7 dingen waar je op moet letten bij je meditatiehouding

Hoewel meditatie in principe een eenvoudige activiteit is, die iedereen kan doen, zijn er toch een aantal zaken die je qua houding beter niet kunt doen als je een succesvolle meditatiesessie wilt hebben. Hieronder zet ik ze op een rijtje:

1. Zitten met een holle of bolle rug

Mediteren kun je in allerlei houdingen doen, maar veel mensen gebruiken een stoel of een kussen om op te zitten. Als de stoel of het kussen echter te hoog is, kun je gemakkelijk met een holle rug gaan zitten. Een te lage stoel of een te laag kussen zorgt juist weer voor een bolle rug. Pas dus de hoogte aan en zorg dat je neus op dezelfde lijn als je navel zit.

2. Mediteren met een onderuitgezakte houding

Een onderuit gezakte houding staat alertheid tijdens het mediteren in de weg. Daarnaast kan het pijn veroorzaken in je nek en schouders. De nek is immers niet mooi lang en open, maar kort en in elkaar gezakt. Te laag zitten is een belangrijke oorzaak van een onderuitgezakte houding, net zoals een zitvlak wat niet voldoende naar voren helt.

3. Het hoofd teveel naar voren of naar achteren laten hangen

Als je je kin teveel intrekt kan je hoofd naar voren gaan hangen. Hierdoor kun je je slaperig of verveeld gaan voelen. Als je hoofd teveel naar achteren hangt, loop je het risico dat je gedachten te actief worden en kun je een rusteloos gevoel krijgen. Je neus en navel moeten een verticale lijn vormen en je oren moeten boven je schouders hangen.

4. Rechtop zitten op basis van kracht

Jezelf met kracht geforceerd in de ‘juiste’ houding houden is geen goed idee. Dit is geen natuurlijke houding en kost veel energie. Stel je daarom voor dat er een touwtje aan de kruin van je hoofd zit dat je hoofd omhoog houdt. De rug, nek en hoofd zitten nu op één lijn en je ruggenwervels zijn netjes op elkaar gestapeld. Deze natuurlijke houding kun je gemakkelijk langere tijd vol houden.

5. Vechten tegen een ongemakkelijke houding

Probeer het eventuele ongemak dat je tijdens je meditatiesessie ervaart te zien als iets dat er nu eenmaal is, maar ook weer voorbij zal gaan. Zoals een geluid dat je afleidt terwijl je mediteert. Probeer te observering hoe de geest op het lichaam reageert. Probeer het ongemak te accepteren en ontspannen te blijven. Als je het ongemak accepteert zul je zien dat het karakter en de intensiteit ervan veranderen. Als de pijn te erg wordt, is het wel aan te raden je houding te veranderen.

6. Je handen zijn niet goed ondersteund

als je handen niet ondersteund worden, betekent dit dat de schouders al het gewicht moeten dragen. Als gevolg hiervan kunnen de schouders naar voren gaan hangen. De rug wordt hierdoor bol en het wordt moeilijker om je te ontspannen. Zorg er dus voor dat je je handen goed ‘opgeborgen’ hebt. Plaats eventueel een kussen of een opgevouwen deken in je schoot om ze op te leggen. Of bind een sjaal om je middel en leg je handen daar in.

7. Niet voldoende bewust zijn van de relatie tussen lichaam en geest

Als de geest actief is, reageert het lichaam. In een optimale meditatieve staat zijn het lichaam en de geest één. Wees je bewust van deze relatie en probeer ervan te leren. Merk bijvoorbeeld op dat je drukke gedachten zich uiten in de behoefte te bewegen tijdens de meditatiesessie.