Verantwoord tussendoortje: healthy appelcake

Healthy appelcake

In het weekend vind ik het altijd leuk om wat te experimenteren. Ik had vandaag zin in iets lekkers, maar aangezien ik over het algemeen niet echt koekjes en dergelijke in huis heb, moest ik even in mijn voorraadkast duiken. Appels heb ik, met twee kleine kindjes, altijd in huis. Amandelmeel had ik net weer ingeslagen. En toen ik nog een paar verdwaalde dadels vond, wist ik wat ik wilde gaan maken: een healthy appelcake van amandelmeel!

En ik moet eerlijk zeggen, hij is best wel heel goed gelukt. De appel in combinatie met de dadels en een paar druppeltjes stevia zorgt voor een meer dan voldoende zoete smaak. Misschien dat ik de stevia de volgende keer zelfs wel helemaal weglaat!

Dit heb je nodig voor 1 cake:

 • 2 appels. Ik heb (biologische) Royal Gala gebruikt, maar volgens mij kun je zo’n beetje iedere soort appel gebruiken.
 • 4 eieren
 • 9 a 10 middelgrote dadels (zonder pit). Dit is ongeveer 65 gram dadels.
 • 150 gram amandelmeel
 • 40 gram kokosolie
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Een paar druppeltjes stevia

Zo maak je het:

 • Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
 • Hak de dadels in kleine stukjes en pureer ze vervolgens in een keukenmachine of met en staafmixer.
 • Kluts de eieren in een grote kom los en voeg de gepureerde dadels hieraan toe.
 • Voeg daarna de geschilde en in kleine stukjes gesneden appels en de amandelmeel toe.
 • Smelt de kokosolie in een pannetje op een laag vuur en roer dit erdoor.
 • Roer het mengsel goed door en voeg daarna de bakpoeder en de stevia er door.
 • Vet een cakeblik in met een bakspray of wat olijfolie en giet het cakemengsel er in.
 • Laat de cake in ongeveer 45 minuten gaar worden in de oven. De cake is klaar als een satéprikker er weer schoon uit komt.

Als de bovenkant van de cake iets te bruin dreigt te worden, kun je hem afdekken met een op maat geknipt bakpapiertje.

Needless to say, ook erg lekker voor kinderen :-)!