7 Tips om je week goed te starten

Tips om je week goed te starten

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zo’n beetje voor alles en zeker ook voor de start van je week. Je herkent het vast wel dat je een heerlijk (druk/rustig) weekend hebt gehad en daarna niet echt te popelen staat om de (werk)week weer te beginnen… Met deze tips om je week goed te starten heb je daar geen last meer van!

Het voordeel van een goede start van de week is dat het de hele verdere week doorwerkt. Dus in plaats van dat je de week onvoorbereid en wellicht met tegenzin begint, en je daardoor wellicht door de week heen moet slepen, begin je je week goed voorbereid en met frisse energie. Je zult zien dat je daardoor veel meer uit je week kunt halen.

Tips om je week goed te starten

1. Bepaal je mindset
Het begint met de juiste houding: je kunt enorm opzien tegen wat de week brengen gaat, balen dat je weer naar dat stomme werk moet, geen zin hebben in alle verplichtingen die je hebt… Óf je kunt met een open houding de week ingaan en gewoon gaan ervaren welke verrassingen en uitdagingen deze week je weer gaat brengen. En bekijk het eens van een andere kant: die stomme baan zorgt er wel mooi voor dat je 3 keer per jaar op vakantie kunt!

2. Bepaal je doelen
Je kunt je week gewoon beginnen en gewoon je ding doen óf je kunt aan het begin van de week al bepaalde doelen stellen. Wat wil je aan het eind van de week bereikt hebben? Misschien wil je ten minste twee keer gesport hebben. Bepaal dan meteen de dagen waarop je dat wilt gaan doen. Of misschien wil je eindelijk de nieuwe gordijnen eens geregeld hebben. Spreek dan meteen met je partner af wanneer jullie naar de winkel gaan. Je doelen geven richting aan je week. Als je aan het begin van de week (realistische) doelen stelt, heb je grote kans dat je ze ook gaat vervullen. En wellicht kun er meteen al mee aan de slag. Dan heb je die tenminste al in de pocket!

3. Bereid voor
Een druilerige zondag is het ideale moment om al een aantal dingen voor de week voor te bereiden. Leg bijvoorbeeld je kleding voor de werkweek alvast klaar. Hoef je op de te vroege maandag- (en dinsdag/woensdag/etc.) ochtend niet nog 10 minuten voor je kast te staan om de perfecte (of ‘kan er mee door’) outfit te bepalen. Maar je kunt ook je maaltijden voor de week bepalen en alvast voor bereiden. Je zult jezelf dankbaar zijn als je om zes uur met twee hongerige kinderen thuis komt.

4. Ruim op
Het is bewezen: rommel zorgt voor stress. Dit kan rommel in je huis zijn, of rommel in je mailbox; het maakt niet zoveel uit. Door de week heb je er waarschijnlijk toch weinig tijd voor, dus probeer in het weekend ook een moment te kiezen om rommel op te ruimen. Bekijk welke dingen in je koelkast over de datum zijn en weggegooid kunnen worden. Ruim rondslingerende kranten, tijdschriften, folders, post op. Delete al die mailtjes die je toch niet gaat lezen. Maak eindelijk eens een ritje naar de stort om het grofvuil weg te gooien. Doe de dingen die al veel te lang zijn blijven liggen maar die waarschijnlijk maar een half uurtje van je tijd kosten. Echt, het voelt daarna zo heerlijk opgeruimd!

5. Besteed aandacht aan jezelf en je dierbaren
Terwijl je door je week raast, kom je er vaak niet aan toe: quality time voor jezelf of met anderen. Neem daarom de tijd om iets fijns voor jezelf te doen. Geef een boost aan je lichaam of geest door sport, yoga, meditatie, een wandeling of het lezen van een goed boek. Douche of badder uitgebreid en geef jezelf een haar- of gezichtsmasker. Doe iets waar je gewoon heel blij van wordt. Reserveer ook tijd om met familie en vrienden door te brengen en van elkaars gezelschap te genieten.

6. Reflecteer
Het begin van een nieuwe week is het ideale moment om even terug te kijken op de week die net voorbij is. Neem tijd om even stil te staan bij de mooie dingen die deze week mocht brengen. Wees dankbaar voor al het goede in je leven, hoe klein of onbeduidend ze ook mogen lijken. Met dit gevoel van dankbaarheid kun je de week die komen gaat automatisch al veel beter aan.

7. Ga op tijd naar bed
Toegegeven, als je al het bovenstaande in je zondag wilt proppen, dan is het misschien bijna onmogelijk, maar probeer op zondagavond op tijd naar bed te gaan. Om ervoor te zorgen dat je niet alsnog in je bed ligt te stuiteren, zorg voor een rustgevend bedritueel. Doe schermen een uur voordat je gaat slapen al uit, lees nog even een (niet al te spannend) boek of mediteer een paar minuten: met een rustige geest is het rustiger slapen. Je kunt je maandag dan uitgeslapen starten!

Mogen deze tips om je week goed te starten je helpen om er een fantastische week van te maken. Ik wens je een hele fijne (werk)week toe!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.