De relatie tussen lichaam en geest, hoe zit dat?

De relatie tussen lichaam en geest

Dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, dat weten we eigenlijk allemaal wel. Denk alleen al aan het feit dat als je zenuwachtig bent, je dit voelt als kriebels in je buik. Of dat als je honger hebt, je daarvan flink chagrijnig kunt worden. Er zijn ook heel veel onderzoeken waaruit blijkt dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En waaruit blijkt dat wat je denkt, welke gevoelens je hebt en welke relaties je hebt met anderen, invloed kan hebben op je fysieke (en mentale) gezondheid. Reden te meer om deze relatie tussen lichaam en geest heel serieus te nemen en je ervan bewust te zijn hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken.

De relatie tussen lichaam en geest

Uit onderzoek blijkt onder andere dat de manier waarop mensen reageren op stressvolle situaties bepalend is voor hoe schadelijk een dergelijke situatie is. Mensen die op een pessimistische manier reageren op stressvolle situaties hebben statistisch gezien een groter risico op depressie, ziektes en zelfs vroegtijdige dood dan mensen die vanuit een optimistische insteek ermee omgaan. Een optimistische kijk op het leven is dus goed voor je gezondheid. Maar er zijn nog veel meer gedachtenpatronen en overtuigingen waarvan bewezen is dat ze een positieve invloed hebben op je fysieke en mentale gezondheid. Bijvoorbeeld:

 • De overtuiging hebben dat je kunt begrijpen en verklaren wat er in – en om je heen gebeurt.
 • De overtuiging hebben dat je de vaardigheden en middelen hebt om met dat wat op je levenspad komt om te kunnen gaan.
 • Obstakels zien als uitdagingen en niet als problemen.
 • Actief aan het leven meedoen en de overtuiging hebben dat het leven zin heeft.
 • Het vertrouwen hebben dat je de veranderingen kunt bewerkstelligen die jij belangrijk vindt.
 • Compassie en acceptatie naar jezelf en naar anderen hebben.
 • Emoties kunnen en willen tonen en ze niet onderdrukken.
 • Waarde hechten aan goede relaties met anderen en vertrouwen hebben in je medemens.

Interne controle nemen
Hoe kunnen we deze kennis gebruiken voor een gezonder en gelukkiger leven? Wat als je van nature een pessimistische insteek hebt en wantrouwend in het leven staat? Moet je je dan maar neerleggen bij het feit dat je statistisch gezien een grotere kans op ziekte en vroegtijdige dood hebt? Het antwoord is natuurlijk nee. Je kunt wel degelijk iets doen om je kans op een gezond en lang leven te vergroten door gebruik te maken van de relatie tussen lichaam en geest.

Het begint met het nemen van interne controle: verantwoordelijkheid nemen over je eigen gedachten en gevoelens, en je gevoel van eigenwaarde en geluk niet af laten hangen van anderen en externe omstandigheden. Mensen die een sterke interne controle hebben, kunnen vaak beter omgaan met alles wat er op hun pad komt en staan steviger in het leven.

Mindfulness is een belangrijk instrument daarbij. Door mindfulness wordt je je bewust van je gedachten en gevoelens en de fysieke, psychologische en sociale gevolgen die ze hebben. Als je je bewust bent van negatieve gedachten en – gedrag en hun consequenties, kun je actief werken aan het verminderen van dergelijke gedachten en gedrag.

En, omgekeerd, door je bewust te zijn van het feit dat vertrouwen, compassie, vriendelijkheid, uitdagingen in plaats van obstakels zien etc. goed voor je gezondheid is, kun je bewust werken aan het vergroten van dergelijke kwaliteiten bij jezelf.

Maar, je kunt nog veel meer doen voor een positieve relatie tussen lichaam en geest:

 • Door goed voor jezelf te zorgen en een gezonde leefstijl aan te houden. Bijvoorbeeld door voldoende te bewegen (endorfines!), gezond te eten en genoeg te slapen. Als je goed voor jezelf zorgt, vergroot je ook je gevoel van interne controle.
 • Door aandacht te hebben voor je ademhaling. Een goede ademhaling is belangrijk voor een goede gezondheid en een rustige ademhaling geeft het signaal aan je lichaam dat je je fysiek kalm voelt.
 • Door je regelmatig in de natuur te begeven, wat een stress verlichtende werking heeft.
 • Door bewust fysiek contact te zoeken, door bijvoorbeeld veel met je geliefden te knuffelen of door middel van een ontspannende massage. Hierbij komen de eerder genoemde endorfines en ook oxytocines vrij (ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd).
 • Door regelmatig rustgevende muziek te luisteren, waardoor je zelf ook rustiger wordt.
 • Door regelmatig te mediteren, wat enorm veel voordelen voor je gezondheid heeft omdat het onder andere stress vermindert.

Je ziet dus: door je bewust te zijn van de relatie tussen lichaam en geest, en door hier bewust gebruik van te maken, kun je heel veel doen om je kans op een gezond en lang leven te vergroten!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!

[bol_product_links block_id=”bol_592f09bbf1ef2_selected-products” products=”9200000014649297″ name=”full catastrophe living” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]