Femke reviewt: chia jam van Mister Kitchen

chia jam
Als je twee kleine kinderen hebt, is jam wel een logisch broodbeleg om in huis te hebben. Want jam is lekker zoet, en dus gaat een boterhammetje met jam er vaak wel lekker in. Maar het hoge suikergehalte in jam is helaas meteen ook het grootste nadeel er van. Een gemiddeld potje jam bestaat uit ongeveer 60% suiker. En dat is gewoon bizar veel! Gelukkig zijn er alternatieven met minder suiker. Eén daarvan kwam ik onlangs in de supermarkt tegen: Mister Kitchen’s chia – fruit.

Chia jam van Mister Kitchen

Mister Kitchen’s chia – fruit is een ‘superspread met chiazaad’. Het komt in 5 verschillende smaken – aardbei, framboos, abrikoos-sinaasappel, bosbes-cranberry en rabarber-aardbei – en is onder andere in de AH en Jumbo te koop voor ongeveer 2,79 euro. En in plaats van heel veel suiker zit er vooral fruit (zo’n 60%), een aantal fruit- en groenteconcentraten, chiazaden (ongeveer 5%) en een klein beetje stevia in. Het totale suikerpercentage komt op 20%, wat dus veel lager is dan in ‘echte’ jam.

Is het wat?

De echte review van deze chia jam werd natuurlijk niet door mijzelf gedaan, maar door de twee jam connaisseurs in ons gezin: mijn dochter en zoon. De variant die zij op hun boterham gegeten hebben is die met framboos. Goed als ik ze ken, wist ik natuurlijk dat ik niet aan moest gaan kondigen dat ze iets anders dan hun vertrouwde jam op hun broodje kregen. Dus ik heb op een goede dag hun broodje gewoon gesmeerd met de chia jam en het hen zonder iets te zeggen voorgeschoteld.

Mijn dochter had, voordat ze ook maar iets had geproefd, meteen door dat er iets anders op haar boterham zat. Maar, heldin die ze is, wilde ze de nieuwe jam wel proberen. Mijn zoon had op het eerste gezicht niets in de gaten, maar bij het eerste hapje zag ik hem wel even nadenken wat er nou precies niet helemaal klopte. En toen werd er gegeten… en niet geklaagd… En op de volgende boterham mocht ook wel jam. En de volgende keren dat er een boterhammetje gegeten werd, werd ook zonder klagen de chia jam gegeten. Oftewel, we kunnen spreken van een vlekkeloze integratie in ons gezin! Echt, helemaal geen op- of aanmerkingen van de kiddos!

En ik zelf?

Ik eet niet zo veel brood. En als ik het eet, beleg ik het meestal met iets hartigs (LOVE avocado met een gebakken eitje ;-)). Dus ik moet eerlijk bekennen dat ik de chia jam nog maar één keer heb geprobeerd. En ja, hij is beduidend minder zoet dat gewone jam. En misschien vind ik hem daarom iets minder lekker dan gewone jam. Maar het feit dat er een stuk minder suiker in zit vind ik ook voor mezelf wel zo fijn. Ik zou dus gewone jam zonder veel problemen kunnen vervangen door deze chia jam.

Het eindoordeel

Absoluut een blijvertje deze Mister Kitchen’s chia – fruit! Mijn kinderen eten het graag en er zit veel minder suiker in dan in normale jam. Ik ben een blije moeder!

Liefs, Femke

NB: deze post is niet gesponsord!

Volg mij ook op Facebook en Instagram.