Zoet en lekker: vegan cheesecake
Hij staat al een poosje op mijn lijstje om te maken: een vegan cheesecake. Niet zozeer omdat ik veganistisch ben als wel omdat ik probeer zo weinig mogelijk melkproducten eten. Na een paar pogingen vond ik dit recept op minimalistbaker.com en tot nu toe is dit mijn absolute favoriet!
Dit heb je nodig voor 12 mini cheesecakejes:
- 200 gram ongebrande cashewnoten
- 100 gram amandelmeel
- 200 gram medjooldadels
- 2 (kleine) citroenen
- 65 gram kokosolie
- 150 milliliter kokosmelk
- 120 milliliter agavesiroop
- Een topping naar keuze
En zo maak je de vegan cheesecake:
- Spoel de cashewnoten goed af en laat ze ondergedompeld in koud water 4 tot 6 uur weken (ja echt, 4 tot 6 uur… even een aanloopje deze cheesecakejes…).
- Ontpit de medjooldadels en pureer ze in een keukenmachine of met een staafmixer.
- Voeg de amandelmeel bij de gepureerde dadels en meng dit goed door elkaar. Zet dit apart.
- Laat de geweekte cashewnoten goed uitlekken en pureer ook deze totdat het een gladde massa is.
- Laat de kokosolie in een pannetje op een laag vuur smelten en pers de citroenen.
- Voeg de gesmolten kokosolie, het citroensap, de kokosmelk en de agavesiroop bij de gepureerde cashewnoten en meng het goed door elkaar.
- Neem een muffinvorm en bedek de bodem van de vormpjes met een laagje dadel/amandelpuree. Met de onderkant van een glas kun je dit goed aandrukken (eventueel een bakpapiertje tussen het glas en de puree als je het aandrukt). Je kunt by the way natuurlijk ook gewoon kiezen voor een grotere taartvorm.
- Giet daarna het cashewmengsel in de muffinvormpjes, tot ongeveer een halve centimeter onder de rand. De basis cheesecake is nu klaar!
- Voeg eventueel een topping toe, zoals verse aardbeienstukjes, gepureerd rood fruit, gepureerde mango en banaan, of kies maar uit!
- Zet het geheel nu in de vriezer en laat 4 tot 6 uur in de vriezer hard worden (jep, nog even wachten op deze rakkers…).
- Haal ze daarna uit de vriezer en laat nog 15 tot 20 minuten staan. De cheesecakejes zijn dan ontdooid en klaar om op te eten!
Lekker? Jaaa! Net zo lekker als ‘echte’ cheesecake? Hangt ervan af welke je eet ;-). In ieder geval zijn ze een stuk gezonder dan de meeste andere ‘normale’ cheesecakes. Voor mij reden om ze zeker nog een keer te maken!