3 x havermoutpap als ontbijt

havermoutpap

Al sinds ik het boek ‘de Voedselzandloper’ voor het eerst las, ben ik een fan van havermout. Ik doe er van alles mee, maar eet met name bijna iedere ochtend havermoutpap als ontbijt. Havermoutpap is gezond, gemakkelijk te maken, vult goed en is vooral ook erg lekker. En het is weer eens wat anders dan die bruine boterham met kaas. En omdat je er eindeloos mee kunt variëren verveelt het eigenlijk ook nooit. Hoewel ik best een gewoontedier ben en mijn pap eigenlijk altijd op één van de drie manieren eet die je hieronder kunt lezen!

Havermoutpap

Ik combineer mijn havermoutpap altijd met iets van fruit. Omdat het lekker is, maar ook omdat ik zo meteen ’s ochtends al één stuk fruit te pakken heb. Dubbel goed begin van de dag dus!

Zo maak je havermoutpap

Mijn basis havermoutpap is altijd hetzelfde: havervlokken met (ongezoete) amandelmelk. Je kunt ervoor kiezen om gewone melk of een andere plantaardige melk te gebruiken, maar ik vind amandelmelk het lekkerst.

Zo maak je de havermoutpap:

  • Doe 50 gram (grove) havervlokken in een pannetje.
  • Giet hier 100 milliliter amandelmelk bij.
  • Verwarm dit op een zacht vuurtje onder af en toe roeren totdat het bijna kookt.
  • Haal de pap net voordat het kookt van het vuur af. Je basis pap is nu klaar.

Je zou dit nu zo kunnen eten, maar dat is wel erg saai en ook niet zo lekker. Nu je basispap klaar is, kun je de hem gaan aankleden.

Havermoutpap met banaan en chocolade

Als je deze titel al leest, dan kan dit toch niet anders dan lekker zijn? Banaan en chocolade zijn natuurlijk een gouden combi!

  • Maak de basis pap zoals hierboven beschreven.
  • Doe de warme pap in een kom en voeg meteen 2 blokjes extra pure chocolade toe.
  • Roer de pap goed door, zodat de chocolade smelt en de pap bruin wordt.
  • Snijd een banaan in stukjes en schep die ook door de pap.

Havermoutpap met banaan en sinaasappelsap

Banaan doet het wat mij betreft erg goed in havermoutpap, dus deze favoriet is ook met banaan.

  • Maak de pap klaar en schep in een kom.
  • Neem het sap van een halve perssinaasappel en roer dit door de pap.
  • Voeg daarna een klein scheutje vanille-essentie toe en roer weer goed door.
  • Snijd de banaan in stukjes en schep die door de pap.
  • Strooi er tot slot nog wat kaneel over heen.

Havermoutpap met appel en rozijnen

Het is alsof je appeltaart als ontbijt eet. Nou ja, bijna dan.

  • Doe de warme pap in een kom
  • Snij een appel in stukjes en schep die door de pap
  • Voeg wat rozijnen en een snuf kaneel toe en roer nog eens goed door.

That’s it! Zo simpel is het. En heb je geen zin om elke ochtend weer pap te moeten maken? Maak dan in één keer voor meerdere dagen. Dan hoef je het de volgende dag alleen nog maar even op te warmen en op te leuken!

Eet smakelijk!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!