7 manieren om te mediteren op je werk

SONY DSC

Dat mediteren op de werkvloer helemaal niet zo’n gek idee is, is eigenlijk al jaren min of meer bekend. Een drukke werkdag onderbreken door een paar minuten te mediteren zorgt ervoor dat je met een frisse geest weer verder kunt. Maar bedrijven waar actief de mogelijkheid voor werknemers wordt geboden om te mediteren zullen helaas nog in de minderheid zijn. Meditatie is toch vaak nog omgeven door een zweverig imago en er wordt vaak (zeker door stoere, snelle managers) nog een beetje lacherig over gedaan. En omdat er meestal niet meteen concrete opbrengsten te zien zijn, maakt dat meditatie op de werkvloer helaas nog geen gemeengoed is.

Meditatie zorgt voor betere prestaties op de werkvloer

Regelmatig mediteren, zowel tijdens, als voor of na het werk heeft een positief effect op je prestaties op de werkvloer. Meditatie zorgt er onder andere voor dat je je beter kunt concentreren, je creativiteit een boost krijgt en dat je korte- en lange termijn geheugen verbetert. Het daadwerkelijk de tijd nemen om je geest tijdens een drukke dag even helemaal stil te maken en op het huidige moment te focussen (en dus niet op dat telefoontje dat nog gepleegd moet worden, de deadline die gehaald moet worden etc.) zorgt ervoor dat je daarna weer met vernieuwde energie verder kunt.

Tips voor mediteren op het werk

Hoe kun je meditatie onderdeel maken van je werkdag? Hieronder geef ik een aantal tips:

1. Maak gebruik van een ruimte waar je ongestoord kunt mediteren.
Toegegeven, dit is een ideaalsituatie – je terug kunnen trekken in een ruimte waar je in stilte kunt mediteren en waar je niet gestoord wordt. Toch hebben veel bedrijven iets van een rustruimte, ook al is het alleen maar omdat ze verplicht te zijn een (af te sluiten) plek te bieden voor vrouwen om te kunnen kolven. Kijk of je gebruik kunt maken van een dergelijke ruimte en of je een moment op de dag kunt vinden waarop je je daar terugtrekt. Ook al kan het vreemd aanvoelen om je even helemaal van de werkvloer terug te trekken, het feit dat je jezelf ook daadwerkelijk fysiek even van je werkzaamheden verwijdert maakt wel dat je je het meeste uit je meditatie kunt halen.

2. Maak een wandeling.
Buiten een wandeling maken is op zich al een heel goed idee. Je bent even helemaal weg uit de omgeving waarin je werkt en frisse buitenlucht doet goed wanneer je al de halve dag in een bedompt kantoorpand hebt gezeten. Je kunt de wandeling echter nog een extra dimensie geven door je aandacht heel bewust bij de activiteit van het lopen te focussen, oftewel een loopmeditatie te doen. Of je kunt met een open geest waarnemen wat er allemaal om je heen gebeurt, zonder daar verder over na te denken of iets van een waardeoordeel te vellen.

3. Zet een koptelefoon op en luister naar een geleide meditatie.
Als je niet de gelegenheid hebt om even achter je bureau vandaan te komen om in stilte te mediteren of een wandeling te maken, kun je naar een geleide meditatie of rustgevende muziek luisteren. Bij voorkeur wend je je wel even af van je beeldscherm of hetgeen je aan het doen bent en neem je een paar minuten om je helemaal op de meditatie of de muziek te focussen.

4. Kijk naar buiten.
Kijk een paar minuten naar buiten. Zie wat er zich allemaal buiten jouw werkplek afspeelt. Observeer, maar geef er geen waardeoordeel over. Laat het zijn zoals het is en probeer gedachten over je werk even los te laten. Kun je niet naar buiten kijken, kijk dan in ieder geval even weg van je beeldscherm of waar je mee bezig bent en observeer ook hier zonder te oordelen.

5. Focus op je ademhaling.
Dit kun je op bijna iedere werkplek zelf doen. Haal een paar keer diep adem en volg daarna heel bewust een paar minuten de beweging van je ademhaling. Voel hoe de lucht via je neus je longen instroomt en weer terugstroomt. Merk het moment op waarop een inademing overgaat in een uitademing en andersom. Herhaal eventueel voor jezelf een mantra op het ritme van je ademhaling.

6. Focus op iets anders dan het werk zelf.
Kies een activiteit, iets wat los staat van je daadwerkelijk werk, en probeer die met je volle aandacht te doen. Bijvoorbeeld een kop thee drinken, iets eten of een paar trappen op- of aflopen. Focus je volledig, met al je zintuigen op deze activiteit. Voel de warmte van de thee, proef echt wat je eet, voel je spieren bewegen. Doe dit eventueel meerdere keren per dag.

7. Doe een paar rek-en strekoefeningen.
Lange tijd in dezelfde houding zitten of staan is sowieso niet echt goed voor je lichaam. Vaak zitten we ook nog in een verkeerde houding. Sommige werkgevers hebben op de computer een programmaatje geïnstalleerd waarbij je van tijd tot tijd een paar rek-en strekoefeningen krijgt voorgeschoteld. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf beginnen. En hoewel je misschien even over een drempel heen moet om het en plein public ook daadwerkelijk te doen, is het wel verstandig. En doe ze dan ook hier met je volle aandacht. Voel de rek in je lichaam, voel waar je spieren vast zitten of pijnlijk zijn. En probeer de spanning los te laten.

Je zult je in het begin misschien nog even onwennig voelen als je probeert te mediteren op je werk. Maar je zult vanzelf merken dat het je prestaties ten goede komt. En een paar keer per dag heel bewust de druk eraf halen maakt ook dat je meer ontspannen en fijner thuiskomt. Dus mediteren op de werkvloer is goed voor zowel je baas als jezelf!