Gezond tussendoortje: zoete aardappel brownie

Zoete aardappel brownie

’s Middags, zo tussen half 3 en half 4 wil ik nog wel eens een dipje hebben. De lunch is al weer een poosje geleden, de (werk)dag alweer een flink aantal uren in volle gang en de energie dreigt een beetje op te raken. En dan krijg ik zin in iets lekkers. En nee, dat is geen cup-a-soup (getsie!), maar meestal toch iets zoets. Op mijn werk grijp ik dan soms, bij gebrek aan beter en uit pure wanhoop, naar de chocolademelk uit de koffiemachine. Ja… dus… Eigenlijk helemaal niet zo lekker en zeker ook niet gezond, gezien de stoot suiker die daar in zit. Daarom probeer ik vaak iets van huis mee te nemen. Wat zoet, lekker én gezond is.

Ik maakte er al eens één van zwarte bonen, maar onlangs heb ik een zoete aardappel brownie gemaakt. En echt, ik ben zo blij dat ik mijn brownierepetoire uitgebreid heb! Want deze brownie is, naast dat hij heerlijk is en al het goede van de zoete aardappel in zich heeft, ook nog eens zonder toegevoegde suikers en zonder tarwe gemaakt. En helemaal veganistisch. Win-win zeg ik!

Dit heb je nodig voor ongeveer 16 stukjes zoete aardappel brownie:

  • Ongeveer 400 gram geschilde zoete aardappel
  • 150 gram dadels (zonder pit)
  • 40 gram boekweitmeel
  • 60 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 60 gram kokosolie
  • 6 eetlepels cacao
  • 1 theelepel vanille essentie
  • Snuf zout
  • Optioneel: handje walnoten

En zo maak je de zoete aardappel brownie:

  • Schil de zoete aardappelen, snijd ze in stukjes en kook of stoom ze in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Doe de dadels in een kommetje en giet er kokend water over heen. Laat dit even staan, zodat de dadels geweekt worden.
  • Smelt de kokosolie in een pannetje op een laag vuur.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden (hetelucht).
  • Als de zoete aardappelen gaar zijn, giet ze af en laat even goed uitlekken. Giet ook de dadels af.
  • Doe de aardappelen daarna samen met de geweekte dadels en de kokosolie in een keukenmachine en pureer dit tot een gladde massa.
  • Meng in een aparte kom het boekweitmeel met het amandelmeel, de bakpoeder, de cacao en het zout.
  • Schep hier vervolgens de zoete aardappel puree bij en roer dit goed door. Roer de vanille essentie er ook doorheen.
  • Hak de walnoten in grove stukken en roer dit ook door het beslag.
  • Verdeel het beslag daarna in een ingevet bakblik. Ik gebruik een blik van 24 bij 24 centimeter. De brownie wordt dan ongeveer 1 – 1,5 cm hoog.
  • Bak de zoete aardappel brownie in de oven in ongeveer 30 minuten gaar.

Het resultaat? Een heerlijk rijke, plakkerige, chocolade-achtige brownie!

Laat de brownie nadat hij uit de oven komt nog even staan om af te koelen. Snijd hem daarna in gelijke stukken. In de koelkast is de zoete aardappel brownie ongeveer 5 dagen te bewaren.
Enjoy!

Email to someoneTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookGoogle+