee, maar op een gegeven moment ben ik daar mee gestopt. Ik at af en toe nog wel eens yoghurt en kaas op brood, maar een glas melk dronk ik nooit. Totdat ik mijn vriend leerde kennen. Hij was, en is nog steeds wel een beetje, een fervente melk drinker. Bij elke maaltijd een flink glas melk (of 2 glazen) erbij. En ik nam die gewoonte over. En zo heb ik een heel aantal jaren toch iedere dag melk gedronken. Ik wende er aan en vond het best wel lekker.

Melk volgens De voedselzandloper
Totdat ik een flinke poos geleden De voedselzandloper van Kris Verburgh las. Daarin zet hij uiteen dat melk (en andere zuivelproducten, met uitzondering van kaas) helemaal niet zo goed voor ons zijn als dat we altijd zijn doen geloven. Ten eerste zijn we als mensen er eigenlijk helemaal niet op gemaakt om (koe)melk te drinken. En als je erbij stilstaat klinkt dat eigenlijk heel logisch. We drinken als volwassen mensen melk dat voor kalfjes bestemd is. Zelf een volwassen koe drinkt geen koemelk. Evolutionair gezien drinken we ook nog maar relatief kort dierlijke melk. Ons lichaam is er dan ook niet voor gemaakt om melk en andere zuivelproducten te verteren. Dit uit zich onder andere in het feit dat een groot deel van de wereldbevolking lactose-intolerant is. Lactose is een melksuiker en mensen die lactose-intolerant zijn worden ziek als ze melk drinken. Nu is het wel zo dat ongeveer 90% van de Europeanen niet lactose-intolerant zijn, waardoor ze melk al beter kunnen verteren. Maar ook voor hen is melk niet gezond.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het nuttigen van melk en andere zuivelproducten leidt tot tal van ziekten. Zo vergroot het de kans op de ziekte van Parkinson en bepaalde soorten kanker. En het blijkt dat het nuttigen van melkproducten leidt tot een grotere kans op osteoporose, oftewel botontkalking. Juist hetgeen waarvan we altijd te horen hebben gekregen waarvoor we melk moeten drinken – sterkere botten – blijkt niet waar te zijn. Sterker nog, het tegenovergestelde is waar: melkproducten zorgen voor zwakkere botten! In landen waar veel zuivelproducten geconsumeerd worden, waaronder Nederland, komt veel meer botontkalking voor dan in landen waar nauwelijks zuivel genuttigd wordt.

Zuivel ‘hoort’
Gek genoeg horen we nog bijna dagelijks dat we vooral melk moeten drinken en dat ‘melk goed voor elk’ is. Toen ik met mijn paar maanden oude zoon bij het consultatiebureau was en er een vermoeden was dat hij koemelkallergie had, reageerde de verpleegkundige erg verschrikt op het feit dat ik zei geen melkproducten te consumeren (ik gaf toen nog borstvoeding en de melk die de moeder drinkt kan via de borstvoeding tot klachten bij haar kind leiden, als die koemelkallergie heeft. Vandaar het advies dat ik tijdelijk even moest stoppen met het drinken van melk of zo te kijken of de klachten van mijn zoon minder zouden worden). “Maar hoe kom je dan aan je calcium?” Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor melk om aan je dagelijkse hoeveelheid calcium te komen. Hierover schrijf ik binnenkort meer. Hoe komt het dan dat we toch overal nog te horen krijgen dat zuivel in een gebalanceerd dieet hoort? Het antwoord ligt waarschijnlijk voor een groot deel in de lobby van de zuivelindustrie, waar natuurlijk heel veel geld in om gaat.

Minder last van migraine
Sinds ik geen zuivel meer consumeer heb ik ten minste één heel belangrijk effect gemerkt; ik heb minder last van migraine. Al jaren heb ik regelmatig last van migraine. En hoewel ik weet dat het bij mij deels ook hormonaal (tijdens mijn zwangerschappen had ik veel meer last van migraine) en stress gerelateerd is (in tijden van stress heb ik sneller migraine) heb ik heel sterk het gevoel dat ik minder migraine heb sinds ik ben gestopt met zuivel. En een snelle Google zoekactie leert dat ik hierbij niet de enige ben.

Tot slot, ook niet onbelangrijk, geen zuivel meer consumeren gaat mij bijzonder gemakkelijk af. Als ik toch iets van ‘melk’ of ‘yoghurt’ wil eten dan vind ik amandelmelk en soyayoghurt zeer prima alternatieven!