10 tips voor duurzaam boodschappen doen

Duurzaam boodschappen doen
Onder het motto ‘een betere wereld begint bij jezelf’ kun je heel veel dingen doen om de impact die jij zelf hebt op het milieu en het klimaat te verkleinen. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan de manier waarop je jezelf en je gezin vervoert, wat en wanneer je dingen koopt én aan de manier waarop je je dagelijkse boodschappen doet. Want ook daar is best veel te winnen. Dus daarom heb ik 10 tips voor duurzaam boodschappen doen verzameld!

10 tips voor duurzaam boodschappen doen

Duurzaam boodschappen doen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het behoeft wellicht iets meer tijd en aandacht dan dat je normaal gesproken gewend bent, maar als je eenmaal gewend bent is het een piece of cake!

Dus doe je voordeel met mijn 10 tips voor duurzaam boodschappen doen:

1. Neem je eigen tassen mee
Om maar te beginnen met een open deur: als je je eigen boodschappentassen meeneemt, scheelt dat iedere keer zo’n joekel van plastic boodschappentas die uiteindelijk toch bij het vuilnis terecht komt. Stop ze in de auto, onder het zadel van je fiets, in je handtas of waar dan ook, zodat je nooit zonder boodschappentas bij de winkel staat.

En stop niet bij de grote boodschappentas. Je kunt ook heel goed zelf een aantal kleine, katoenen tasjes kopen, waar je bijvoorbeeld losse appels, sperziebonen of noten in kunt doen. Ik gebruik die van het merk Re-Sack (o.a. te koop bij greenjump.nl). Of neem eigen potten of bakken mee voor olijven, kaas, etc.!

2. Maak een lijstje en koop alleen wat je nodig hebt
Eten moeten weggooien omdat het niet meer goed is, is als je er bij stilstaat enorm jammer en zonde. Ga maar eens na, die citroen is in een ver land verbouwd, met vrachtwagen of vliegtuig naar Nederland gekomen, vanuit distributiecentra in de schappen van jouw lokale supermarkt terecht gekomen, waarna hij uiteindelijk door te lang bij jou op de fruitschaal gelegen te hebben beschimmeld in de vuilnisbak belandt. Alle energie die nodig is geweest voor groei, vervoer, afhandelen, etc. is daarmee in één klap verspild.

De sleutel om thuis zoveel mogelijk verspilling tegen te gaan, is om heel bewust alleen die boodschappen te kopen die je ook echt nodig hebt. Dus maak een lijstje en houd je daaraan. En check voordat je naar de winkel gaat wat je nog allemaal in huis hebt, zodat er op een gegeven moment niet stiekem 4 pakken crackers in je voorraadkast staan (tenzij je natuurlijk een enorme crackeraddict bent).

3. koop waar mogelijk en nodig de grootverpakking
Let ook op in welke maat verpakking je je eten koopt. Een grootverpakking koekjes heeft in principe de voorkeur boven koekjes die allemaal individueel verpakt zijn. Tenzij je niet vaak genoeg koekjes eet en je na verloop van tijd het restant van de koekjes uit de grootverpakking weg moet gooien omdat ze niet meer goed zijn. Probeer dus zoveel mogelijk de verpakkingsgrootte te kiezen die het beste bij jouw eetpatroon past.

4. Let op de houdbaarheidsdatum
In het verlengde van hierboven: let ook goed op de houdbaarheidsdatum als je iets koopt én van de dingen die je al in huis hebt. Hou goed in de gaten wat er als eerste op moet uit je koelkast en plan je maaltijden daar omheen.

5. Koop zoveel mogelijk (lokale) groenten en fruit die bij het seizoen horen
Van aardbeien in de winter weet je dat ze of vanuit een energie slurpende kas of vanuit een ver land komen. In beide gevallen is er veel meer energie gestoken in het telen van die aardbeien dan dat dat in de zomer gebeurt, als ze gewoon van de Hollandse aardbeienvelden komen. Koop daarom zoveel mogelijk groenten en fruit die bij het seizoen horen en die zoveel mogelijk lokaal geteeld zijn.

6. Koop de variant zonder plastic
Ik erger me dood aan al dat plastic dat in de supermarkt om met name fruit en groente zit. Ik ben tenslotte ook niet voor niets precies daartegen een petitie gestart (je kunt nog steeds ondertekenen!). Koop waar mogelijk dan ook de variant die niet in een dikke laag plastic verpakt zit. Kies voor de losse appels in plaats van de voorverpakte en stop ze in je eigen meegebrachte (katoenen) tasje. En misschien heb je toch nog niet meteen die 2 eetrijpe avocado’s (in plastic) nodig, maar kun je nog even wachten totdat die ene niet-verpakte avocado rijp is (hoewel dat natuurlijk weer een verhaal op zich is – damn you avocados ;-)).

7. Koop bij een duurzame leverancier
De supermarkt is niet per sé de meest duurzame leverancier van dagelijkse boodschappen. Niet in de laatste plaats omdat in een supermarkt zo’n beetje alles verpakt is. Koop daarom waar mogelijk bij een meer duurzame leverancier. Bij op de markt, bij de groenteboer, bij de boer/fruitteler in de buurt, etc.. Ikzelf koop het grootste gedeelte van mijn groenten en fruit online, bij hofweb.nl. Die levert biologische, lokale en zoveel mogelijk onverpakte producten. En als het al wel verpakt is, dan zoveel mogelijk in papier (en dus niet plastic). Super tevreden mee!

8. switch vlees voor (extra) groente of een andere vleesvervanger
Met mijn goede voornemen om zoveel mogelijk veganistisch te eten mag het natuurlijk geen verrassing zijn dat ik niet zo’n grote fan van vlees ben. De vleesindustrie is onder andere namelijk heel slecht voor het klimaat en voor de productie van vlees worden enorme grote hoeveelheden energie gebruikt. Een dagje per week (of meer) geen vlees eten is dus een heel goed idee.

9. Koop zoveel mogelijk biologisch
Biologisch eten heeft als kenmerk dat het met zorg voor mens, dier en omgeving wordt geproduceerd. Dit betekent onder andere dat er geen (of alleen natuurlijke) bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, het dierenwelzijn hoog in het vaandel staat, de productie van biologische producten een minder grote impact op het milieu heeft en dat er een betere biodiversiteit nagestreefd wordt. Biologische producten zijn daarmee dus veel duurzamer dan ‘gewone’ producten.

10. Doe je boodschappen op de fiets
Of lopend, met kinderwagen of bolderkar of wat dan ook. Probeer in ieder geval de auto zoveel mogelijk te laten staan. Wil je wel per sé de auto gebruiken, bijvoorbeeld omdat je in één keer veel boodschappen haalt, probeer dat dan niet te vaak te doen. Dus niet iedere dag met de auto naar de supermarkt om even een brood, pak koffie, wc-papier etc. te halen.

Het is misschien even wennen, maar zoals ik het zie is het meer dan de moeite waard om duurzaam boodschappen te doen. Zodat we deze mooie aarde waar we op mogen wonen ook daadwerkelijk nu en in de toekomst bewoonbaar houden.

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!