Vegan New York cheesecake


Vegan baked New York cheesecake

Happy 4th of july y’all ;-)! Ik at laatst een superlekkere vegan avocado-limoen cheesecake bij een vegan restaurant in Amsterdam. Deze bleef maar door mijn hoofd spoken en daarom wilde ik zelf ook eens proberen om er één te maken. Hij mislukte echter. Niet zozeer omdat hij niet lekker was als wel omdat hij niet echt op wilde stijven. Dus moest hij de vriezer in en hoewel ik koude cheesecake best lekker vind, wilde ik toch echt eens een vegan cheesecake bij kamertemperatuur eten. Die dan niet in een plasje op je bordje ligt… Dus ik ben gaan zoeken en kwam uit bij een recept voor een vegan New York cheesecake!

> Probeer ook eens mijn recept voor een raw vegan cheesecake (bakken dus niet nodig!)

Nu moet ik bekennen dat ik New York cheesecake niet per sé de lekkerste soort cheesecake vind (zie mijn obsessie met de avocado-limoen cheesecake, hahaha), maar ik toch eet ik hem nog steeds met veel smaak op. En deze vegan variant doet absoluut niet onder voor de originele!

Vegan New York cheesecake

Maar wat maakt deze New York cheesecake nu vegan? Zoals in heel veel vegan gerechten speelt de cashewnoot hier een grote rol. Maar met nog een speciaal geheim ingrediënt: namelijk… de witte boon! In het originele recept zit er kikkererwten in, maar ik las ergens anders dat witte bonen het ook goed doen, dus dat heb ik geprobeerd. En nee, je proeft de bonensmaak absoluut niet!

Vegan New York cheesecak

Dit heb je nodig voor 1 vegan New York cheesecake:

Voor de bodem:

  • 250 gram digestieve koekjes. Gewoon in de supermarkt te koop. Let erop dat je een variant zonder melk en/of boter koopt, anders is het natuurlijk niet vegan meer.
  • 70 gram kokosolie

Voor de cheesecake:

  • 300 gram rauwe cashews
  • 1 pot witte bonen (uitlekgewicht 240 gram)
  • 400 milliliter kokosmelk. Kies voor de volvette variant (in blik) en gebruik ook zeker het kokosvet wat er meestal in een dikke laag bovenop ligt.
  • 2 eetlepels tahini (pasta van sesamzaad)
  • Rasp en sap van 1 (grote) citroen
  • 120 milliliter agavesiroop
  • 3 eetlepels appelciderazijn
  • 3 eetlepels maïzena (maiszetmeel)
  • 3 theelepels vanille extract
  • ½ theelepel zout

Extra benodigdheden:

  • Een bakblik met doorsnede van 23 centimeter en hoogte van tenminste 6,5 centimeter
  • Een keukenmachine
  • Een oven

Vegan New York cheesecake

En zo maak je de vegan New York cheesecake:

  • Laat de cashewnoten even weken in (heet) water. Ik heb 2 manieren geprobeerd: een half uur in water wat net van de kook af is en een nacht in koud water. Ik kan niet zeggen dat ik verschil heb gemerkt tussen beide opties, dus ik zou zeggen: kies voor de snelle variant met heet water.
  • Verkruimel de koekjes in een keukenmachine en smelt de kokosolie in een pannetje.
  • Meng de koekkruimels en de kokosolie goed door elkaar, zodat er een plakkerige massa ontstaat.
  • Bedekt de bodem en de zijkanten van het bakblik met bakpapier en doe de koekmassa hierin. Druk goed aan, zodat er een platte taartbodem ontstaat. Leg dit even in de koelkast.
  • Spoel de witte bonen daarna goed af en laat ze uitlekken.
  • Spoel de geweekte cashewnoten ook af en laat ook deze goed uitlekken.
  • Boen de citroen goed schoon en rasp het gele gedeelte van de schil er zo goed mogelijk af. Pers de citroen daarna uit.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht
  • Doe nu alle ingredienten voor de cheesecake bij elkaar in een keukenmachine. Dus: cashewnoten, witte bonen, kokosmelk, tahini, rasp en sap van de citroen, agavesiroop, appelciderazijn, vanille extract, maïzena en zout.
  • Zet de keukenmachine voor een paar minuten aan, zodat alle ingrediënten zo fijn mogelijk vermalen worden en het cheesecakemengsel zo glad mogelijk wordt.
  • Haal het bakblik uit de koelkast en giet het cheesecakemengsel er in. Zet het vervolgens in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de cheesecake in ongeveer 70 minuten in de oven gaar worden. Afhankelijk van de maat bakblik kan dit 10 minuten langer of korter zijn (een kleiner maar hoger bakblik heeft waarschijnlijk wat meer tijd nodig dan een groter maar lager bakblik).
  • Haal de cheesecake uit de oven als de bovenkant lichtbruin begint te worden en het midden niet meer wiebelt als je aan het bakblik schudt.
  • Laat de cheesecake afkoelen en zet hem daarna nog een paar uur in de koelkast. Daarna is hij klaar om verorbert te worden!

Mocht je de cheesecake niet in één keer op krijgen (onwaarschijnlijk, maar je weet maar nooit ;-)), dan kun je hem heel goed in stukken invriezen. Heb je later ook nog wat!

Dus, dit is ‘m: de vegan New York cheesecake. Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!