Minder afval produceren: 6 tips!

Minder afval produceren

Ik zal het maar meteen bekennen: ik ben nog redelijk groen op dit gebied. En nee, niet in de goede zin van het woord… Maar de hoeveelheid afval die we met z’n allen produceren en de negatieve invloed die dit op het milieu heeft, baart me toch wel een beetje zorgen. Met name het feit dat de oceanen ondertussen vol drijven met (minuscule stukjes) plastic vind ik behoorlijk eng. En dat plastic komt via de voedselketen ook gewoon in ons lichaam terecht… Reden genoeg om me te verdiepen in de mogelijkheden om minder afval te produceren. In dit artikel geef ik je een aantal tips!

Minder afval produceren

Ik ben dus nog redelijk nieuw op dit gebied en ben ook nog niet zo heel lang bewust bezig met de hoeveelheid afval die wij als gezin produceren. Ik ben dus ook nog verre van ‘zero-waste’ en ik verwacht eerlijk gezegd ook niet dat ik ooit zo ver zal komen. Maar alle kleine beetjes helpen en als we met z’n allen een klein beetje doen, wordt dat stiekem toch een heleboel. Dus doe ook mee met deze tips voor minder afval produceren!

1. Gebruik herbruikbare spullen in plaats van wegwerp

Redelijk voor de hand liggend, maar tot voor kort deden wij dit nog lang niet altijd. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Brood- en snackbakjes in plaats van boterhamzakjes.
  • Hervulbare flesjes in plaats van plastic flesjes uit de supermarkt (wij zijn fan van Dopper en Klean Kanteen).
  • Stoffen doekjes in plaats van wegwerp snoetenpoetsers. Geen idee wat je met die enorme hoeveelheid spuugdoekjes moet doen die je destijds voor je baby gekocht hebt? Dit is de oplossing: van spuugdoekjes naar snoetenpoetsers.
  • Wasbare luiers in plaats van wegwerp. Ik moet eerlijk zijn: ik doe dit zelf niet. Belangrijkste reden is dat ik er nooit zo van bewust was dat wasbare luiers een goed alternatief kunnen zijn voor wegwerp. En aangezien mijn jongste (hopelijk) bijna uit de luiers is, vind ik het zonde om nu nog in een voorraad wasbare luiers te investeren. Maar ze zijn er en ze zijn ook nog eens heel erg leuk (bijvoorbeeld de luiers van Kaatje Katoen)!

2. Neem altijd je eigen tassen mee

Gelukkig moeten we in Nederland al betalen voor plastic tasjes, dus we hebben al een goede stimulans om onze eigen tassen mee te nemen. Om te voorkomen dat ik toch met lege handen bij de supermarkt sta heb ik in mijn auto altijd één of meerdere tassen liggen. Zodat ik niet onverhoopt tóch een plastic tas moet kopen.

3. Probeer minder plastic vanuit de supermarkt mee te nemen

Dit vind ik zelf nog wel moeilijk want in de supermarkt is zo’n beetje bijna alles nog voorverpakt. Maar ook hier is er wel iets te doen. Je kunt bijvoorbeeld losse groenten en fruit kopen in plaats van voorverpakte. En daarvoor zelf (stoffen) tasjes meenemen (of gewoon los meenemen). Of voor de niet in plastic verpakte paprika kiezen. En je kunt ook in plaats van kleine verpakkingen zoveel mogelijk grootverpakkingen kopen. En als er eentje bij je in de buurt is, kun je natuurlijk ook bij een verpakkingsvrije winkel winkelen. Of ga naar de markt!

4. Haal minder (plastic) in huis

Laatst waren we bij een pannenkoekenhuis. Bij het afrekenen mochten onze kinderen een klein cadeautje uitzoeken. Hartstikke leuk voor hen natuurlijk, maar eigenlijk was alles wat er lag prullaria. En bij thuiskomst bleek één van de dingen ook al kapot te zijn. Rechtstreeks in de prullenmand dus. En zo gaat het vaker. Je krijgt eens wat of je koopt eens wat, wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ik heb besloten dat ik daarmee bewuster om ga en minder prullaria in huis haal wat uiteindelijk toch weer in de vuilnisbak belandt.

5. Plak een ‘nee-nee’ sticker op je brievenbus

Een hele poos hadden wij deze niet. De hoeveelheid papier die daarmee op onze deurmat gegooid werd was enorm. En eigenlijk hadden wij al die foldertjes maar nodig om een paar dingen te checken: aanbiedingen voor luiers, billendoekjes en andere (baby)spullen waar we grootverbruikers in waren. En dat is gewoonweg zonde. Dus de nee-nee sticker zit er op, en ook in de supermarkt bijvoorbeeld neem ik geen kassabonnen meer aan. Deed ik eigenlijk ook nooit iets mee.

6. Gebruik eerst wat je hebt voordat je iets nieuws koopt

Denk hier bijvoorbeeld aan:

  • Spullen uit je voorraad- en koelkast opmaken voordat je nieuwe koopt. Om te voorkomen dat je dingen weg moet gooien omdat ze uiteindelijk over de houdbaarheidsdatum raken.
  • Oude kleren afdragen voordat je nieuwe koopt. Het is zo zonde dat iets bijna ongedragen in de kast blijft hangen en na verloop van tijd weggegooid wordt omdat het uit de mode geraakt is.
  • Schoenen op (laten) knappen in plaats van nieuwe te kopen. Een tripje naar de schoenenmaker is zo gemaakt!
  • Maar ook verse niet-gebruikte kruiden invriezen om later te gebruiken in plaats van iedere keer een nieuw plantje te kopen (wat vervolgens weer verlept in de vensterbank).

Dit zijn ze, mijn tips voor minder afval produceren. Met z’n allen naar een betere wereld! Ik hoor ook graag welke gouden tips jij nog hebt!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!