Petitie tegen onnodige plastic verpakkingsmaterialen in de supermarkt

minder plastic in de supermarkt

Steeds vaker zie en hoor ik berichten over de zorgwekkende staat het klimaat en het milieu. De aarde warmt op waardoor de ijskappen smelten en het klimaat steeds meer ontregeld wordt, door de alsmaar groeiende wereldbevolking worden de oerwouden in razend tempo gekapt en de oceanen drijven ondertussen vol met (minuscule stukjes) plastic. En als ik dan kijk naar mijn kinderen, die nu nog een zorgeloos leventje hebben, maar in de toekomst met de steeds desastreuzere gevolgen van deze ontwikkelingen te maken krijgen, dan slaat de angst mij zo nu en dan om het hart.

Minder afval produceren

En dus ga ik steeds meer bij mezelf te rade wat ik kan doen om deze aarde leefbaar te houden voor mijn kinderen. Want wil later tegen mijn kinderen kunnen zeggen dat ik daarvoor mijn best heb gedaan.

En een van de dingen waar ik zelf een relatief grote mate van invloed op heb is de hoeveelheid afval die ik produceer, die ik dan ook serieus probeer te verminderen. Maar daar loop ik wel tegen uitdagingen aan, want als ik in de supermarkt mijn boodschappen wil kopen, dan is zo’n beetje alles verpakt in verpakkingsmaterialen, die natuurlijk bijna één op één in afval veranderen op het moment dat ik het product wat er in zit gebruikt hebt.

Minder plastic verpakkingsmaterialen

stop plastic in de supermarkt

Waarom moet per se iedere paprika, iedere komkommer en ieder stronkje broccoli in plastic verpakt worden? Plastic vergaat nooit en is gemaakt van aardolie, wat natuurlijk een niet-duurzame grondstof is.

Ik begrijp dat die verpakkingsmaterialen in de sommige gevallen nodig zijn, bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van bederf (tijdens transport). Maar niet altijd, en met name bij groeten en fruit zie ik dat deze vaak onnodig in plastic verpakt zijn. Vanuit het perspectief van de supermarkt kan ik het soms ook nog wel begrijpen. Ik koop bij voorkeur biologisch en juist biologische producten zijn vaak verpakt om ze te kunnen onderscheiden van niet-biologische producten. Maar voor mij, en andere consumenten die deze producten kopen, betekent dat extra afval wat ik juist probeer te voorkomen. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat supermarkten en toeleveranciers met wat inspanning prima alternatieven voor deze verpakkingen kunnen bedenken. Zo gaat supermarktketen Hoogvliet bij zijn biologische gember en avocado door middel van laser een merkteken in de schil aanbrengen, zodat een plastic verpakking niet meer nodig is. Perfect toch?!

En naast groenten en fruit zijn er volgens mij nog meer producten die niet per se in plastic verpakt hoeven te worden. Brood bijvoorbeeld kan ook prima in papieren zakken bewaard worden. En ook andere plastic verpakkingen (bijvoorbeeld diepvriesverpakkingen) kunnen door papier of karton vervangen worden.

Dus idealiter worden er helemaal geen onnodige verpakkingen gebruikt. En als dat wel per sé nodig is, dan in ieder geval geen plastic verpakkingen.

Steun de petitie tegen onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt

Ik wil daarom door middel van een petitie supermarkten en hun toeleveranciers oproepen om met alternatieven voor plastic verpakkingen te komen. Want als ik in mijn eentje een brief stuur zal hij misschien gelezen worden. Maar als we dat met heel veel doen, heeft dat waarschijnlijk heel veel meer impact.

Steun daarom alsjeblieft deze petitie. Want samen hebben we een sterke stem en kunnen we het verschil maken!

onderteken de petitie hier!

Alvast heel hartelijk dank. Ook namens mijn kinderen!

Liefs, Femke

Aanvulling 19 april:

Ik krijg verschillende reacties van mensen waarin aangegeven wordt dat plastic om groenten en fruit ook zeker een functie heeft en dat het niet altijd beter is om plastic door papier te vervangen.

Om met dat laatste te beginnen, er zijn inderdaad onderzoeken waaruit zou blijken dat de milieubelasting van papier groter is dan plastic. Echter, er zijn ook argumenten waaruit het tegendeel blijkt, bijvoorbeeld omdat in die onderzoeken niet alle milieuaspecten meegenomen worden. Wat ondertussen wel duidelijk is, is dat het vergelijken van plastic met papier nog niet zo simpel is. Mijn stelling om plastic door papier te vervangen is dan waarschijnlijk ook wat te kort door de bocht. Ik vind echter dat er dan nog steeds op zoek moet worden gegaan naar alternatieven die wel duidelijk duurzamer zijn dan plastic. Want de milieunadelen van plastic zijn wel degelijk groot.

Wat betreft het feit dat plastic niet altijd nutteloos heeft en wel degelijk een functie kan hebben: ik heb dat nooit ontkend. Ik begrijp dat het meer kost, in termen van milieubelasting, om een nieuwe komkommer te laten groeien dan om een plasticje om een komkommer te doen om zo bederf te voorkomen. Plastic zal in bepaalde gevallen zo een belangrijke functie hebben (blijft wel dat ik vind dat we ook hier op zoek zouden moeten blijven naar duurzamere alternatieven). Wat ik alleen in de dagelijkse praktijk zie, is dat er vaak ook onnodig gebruik van plastic gemaakt wordt. Bijvoorbeeld om producten van elkaar te onderscheiden. Het meest sprekende voorbeeld is dan biologische versus niet-biologische producten. Supermarkten geven ook zelf toe dat ze hiervoor plastic verpakkingen gebruiken. Dus dan krijgen producten die in het kader van houdbaarheid principe geen plastic nodig hebben toch een plastic verpakking. En dat is gewoon verschrikkelijk jammer.

Los hiervan: ik ben blij dat deze discussie gaande is en dat we met z’n allen serieus nadenken over hoe we producten het meest duurzaam kunnen verpakken. Ik hoop dat de supermarkten gauw mee gaan doen in deze discussie. En echt heel erg bedankt dat jullie deze petitie zo massaal steunen!