Black bean brownies
I love chocolate. En zo’n beetje alles gemaakt van chocolade. Ik ben dus ook dol op brownies. Ik had eigenlijk nog nooit geprobeerd zelf brownies te maken (wel chocoladecake) dus ben het internet maar eens af gaan speuren naar een recept wat niet meteen bomvol suiker zit en wat niet van tarwe gemaakt is. En ik kwam op een recept met een wel heel bijzonder ingrediënt uit: zwarte bonen!
Nu hoor ik je denken “huh, zwarte bonen??” en ja inderdaad: zwarte bonen! Hoewel ik ze bij een Mexicaans gerecht heel lekker vind, zou ik ze in eerste instantie nou niet meteen in mijn brownie stoppen. Maar de typische bonensmaak proef je helemaal niet meer in de brownie, dus je hebt al het goede van de bonen, maar nog steeds de smaak van een echte brownie! Het originele recept vond ik op chocolatecoveredkatie.com, maar ik heb er wat aan gesleuteld. Het heeft me drie pogingen gekost om tot het beste resultaat te komen. Helemaal niet erg, want ook poging 1 en 2 waren al erg lekker!
Dit heb je nodig voor (afhankelijk van hoe groot je ze snijdt) ongeveer 16 stukjes:
- 1 pot zwarte bonen; uitlekgewicht 265 gram
- 50 gram amandelmeel
- 15 gram cacao
- 40 gram kokosolie
- 100 gram agavesiroop (ongeveer 80 milliliter)
- Ongeveer 140 gram pure chocolade. Ik gebruik altijd chocolade met ten minste 70% cacao.
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 3 eieren
- Snufje zout
Zo maak je de brownie:
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
- Spoel de zwarte bonen in een vergiet goed af en laat ze goed uitlekken.
- Smelt de kokosolie in een pannetje op een laag vuur.
- Hak de chocolade in kleine stukjes.
- Doe alle ingrediënten in keukenmachine of blender en pureer en meng net zolang totdat er een gladde, dikke massa ontstaat. Of doe ze in een grote kom en ze de staafmixer er op.
- Giet het browniebeslag in een ingevet bakblik en verdeel de massa evenredig over het blik. Ikzelf heb hier een blik van 24 bij 24 centimeter voor gebruikt. De brownie wordt dan ongeveer een centimeter hoog.
- Bak de brownie in de oven in 20 minuten gaar.
- Haal de brownie uit de oven en laat even afkoelen voordat je eraan begint!
Met de hoeveelheden die ik hierboven noem, wordt de brownie niet bizar zoet. Als je van heel zoet houdt, kun je wat extra agavesiroop of extra chocolade toevoegen.
Lekker? Ja! Gezond? Ja, redelijk. Bonen zijn supergezond, maar er in de chocolade zit natuurlijk wel gewoon suiker. En hoewel agavesiroop een beter alternatief dan gewone kristalsuiker is (het heeft onder andere een lagere glycemische index) is het nog wel suiker. Dus, geniet, maar eet met mate zal ik maar zeggen ;-)?