Tips om meer te bewegen

Tips om meer te bewegen

Ooit, heel lang geleden, leefde ik een actief en sportief leven. Ik ging overal lopend of op de fiets naar toe, ik deed aan hardlopen (2 x per week en zo nu en dan een 10 km loopje) en ging iedere week zwemmen. En zo nu en dan volgde ik er ook nog eens een (Bikram) yogalesje bij. Maar om één of andere reden, ik weet niet precies waarom, ben ik daar mee gestopt. O wacht… ik weet precies waarom ik ermee stopte: ik werd zwanger en kreeg mijn eerste kindje :-).


Mijn eerste zwangerschap was nogal afzien. Verschrikkelijk moe, erg misselijk en veel, heel veel last van migraine. En ja, die steeds dikker wordende buik ging op een gegeven moment toch een beetje in de weg zitten. Een poos lang fietste ik nog met mijn hardlopende vriendinnetje mee door het Vondelpark, maar op een gegeven moment werd dat zelfs te veel.

Na de bevalling heb ik nog een keer of wat geprobeerd een stukje hard te lopen. Maar mijn fanatieke vriendinnetje was er niet meer (we waren inmiddels verhuisd) en het lukte me niet meer om het op te pakken. En na het eerste kindje kwam het tweede. En met twee kinderen, een drukke baan en allerlei andere verplichtingen schoot sporten er een beetje bij in.

Na de geboorte van de tweede ben ik op een gegeven moment wel weer begonnen met yoga. En dat doe ik nog steeds. Eén keer in de week ben ik een uur puur en alleen met mezelf bezig op de yogamat, onder begeleiding van mijn yogajuf. En thuis probeer ik ook een keer per week op mijn eigen mat te zitten. Maar dat is het wel zo’n beetje wat sporten betreft.

En tja, dat is dus niet zo veel. Nu ben ik natuurlijk wel moeder van twee kleine kinderen, en daar komt ook best wel wat beweging bij kijken. Maar aan de andere kant heb ik een kantoorbaan. En daar zit ik vooral heel veel. Ik moet dus op een of andere manier mijn lichaamsbeweging zien te krijgen. En aangezien ik het niet zo gauw zie gebeuren dat ik nog een avond per week ga sporten, probeer ik dat vooral in mijn gewone dagelijkse leven in te bouwen.

Tips om meer te bewegen

Dus dit zijn ze, mijn tips om meer te bewegen:

  • Ik pak zoveel mogelijk de fiets – Wij hebben de luxe van twee auto’s, die ook nog eens altijd pal voor onze deur staan. En dan is het bijzonder verleidelijk om even snel de auto even te nemen voor een boodschapje of iets dergelijks. Om die verleiding te weerstaan, probeer ik mijn fiets zo toegankelijk en aantrekkelijk te maken. Ik heb sowieso een degelijke fiets gekocht met een groot krat voorop waar bijvoorbeeld de boodschappen in kunnen. Ik probeer mijn fiets ook zo veel mogelijk voor het huis te zetten (in plaats van in de garage), zodat ik minimale moeite hoef te doen om hem te pakken.
  • Ik sta in de trein – Ik ga met de trein naar mijn werk. En aangezien ik op mijn werk het grootste gedeelte van de dag achter de computer zit, heb ik een poosje geleden besloten om in de trein te gaan staan. Heenweg én terugweg (toch 2 x 40 minuten). Toegegeven, er ik beweeg dan wel niet zo veel (ik ren niet de trein op en neer ;-)) maar mijn spieren zijn wel actief. De eerste week had ik zelfs een beetje spierpijn in mijn benen!
  • Ik neem de trap – Thuis natuurlijk, maar ook op stations, in winkels en vooral op mijn werk. Ik werk op de 17e etage en elke ochtend neem ik de trap. In het begin moest ik elke 5 verdiepingen toch wel even stoppen, maar nu loop ik zonder veel moeite in één keer door. En als ik vergaderingen op andere verdiepingen heb, neem ik ook de trap. Op een gemiddelde werkdag zit ik zo op 20 – 25 verdiepingen!
  • Ik probeer toch ook nog wat te bewegen op mijn werk – Door zo nu en dan even wat te drinken halen of naar een collega toe te lopen in plaats van te mailen of bellen. En soms gewoon even te staan in plaats van te zitten. En die irritante programma’s op je computer die je werk onderbreken door op de meest onmogelijke momenten een ‘concentratieboost’ voor te stellen? Die heb ik op de één na hoogste frequentie gezet.
  • Ik rek en strek – Mijn nek, rug en schouders hebben vaak de neiging om wat vast te gaan zitten. Dus op een gemiddelde dag stretch, draai, buig, strek en rek ik wat af. Gewoon achter de computer als het moet.
  • Ik maak zo nu en dan een wandeling – Op dagen dat ik (met de kinderen) thuis ben, probeer ik toch in ieder geval één keer een iets langere wandeling te maken. Bijvoorbeeld om even een boodschapje in het dorp te doen. Of gewoon een rondje door de wijk.
  • Ik beweeg met mijn kinderen – Even heen en weer hollen in de tuin, lekker gek doen op muziek, verstoppertje spelen of even ‘opruimtijd’. Een kwartiertje actief met de kinderen is toch weer even een kwartiertje in beweging!

Het is allemaal niet zo spannend en sexy en het zijn maar kleine dingen, maar toch tellen ze op een dag best wel op. Deze mama blijft er in ieder geval fit en fris (genoeg ;-)) bij!

Heb jij nog tips om meer te bewegen? Laat het me weten. Ze zijn altijd welkom!