Een opgeruimd huis: The life-changing magic of tidying

The life-changing magic of tidying

Het is op het eerste gezicht niet een heel sexy onderwerp: opruimen. Maar toch, een opgeruimd huis, daar kan ik echt heel blij van worden. Op het moment dat het mijn huis weer op orde is, voelt dat gewoon enorm fijn. Want zolang het rommelig in huis ligt, heb ik steeds in mijn achterhoofd dat ik dat ik nog iets moet doen (dat klopt: opruimen). En dat zorgt voor toch voor een zekere mate van ‘stress’ of onrust en vaak ook irritatie. Dus op het moment dat alles weer opgeruimd is, voel ik mezelf ook weer wat ‘opgeruimder’ en rustiger. Een opgeruimd huis is bij mij dus echt ook een opgeruimde geest. Vandaar dat ik ook met veel interesse het boek ‘The life-changing magic of tidying’ van Marie Kondo heb gelezen. Want helaas is mijn huis lang niet altijd zo opgeruimd als ik zou willen.

The life-changing magic of tidying

Marie Kondo is een Japanse opruimexpert die beweert dat je door opruimen je leven kunt veranderen. Opruimen is het herstellen van de balans tussen mensen, hun bezittingen en het huis waarin ze leven. Want waar je leeft zou volgens Marie Kondo net zo belangrijk moeten zijn als wat je eet en wat je draagt.

Het resultaat? Een huis met (bijna) alleen maar de spullen waar jij blij van wordt. Dit zorgt voor een gevoel van geluk en het gevoel dat je alles hebt wat je nodig hebt. En door je huis op orde te brengen, wordt het vaak ook schoner en wordt de lucht frisser. Wat natuurlijk ook weer ten goede komt aan jouw gezondheid!

Bovendien, door dingen weg te gooien, gooi je vaak ook letterlijk een hoop onnodige ballast (letterlijk en figuurlijk) uit het verleden weg. Daarnaast kopen of bewaren we vaak ook dingen voor de ‘zekerheid’. Voor het geval we dat in de toekomst nodig hebben (of niet). Door dit soort dingen weg te doen, verklein je je focus op (en wellicht angst voor) de toekomst. En kun je meer in het huidige moment leven.

En, ook niet onbelangrijk, door je huis in één keer op te ruimen en het daarna goed bij te houden, hou je meer tijd nodig om daadwerkelijk van het leven te genieten.

Opruimen volgens The life-changing magic of tidying

In één keer opruimen, dat is de sleutel tot succes volgens Marie Kondo. Dus niet beetje bij beetje, maar radicaal en rücksichtslos in één sessie. Je ziet dan meteen de resultaten die je de kracht geven om je huis daarna voor altijd opgeruimd te houden. Je hoeft dan voortaan alleen nog maar de dingen op hun juiste plek terug te zetten.

Het begint allemaal met weggooien: het identificeren wat je werkelijk wilt en moet houden. Want als je alleen maar dingen verplaatst (wat ik vaak doe als ik opruim; van de tafel in de kast, van de woonkamer naar de gang etc.), verplaats en verbloem je eigenlijk het probleem.

Kies wat je wilt houden en niet wat je wilt weggooien. Vraag jezelf bij ieder item af: wordt ik hier blij van? (does this spark joy)? Wat je overhoudt, is wat jij op dit moment nodig hebt.

Als je hebt besloten wat je wilt houden, bepaal dan voor ieder ding op welke plaats het hoort. Anders is de kans heel groot dat gaat zwerven en dus rommel veroorzaakt. Als je het vervolgens gebruikt en je bent ermee klaar, leg het dan meteen op zijn eigen plek terug. Zorg wel voor een plek waar je makkelijk bij kunt, zodat het niet teveel moeite kost om het terug te leggen. Probeer gelijke spullen ook zoveel mogelijk bij elkaar op te bergen. Zo heb je goed inzicht in wat je daadwerkelijk bezit en verklein je het risico dat je iets koopt wat je stiekem al hebt.

En de praktijk?
Hoewel het boek zo nu en dan een beetje zweverig wordt (Marie Kondo gaat zo ver als te zeggen dat je huis en de spullen daarin gevoelens hebben), ben ik wel enorm geïnspireerd geraakt om eens flink te gaan opruimen. Dat heb ik dan ook gedaan, alleen… niet alles in één keer (dus van de 2 hoofdregels – in één keer opruimen en alles een eigen plaats geven – heb ik de eerste dus al overtreden). Maar toch heb ik het gevoel dat ik al grote stappen heb gemaakt. En met name het feit dat ik nu voor alle spullen daadwerkelijk een plaats heb, helpt echt mijn huis opgeruimder te houden. En ik sluit zeker niet uit dat ik binnenkort nog eens ‘echt’ in één keer de finale slag maak.

Life-changing? (Nog) niet. Een aanrader? Ja!

Liefs, Femke

[bol_product_links block_id=”bol_59185c6149a49_selected-products” products=”9200000021159738,9200000036034901″ name=”The life-changing magic of tidying” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij ook op Facebook en Instagram!