Femke probeert: de 7 minute workout

7 minute workout

Een poosje geleden schreef ik over de dingen die ik zoal doe om in beweging te blijven. Aangezien ik een drukke werkende moeder ben, heb ik helaas geen zeeën van tijd over om uitgebreid te gaan sporten. En vaak ben ik aan het eind van de dag gewoon zo bekaf dat ik om half 10 al weer in mijn bed lig. Ik beschreef dat ik daarom zoveel mogelijk beweging probeer te krijgen bij de dagelijkse dingen die ik doe: de fiets nemen waar het kan, met de trap in plaats van de lift, in beweging met mijn kinderen, etc. Het werkt voor mij en ik blijf er fit (genoeg) onder.

Maar onlangs ging het toch weer een beetje kriebelen. Ik kreeg toch de behoefte om iets meer te doen. Om niet alleen fit genoeg te blijven, maar misschien toch nog iets fitter (en strakker?) te worden. Maar, omdat het element tijd toch een hele belangrijke (en beperkende) factor is, wilde ik iets doen waar ik niet al te veel tijd mee kwijt zou zijn. Zie daar: de 7 minute workout!

De 7 minute workout

De 7 minute workout is een workout die ongeveer – what’s in a name – 7 minuten duurt. De workout bestaat uit 12 oefeningen van elk 30 seconden, met 10 seconden rust tussen elke oefening. De oefeningen zijn een mix van krachtoefeningen en cardio-oefeningen, waarmee je je hele lichaam traint.

De theorie

Toen ik er voor het eerst over hoorde was ik wel enigszins sceptisch. Ik bedoel, hoeveel kun je in hemelsnaam bereiken in 7 minuten, toch? Toch zit er wel een idee achter. Het is namelijk een ‘high-intensity circuit training’, wat betekent dat de oefeningen op hoge intensiteit gedaan worden, in een korte periode, met een heel korte pauze tussen de oefeningen. En waar krachtoefeningen (bijvoorbeeld push-ups) en cardio (bijvoorbeeld stersprongen) dus in één workout worden gecombineerd. Dit in tegenstelling tot de meer traditionele workouts, waar kracht en cardio meestal apart van elkaar getraind worden en waar iedere (kracht)oefening 10 tot 12 keer herhaald wordt, met 2 tot 3 minuten rust tussen de sets. Wat de totale workout dus best lang kan maken. En het voordeel van de 7 minute workout is ook dat er geen extra hulpmiddelen nodig zijn, behalve een muur, een stoel en eventueel een yogamatje. Je werkt verder alleen met de weerstand van je eigen lichaam.

De effectiviteit van de 7 minute workout is wetenschappelijk onderzocht en er is onder andere een verband gevonden tussen de workout en het verlies van gewicht en lichaamsvet. En ook al duurt de workout in dus maar 7 minuten, ook is aangetoond dat de effecten ervan tot wel 72 uur na de workout door kunnen werken. Er is alleen wel een klein addertje onder het gras; de onderzoekers raden aan de workout 2 tot 3 keer te herhalen, als daar de tijd voor is. Dus zo kan je 7 minute workout wel opeens een 14 – of 21 minute workout worden.

7 minute workout

 

Hoe kom je er aan?

Er zijn diverse 7 minute workout apps die je op je telefoon of tablet kunt installeren. Ik heb gekozen voor de app die het meest gedownload word: de 7 minute workout challenge, die voor 2,99 euro te downloaden is. Dit is een fijne, overzichtelijke app, met onder andere filmpjes waarin de oefeningen voor worden gedaan. Maar er zijn meer (gratis) apps. Check deze pagina  als je daar meer over wilt weten.

De praktijk

Ik heb de 7 minute workout in eerste instantie 2 weken achter elkaar gedaan. En dat betekende dus ook dat ik 3 keer per week om half 6 ’s ochtends op mijn matje stond… De eerste keer dat ik de workout deed, moest ik wel even lachen om de voice-over: de Amerikaanse mannenstem die mij door de oefeningen heen loodste: ‘next up: jumping jacks! In three, two, one… almost there!’ Oké… daar gaan we dan!

Maar eerlijk is eerlijk, het lachen verging mij best snel. De eerste paar oefeningen vallen nog wel mee. Hartslag en ademhaling gaan iets omhoog, maar nog prima te doen. Maar daarna wordt het best wel zwaar. Na de step-ups met stoel is mijn hart toch echt wel flink sneller gaan kloppen. Op het moment dat ik op de plaats moet hardlopen met de knieën omhoog sta ik me behoorlijk te verbijten en bij de push-ups met rotatie val ik vloekend op mijn mat, omdat dat echt niet lukt. En dus zit ik na 7 minuten, bij het verlossende ‘workout completed, congratulations’ zwetend en hijgend op de mat. 7 minuten, maar dus wel écht een workout.

En, zoals het bij mij wel vaker gaat, de eerste 2 keer had ik er nog wel zin in. Maar daarna, zeker als dat om half 6 ’s ochtends is, haatte ik alle 7 minuten ervan. Het zijn dan wel ‘maar’ 7 minuten, maar het zijn zeker geen plezierige 7 minuten. Maar dit is niet per sé iets slechts. Het betekent ook dat je daadwerkelijk iets aan het doen bent. Als je er niet van gaat zweten, kun je je natuurlijk afvragen of het wel echt effect heeft. Ik heb overigens 1 keer de workout 2 keer achter elkaar gedaan. Ik moest daar daarna een half uur van bijkomen :-)!

En het resultaat?

Je hebt de mogelijkheid om in de app je gewicht bij te houden. Ik heb dat niet gedaan, vanwege het simpele feit dat ik geen weegschaal heb. Wel merkte ik sowieso dat ik na de eerste paar dagen echt spierpijn had en heb ik het gevoel dat mijn spieren, met name in mijn armen en buik, sterker zijn geworden. Het is nog niet echt schokkend, maar het begin is er zeker. Ik ben dus best positief over wat de 7 minute workout mij tot dusver heeft gebracht.

In ben na die eerste 2 weken er wel vanaf gestapt om de workout elke dag te doen. Ik doe hem nu op de dagen dat ik niet hoef te werken. Dan sta ik ten minste niet op het godsonmogelijke tijdstip van half 6 met de slaap nog in mijn ogen al op mijn matje te springen ;-).

Sportieve groet!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.