Lekker en gezond: Shakshuka

ShakshukaHet is weer weekend en daarom wilde ik weer eens een nieuw receptje proberen. Nou ja, een vernieuwd receptje, want ik had dit al eens gemaakt, uit het Voedselzandloperkookboek van Pauline Weuring: Shakshuka (eieren in een pannetje). Oftewel een eenpansgerecht met tomatensaus, bonen en ei.

Shakshuka word van oorsprong veel in Noord-Afrikaanse landen gegeten. De basis is meestal een (pittige) tomatensaus en gepocheerde eieren. Maar je kunt er geheel je eigen draai aan geven. De Shakshuka die ik gemaakt heb, heb ik heel simpel gehouden. En omdat er ook kleine kindjes van moeten eten, heb ik het ook niet echt pittig gemaakt.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 grote ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 blikjes tomatenpuree a 70 gram
  • 150 gram kidneybonen
  • 150 gram witte bonen
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Een flinke snuf zout
  • Een snufje peper
  • Een halve theelepel gemalen komijn
  • Een theelepel gemalen koriander

Zo maak je de Shakshuka:

  • Snipper de ui en de knoflook en bak dit in een koekenpan in olijfolie op een middelhoog vuur totdat het wat zacht is.
  • Snijd de paprika in kleine stukje en bak dit even met de ui en de knoflook mee.
  • Voeg twee eetlepels balsamicoazijn toe en laat dit heel even wat indikken.
  • Voeg de gepelde tomaten (inclusief het sap) en de tomatenpuree toe en roer goed door.
  • Spoel de kidneybonen en witte bonen goed af en voeg dit ook toe.
  • Voeg daarna het zout, de peper, de komijn en de koriander toe.
  • Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan zacht.
  • Doe een deksel op de pan, en laat de Shakshuka 30 tot 45 minuten sudderen. Roer het af en toe even door.
  • Maak daarna met een pollepel 4 holtes in de saus en breek in elke holte een ei.
  • Laat de eieren in ongeveer 10 minuten gaar worden, terwijl je de saus op het vuur laat staan.

Lekker om zo te eten! Door de bonen vult het goed. Mocht je nog wel wat extra koolhydraten nodig hebben (zoals mijn vriend) dan kun je er (stok)brood bij serveren. Maar naturel tortillachips erbij doen het ook goed. Optioneel kun je er ook nog wat chorizo doorheen doen.

Eet smakelijk!