Kidsproof recept: gezonde havermoutkoekjes

Gezonde havermoutkoekjes

Ik wilde dit al een poosje maken: gezonde havermoutkoekjes. Met name omdat ik mijn kinderen een koekje op zijn tijd niet wil ontzeggen, maar deze bij voorkeur wel gezond zijn. En ja, gezond en koekjes is meestal niet zo’n goede combinatie. Al helemaal niet als je dat in de supermarkt wilt vinden. Dus ben ik zelf maar weer eens aan het experimenteren geslagen met havermout en banaan. En wie mij kent weet dat als ik ergens chocolade in kan verwerken, ik dat zeker niet zal laten. Dus zie hier: gezond havermoutkoekjes met banaan en chocolade. Zonder toegevoegde suikers (los van de suiker die in chocola zit natuurlijk)!


Dit heb je nodig voor ongeveer 12 havermoutkoekjes:

  • 100 gram havervlokken of havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 30 gram kokosolie
  • 50 gram pure chocolade
  • 3 kleine bananen of 2 grote
  • 1 ei
  • Een snufje kaneel
  • Een snufje zout
  • Een halve theelepel bakpoeder
  • Een klein scheutje vanille essentie

Zo maak je de kidsproof havermoutkoekjes:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Als je gebruik maakt van havervlokken, vermaal ze dan in een keukenmachine totdat ze fijn gemalen zijn. Als je havermout gebruikt, kun je dit gedeelte overslaan. De havermout is van zichzelf al fijn genoeg.
  • Meng in een grote kom de amandelmeel en de havermout goed door elkaar.
  • Pureer de bananen en roer die door het havermout-amandelmeelmengsel.
  • Klop het ei in een kommetje los en meng die er ook door.
  • Smelt de kokosolie in een pannetje op een laag vuur en voeg dit ook aan het mengsel toe.
  • Voeg de kaneel, het zout, het bakpoeder en de vanille-essentie toe en roer het beslag nog eens goed door.
  • Hak de chocolade in kleine brokjes en roer dit tot slot door het beslag, zodat de chocolade goed door het beslag verdeeld is.
  • Leg een bakpapiertje op de bakplaat en schep hier met een lepel een klein beetje beslag op. Let op, het beslag is flink kleverig, dus druk het met de bolle kant van een andere, natte, lepel iets aan totdat je een koekje van ongeveer een halve centimeter dik hebt.
  • Bak de havermoutkoekjes 15 minuten in de oven en ze dan om. Bak ze daarna nog 5 minuten, totdat ze lichtbruin van kleur zijn.

Laat de koekjes even afkoelen voordat je ze serveert. Als jij (of je kinderen) zo lang kunt wachten natuurlijk! Deze havermoutkoekjes zijn knapperig van buiten en nog wat zacht van binnen. Je kunt ze luchtdicht verpakt ongeveer 4 dagen bewaren. Ons is dat nog niet gelukt ;-). Geniet ervan!