Update: petitie tegen onnodig plastic in de supermarkt

Update petitie

Alweer enkele maanden geleden ben ik een petitie tegen onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt gestart. En ondertussen hebben al bijna 46.000 mensen deze petitie ondertekend! Ik ben daar echt super blij mee en dankbaar voor. De petitie loopt nog steeds, maar gebeurt er al wat mee? Dat lees je in deze update!

Waarom ook al weer deze petitie?

Ik ben de petitie gestart omdat ik helemaal verdrietig word van de hoeveelheid plastic die ik om mijn boodschappen heen koop als ik boodschappen in de supermarkt doe. Natuurlijk, het plastic is in sommige gevallen nodig (maar dan blijft bij mij toch altijd de vraag hangen: kunnen we écht geen duurzamere alternatieven vinden?), maar lang niet altijd. Iedere keer als ik bij het groente- en fruitschap sta, sta ik voor een moreel dilemma: koop ik biologisch producten, die verpakt zijn in plastic (om ze te kunnen onderscheiden van de niet-biologische variant), of ga ik voor de niet-biologische variant zonder plastic? Voor mijn gezin koop ik het liefst biologisch, maar voor de aarde natuurlijk het liefst zo min mogelijk plastic.

 > Lees ook mijn originele blogpost over het starten van deze petitie

Gelukkig ergeren heel veel mensen met mij zich aan al dat plastic. Getuige de bijna 46.000 mensen die op dit moment hun handtekening onder de petitie gezet hebben! Vooral in de begindagen van de petitie werd hij massaal ondertekend. In de weken en maanden daarna was er zo nu en dan weer een flinke opleving en ook nu wordt hij iedere dag nog getekend.

Gebeurt er al wat mee?

De petitie blijft nog een aantal maanden openstaan, om zo zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Het aanbieden gebeurt uiteindelijk aan het Centraal Bureau Levenmiddelenhandel (CBL), als brancheorganisatie van de grote supermarkten. De petitie is dus nog niet officieel aangeboden en er is dus ook nog geen officiële reactie van het CBL gekomen.

Maar, er is ook nog geen officieuze reactie van het CBL gekomen. In de begindagen van de petitie heeft de manager duurzaamheid van het CBL, Marieke Doolaard, wel meegewerkt aan een radio-item n.a.v. de petitie, maar daarna heb ik ze in ieder geval niet meer gehoord. Ook van individuele supermarkten heb ik nog niets gehoord. Misschien weten ze (nog) niet van het bestaan van de petitie af? Of zijn ze niet van plan een reactie te geven? Of wachten ze het officiële aanbieden af?

Wat mij betreft is dat laatste niet nodig. Dus bij deze alvast de officieuze oproep: CBL en supermarkten – kom met ideeën en initiatieven voor het verminderen van plastic! Ik geef alvast een voorzet: bied de klant herbruikbare katoenen tasjes en zakjes aan om hun (onverpakte) groente en fruit in te doen. Een reactie die ik namelijk meerdere keren heb gehoord, is dat mensen toch zo’n plastic tasje (van een rol) gebruiken om hun onverpakte groenten en fruit in te doen, omdat ze het anders vies vinden dat dat zo in de winkelwagen/ op de kassaband ligt of dat de caissière er dan met de handen aan zit. Vraag een paar euro voor die tasjes of doe een actie waarbij de klant ze tijdelijk gratis krijgt (bij aankoop van…). Zo we inmiddels al helemaal gewend zijn aan het meebrengen van onze eigen boodschappentassen, zo kunnen we ook wennen aan het meebrengen van onze eigen groente- en fruittasjes. Ik doe het al (met de tasjes en zakjes van Re-sack, o.a. te koop bij greenjump.nl) en het kost me echt geen enkele moeite!

NB: In de tussentijd is er wel een item op nos.nl geweest over dat steeds meer supermarkten gaan experimenteren met het gebruik van laser om bepaalde groenten en fruit te brandmerken, zodat ze op deze manier te onderscheiden zijn. Supermarktketen Hoogvliet deed dat al. Super natuurlijk, en who knows dat de petitie daar wel aan bijgedragen heeft!

Je kunt nog steeds tekenen

Zoals gezegd: je kunt de petitie nog steeds ondertekenen. En, als je nog meer wilt doen, deel hem dan ook op facebook en andere sociale media. Zodat we nog meer mensen bereiken en onze stem nog duidelijker wordt!

Bedankt lieve mensen!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!