10 redenen waarom minder telefoon een goed idee is

Minder telefoon

I love my phone! Ik vind hem mooi, super handig voor echt bijna alles en vind het heerlijk om na een drukke dag even lekker onderuitgezakt domme dingen op mijn telefoon te kijken. En toch wordt dit niet een ode aan de smartphone. Want ik kom er meer en meer achter dat er ook een schaduwzijde zit aan mijn o zo geliefde telefoon. En dat minder telefoon eigenlijk best wel een heel goed idee is.

Minder telefoon

Laat voorop staan: ik ben absoluut niet anti-smartphone. Er zijn mensen die het feit dat iedereen in de trein op zijn telefoon zit te kijken verafschuwen. Ik ben niet zo iemand. Want laat mij in godsnaam even lekker met mijn telefoon bezig zijn als ik net een hele lange dag op mijn werk heb gehad. En ik zou er eerlijk gezegd niet aan moeten denken om in de trein ‘leuke’ gesprekjes met volslagen vreemden (of zelfs vage bekenden) te moeten voeren. Maar toch probeer ik bewust minder telefoon in mijn leven te hebben. En wel om deze redenen:

1. Een smartphone is hartstikke verslavend – Ik merk het zelf: hoe meer ik met mijn telefoon bezig ben, hoe moeilijker ik het vind om hem weg te leggen en hoe vaker ik hem weer oppak. Toch even kijken hoeveel likes ik al heb op mijn laatste instagram foto, of meteen kijken van wie ik dat appje heb; het is ook allemaal zo verleidelijk en (kortstondig) bevredigend.

2. Teveel met je telefoon bezig zijn zit echte relaties in de weg – Ja, bij ons komt het geregeld voor dat mijn vriend en ik naast elkaar op de bank op onze telefoons zitten te kijken. En ja, ik denk het voor onze relatie beter zou zijn als we dat minder vaak zouden doen. En gewoon een ouderwets goed gesprek zouden voeren of zo.

3. Altijd maar met die telefoon bezig zijn geeft een slecht voorbeeld voor kinderen – Ik wil dat mijn kinderen lekker buiten spelen, avonturen beleven, vallen, opstaan en vies worden. En niet dat ze de hele dag met gebogen hoofdjes naar een schermpje zitten te staren. En dus moet ik wel het goede voorbeeld geven.

4. Teveel telefoon hindert bij het aanwezig zijn in het Nu – Echt aanwezig zijn bij wat er is, wat er op dít moment gebeurt is heel waardevol. Een telefoon die steeds maar weer geluid maakt stoort daarbij enorm. En hoe vaak komt het niet voor dat je in plaats van echt naar iets moois te kijken alweer bezig bent je telefoon te pakken om er een foto van te kunnen maken?

5. Je telefoon is een bron van stress – Want je moet alle mooie, speciale en interessante momenten van je dag wel allemaal op de foto zetten, de foto’s van al je instagramvolgers liken, je vage facebookvriend feliciteren, die appjes beantwoorden, etc. En dat allemaal bij elkaar opgeteld kan best stressvol zijn.

6. Teveel telefoon zorgt ervoor dat je overprikkeld en vermoeid raakt – Door de overload aan informatie die op een dag via je telefoon bij je binnen komt, het feit dat je soms tot in de late uurtjes met je telefoon bezig bent, de notificaties en berichtjes die je nachtrust verstoren etc. kan je telefoon je letterlijk uitputten.

7. Sociale media geven een behoorlijk vertekend beeld van de echte wereld – we zijn er allemaal schuldig aan, want op Instagram plaats ik ook alleen maar mijn mooiste foto’s. Maar iedereen die na een scrollsessie op facebook achterblijft met het gevoel dat anderen toch een echt leuker leven leiden dan zijzelf, begrijpt wat ik bedoel. En dan is het soms toch moeilijk om dat in het juiste perspectief te plaatsen.

8. Je telefoon verstoort je concentratie – zit je net lekker te werken, maakt je telefoon geluid, en weg is je concentratie! En voordat je die weer te pakken hebt, ben je meestal al weer een paar minuten verder.

9. Teveel telefoon vermindert je productiviteit – als je je werk of je dagelijkse bezigheden steeds maar weer onderbreekt om je telefoon te checken, is het natuurlijk logisch dat je een stuk minder productief bent dan als je hem gewoon een paar uur weg legt. En je kunt in je vrije tijd besluiten om uren op je telefoon rond te hangen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om hobby of lang vergeten passie weer op te pakken.

10. Je telefoon vermindert je creativiteit en kritisch denkvermogen – Want het antwoord heb je bijna letterlijk in je handen. Dus waarom zou je je brein kraken als je ook gewoon je telefoon kunt raadplegen?

En nu, die telefoon maar helemaal wegdoen?

Het antwoord op deze vraag lijkt me redelijk logisch: nee, natuurlijk niet. Maar ik ben ondertussen toch een stuk bewuster met mijn telefoon bezig. Sowieso laat ik hem overdag vaker liggen en leg ik hem ’s avonds eerder weg (’s nachts op de niet-storenstand!). En ik probeer ook heel bewust niet meteen ’s ochtends bij het wakker worden mijn telefoon te pakken. En zeker in het bijzijn van mijn kinderen leg ik de telefoon meestal gewoon weg, al helemaal wanneer we echt iets met elkaar aan het doen zijn. Gewoon minder telefoon dus. Zo wordt ik niet constant gestoord of verleid en blijft er tijd en aandacht over voor de dingen die er echt toe doen.

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!