Wat is een mala?

Wat is een mala

Een mala? Huh? Wat is dat? Is dat niet het Spaanse woord voor ‘slecht’? Ik hoor het je denken en ja, dat dacht ik eerst ook. Mala betekent inderdaad ‘slecht’ in het Spaans. Maar het heeft ook nog een andere betekenis. In het Sanskriet betekent mala (bloemen)krans, slinger of slingerkrans. Oftewel iets van betekenis wat je om je om je nek kunt hangen. Nieuwsgiering geworden? Lees verder en krijg eindelijk antwoord op de vraag ‘wat is een mala?’!

Wat is een mala?

Oké, maar wat is een mala nou eigenlijk? Heel simpel gezegd is een mala een kralenketting die vanuit de hindoetraditie wordt gebruikt bij meditatie. Een mala bestaat traditioneel gezien uit 108 kralen en één zogenaamde ‘goeroe kraal’. Dit is dan vaak de 109de kraal. Van de goeroe kraal wordt gezegd dat die symbool staat voor de goeroe van wie de student zijn mantra heeft gekregen en voor de relatie tussen de goeroe en de leerling.

Mala van sandelhout en rozenkwarts

Waarom 108?
108 is een heilig nummer in de hindoe- en yogatraditie. Er wordt gezegd dat er 108 redenen zijn waarom dit getal zoveel betekenis heeft. Voorbeelden zijn de 108 energielijnen die bijeenkomen om de hartchakra te vormen, 108 heilige plekken die er volgens de yogatraditie in India zijn en de diameter van de zon die 108 keer zo groot is als die van de aarde.

Hoe gebruik je een mala?
Mala’s worden zoals gezegd al duizenden jaren gebruikt om de geest gefocused te houden tijdens meditatie. Mala’s komen oorspronkelijk uit India, waar ze werden gebruikt voor Japa- of mantra meditatie, waarbij een mantra in stilte 108 keer wordt herhaald. De kralen helpen je om bij te houden hoe ver je bent met de meditatie. Bij elke nieuwe herhaling van de mantra wordt de volgende kraal tussen duim en wijsvinger gehouden. En bij de goeroekraal aangekomen is het gewoonte om dankbaarheid te uiten naar de leraren en belangrijkste personen uit je leven.

Mala als sieraad
Los van gebruik van de mala tijdens meditatie, kun je de mala ook gedurende de dag dragen, bijvoorbeeld als herinnering aan de intentie die je tijdens je meditatie uitgesproken hebt, of als hulpmiddel die je helpt herinneren om je geest gedurende de dag kalm en gefocused te houden. En omdat mala’s er vaak ook gewoon heel mooi uitzien, is het helemaal niet erg om de mala als sieraad te dragen!

Mala aventurijn

Waarvan worden mala’s gemaakt?
Mala’s kunnen in principe van elk materiaal gemaakt worden. Wat je heel vaak ziet, is dat er rudrakshazaden gebruikt worden. Dit zijn de zaden van de rudrashaboom, waaraan allerlei bijzondere eigenschappen toegedicht worden. Ook wordt voor mala’s vaak rozenhout of sandelhout, en edelstenen gebruikt. De mala’s die je op zensible.nl kunt kopen zijn gemaakt van sandelhout – en rozenkwartskralen. Sandelhout is een heerlijk geurende houtsoort en rozenkwart is een edelsteen die staat voor liefde en vrede.

Benieuwd welke mala’s zensible.nl je te bieden heeft? Neem dan gauw een kijkje in onze webshop!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!