Zelf chocopasta maken is heel eenvoudig (en lekker!)

Zelf chocopasta maken

Mijn kinderen vinden een boterham met iets zoets erop best wel lekker. Maar het zoete broodbeleg (appelstroop, jam, chocopasta) is vaak wel errug zoet. Van een pot Nutella bijvoorbeeld is bijna 57% suiker (!) Dus feitelijk eet je dan suiker, met nog wat hazelnoten, cacao en nog allerlei andere toevoegingen erbij. Ik wilde het daarom eens omdraaien en zelf chocopasta maken die voor het grootste gedeelte uit hazelnoten en cacao bestaat. En ja, ook een klein beetje suiker (in de vorm van agavesiroop).

Zelf chocopasta maken

Ik ben erachter gekomen dat zelf chocopasta maken echt kinderlijk eenvoudig is! Een goede keukenmachine is echter wel een must, wil je een echt smeuïge chocopasta maken. Ik denk in ieder geval dat dit met een staafmixer of blender niet zo goed was gelukt.

Dit heb je nodig voor een (jam)potje zelfgemaakte chocopasta

  • 100 gram (ongebrande) hazelnoten
  • 25 gram cacao
  • 70 milliliter amandelmelk
  • 35 milliliter agavesiroop

En zo kun je zelf chocopasta maken

  • Doe de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze tot een pasta. Dit duurt wel een paar minuten. Je moet net zolang doorgaan totdat je de olie van de noten kunt zien glinsteren. Het is dan een gladde notenpasta geworden.
  • Doe de cacao, amandelmelk en agavesiroop in de keukenmachine erbij en meng dit nog een minuutje of 2 goed door. En voilà de chocoladepasta is klaar!
  • Doe de pasta vervolgens in een goed schoongemaakt potje. Ik heb een oud jampotje gebruikt dat ik eerst grondig heb geboend en daarna met kokend water gevuld heb gevuld en een paar minuten heb laten staan. Even droogmaken met een schone theedoek en het potje kan gebruikt worden.

Je kunt ervoor kiezen om de hazelnoten eerst in de oven of in een koekenpan een paar minuten te roosteren. Op die manier komt de typische hazelnootsmaak beter vrij. Ik heb dit geprobeerd, maar vond de hazelnootsmaak daardoor wel erg overheersend. Deze variant met niet-geroosterde hazelnoten vond ik toch lekkerder.

Je kunt de chocopasta tot 2 weken in de koelkast bewaren.

Mijn zoontje (net 2) is echt helemaal fan van deze chocopasta. Dit is dus zeker een blijvertje in ons gezin!