Zelf hummus maken doe je zo!

SONY DSC

Eerder schreef ik al over hoe dol ik ben op kikkererwten. Ze zijn lekker, veelzijdig en gezond, een gouden combi! Hummus is een pasta die van kikkererwten gemaakt wordt. Je kunt het op allerlei manieren eten; als spread op een broodje of toastje, in een wrap met gegrilde groenten, als dip voor worteltjes of komkommer en noem maar op. Je kunt hummus tegenwoordig in elke supermarkt kopen, maar je kunt het gelukkig ook heel goed zelf maken.

Om zelf hummus te maken kun je gebruik maken van kikkererwten uit pot, maar je kunt ook zelf de kikkererwten eerst weken en koken. Gedroogde kikkererwten moeten zo’n 6 tot 8 uur weken en daarna 1,5 tot 2 uur koken. Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt voor (biologische) kikkererwten uit pot. Ander belangrijk ingrediënt van hummus is tahin (ook wel tahini genoemd). Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad. De tahin die ik voor dit recept heb gebruikt, heb ik gewoon bij mijn plaatselijke Appie gehaald, van het merk Bio Today. Moest even zoeken, maar vond het uiteindelijk in het schap met de (biologische) superfoods.

Dit heb je nodig om zelf hummus te maken:

  • 1 pot kikkererwten (uitlekgewicht 215 gram)
  • 2 eetlepels tahin
  • Sap van 1 citroen
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel water
  • Zout en peper

Zo maak je het:

  • Spoel de kikkerertwen goed af met koud water en laat ze goed uitlekken.
  • Pureer de kikkererwten daarna met een staafmixer of in een keukenmachine tot het een gladde, stevige pasta is.
  • Voeg het citroensap, de olijfolie en het water toe en roer goed door, zodat de pasta wat dunner en smeerbaarder wordt.
  • Roer daarna de tahin, de geperste knoflook en de paprikapoeder er doorheen.
  • Voeg tot slot naar smaak een snuf zout en peper toe.

Hummus is prima in te vriezen, dus verdeel het eventueel in porties en vries in wat je niet meteen nodig hebt.

Lekker op een zomerse dag bij een goed glas wijn. Enjoy!

 

 

Email to someoneTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook