Gezond tussendoortje: bananenchips

Bananenchips

Sinds ik het goede voornemen heb gemaakt om niet meer te snoepen (…), ben ik genoodzaakt om op andere manieren mijn lekkere trek te bevredigen. Mijn streven is daarbij natuurlijk om zo gezond mogelijk te eten. Maar, omdat een stuk fruit of een handje vol noten op een gegeven moment ook wel eens gaat vervelen, heb ik onlangs besloten om weer eens iets nieuws te proberen. Tijdens onze laatste vakantie aten wij geregeld een zakje bananenchips, dus dat wilde ik nu zelf ook wel eens proberen te maken!

Bananenchips

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, heb ik deze bananenchips niet van gewone banaan gemaakt, maar van plantaan, oftewel bakbanaan. Bakbananen zijn die wat grotere, vaak groenere  bananen die meestal ook gewoon in de supermarkt te koop zijn. Bakbananen kun je niet zo eten, maar moet eerst bereid (gekookt, gebakken, gefrituurd) worden. Ze zijn ook iets minder zoet dan gewone banaan.

De kunst bij het maken van bananenchips, heb ik gemerkt, is om de plakjes banaan zo dun mogelijk te maken én allemaal ongeveer even dik te maken. Je kunt daar het beste een mandoline voor gebruiken, maar wellicht dat een gewone kaasschaaf ook wel werkt.

Dit heb je nodig voor 1 schaaltje bananenchips:

 • 1 bakbanaan (zo groen mogelijk)
 • Klein scheutje olijfolie
 • Zout, peper en eventueel andere kruiden naar keuze. Ik heb er nog wat paprikapoeder bij gedaan.

En zo maak je de bananenchips:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
 • Verwijder de schil van de bakbanaan. Zeker als hij nog groen is, gaat dat niet heel gemakkelijk. Snij daarvoor in de lengte van de banaan de schil aan twee of drie kanten door, zodat je hem daarna eraf kunt pellen.
 • Snij of schaaf de banaan in heel dunne plakjes. Die van mij waren ongeveer 1 mm dik.
 • Doe die plakjes in een kom met wat olijfolie,  zout en peper en de eventuele andere kruiden en schep goed door, zodat alle plakjes goed bedekt worden.
 • Leg een bakpapier op een bakplaat en leg de schuifjes daar op.
 • Bak de bananenchips in de oven op één kant ongeveer 7 a 8 minuten. Haal ze daarna uit de oven en bak nog ongeveer 5 a 6 minuten op de andere kant. Hoe lang je de bananenchips precies moet bakken is afhankelijk van hoe dik de plakjes zijn, dus als jouw plakjes wat dikker zijn, zullen ze waarschijnlijk ook wat langer in de oven moeten.
 • Haal de bananenchips uit de oven als de randjes goudbruin worden en wat omhoog beginnen te krullen. Let op: het kan opeens heel hard gaan, dus het is aan te raden om in de buurt van je oven te blijven en de chips goed in de gaten te houden.
 • Laat de chips even afkoelen en ze zijn klaar!

Het is aan te raden de chips min of meer gelijk op te eten. Dan zijn ze het lekkerst en het knapperigst.

Toegegeven, het is niet het meest snelle tussendoortje, maar het is wel erg lekker. En mijn kinderen lusten het ook graag, dus wat mij betreft zijn deze bananenchips zeer geslaagd!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!