Lekker en simpel: ‘rijst’ van bloemkool

Bloemkoolrijst

Ik lees er al een hele poos over: ‘rijst’ gemaakt van bloemkool. Ietwat sceptisch dat ik ben dacht ik altijd “dat kan niet lekker (genoeg) zijn.” Maar vandaag heb ik deze ‘rijst’ zelf eindelijk eens gemaakt en ik ben echt helemaal om. Het is echt LEKKER! En het voelt helemaal niet alsof je heel gekunsteld iets anders zit te eten dan rijst, waar je eigenlijk liever echte rijst had gehad.

En waar ik dacht dat het een kleffe boel zou worden, valt dit echt enorm mee. Toegeven, een droge korrel zoals met rijst zal het niet worden, maar het is ook echt niet papperig. En het mooie is ook nog dat het relatief heel simpel en snel klaar te maken is. Dus waarom heb ik dit niet eerder gemaakt??

Je kunt deze ‘rijst’ natuurlijk met allerlei soorten groenten en vlees maken. Voor dit gerecht heb ik gekozen voor wortel, lente-ui, garnalen en roerei.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

 • Een kleine tot middelgrote bloemkool. Kies vooral niet een reuze bloemkool. Dit gaat teveel zijn.
 • 1 grote wortel
 • 2 tenen knoflook
 • Een bosje lente-uien
 • 3 eieren
 • 2 eetlepels soyasaus
 • Olijfolie

En zo maak je het:

 • Snijd de wortel en lente-ui in kleine stukjes en bak dit met wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur totdat ze iets zacht zijn (ongeveer 10 minuten).
 • Snijd/hak/maal de bloemkool ondertussen in hele kleine stukjes. De stukjes moeten ongeveer de grote van een rijstkorrel hebben. Ik heb de bloemkool eerst geraspt (met de kant van de grootste gaatjes), waarna ik wat overbleef in hele kleine stukjes heb gehakt. Maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken als je die hebt.
 • Hak de knoflook fijn en bak dit alvast een minuutje in een grote koekenpan met wat olijfolie.
 • Voeg de bloemkool’rijst’ toe en bak dit op middelhoog tot hoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar.
 • Voeg daarna de soyasaus toe en roer goed door.
 • Kluts ondertussen de eieren in een kommetje met wat water los. Roer die in een aparte koekenpan totdat ze gaar zijn.
 • Als de bloemkool gaar is, voeg de wortel, lente-uit, roerei en de garnalen toe. Roer het geheel goed door totdat alles goed warm is.

De lakmoestest bij mij is altijd of mijn kinderen het lekker vinden. En dit gerecht ging er goed in, dus het is ook nog eens kidsproof!

Geniet ervan!