3 x gratis meditatie apps voor beginners

gratis meditatie apps

Als je net begint met mediteren en nog niet zo goed weet hoe je het aan moet pakken, kan het enorm helpen om een geleide meditatie te volgen. Onder begeleiding van een meditatiedocent in real life is ideaal, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Goed alternatief is een geleide meditatie door middel van een app. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd en heb hier 3 fijne (min of meer) gratis meditatie apps voor beginners voor je op een rijtje gezet!

Noot vooraf: al deze apps zijn in het Engels. Ik vind ze gemakkelijk te volgen en vind het daarom niet erg dat ze in het Engels zijn. Mocht je de Engelse taal echter lastig vinden, of gewoon liever Nederlands willen horen, dan zijn deze apps helaas niet voor jou.

Headspace
Met deze app maak je op een toegankelijke manier kennis met mindfulnessmeditatie. De app biedt je de mogelijkheid om 10 gratis geleide mindfulnessmeditaties van elk ongeveer 10 minuten te doen – de take 10. Het is de bedoeling dat je de meditaties gedurende 10 dagen volgt. De meditaties hebben alle een soortgelijke opbouw – een paar keer goed in- en uitademen, een snelle bodyscan, focus op je ademhaling en je gedachten even helemaal hun gang laten gaan. De meditaties zijn gemakkelijk te volgen en je leert er de basics van mindfulnessmeditatie mee. Het zijn fijne, rustige meditaties, zonder al te veel poespas. Tussen de 10 meditaties door leer je door middel van animaties nog wat meer over mindfulness en meditatie. Nadat je de take 10 hebt doorlopen heb je de mogelijkheid om een (betaald) abonnement te nemen, waarbij je toegang hebt tot vele meditaties op allerlei gebieden. Je kunt de take 10 ook nog een keer (gratis) doorlopen.

Stop, breathe and think
Deze app is speciaal bedoeld om kindness en compassion te ontwikkelen door middel van (geleide) meditatie. De app biedt een behoorlijk aanbod aan gratis geleide meditaties op allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld dankbaarheid, verandering of compassie. Het leuke is dat je zelf aan kunt geven hoe je je voelt – mentaal, fysiek en emotioneel – en dat de app op basis daarvan een meditatie voorstelt. Het zijn over het algemeen relatief korte, gemakkelijk te volgen meditaties. De app biedt de mogelijkheid om tegen betaling nog meer meditaties te volgen.

Smiling mind
Deze app biedt een goede en uitgebreide introductie in mindfulness(meditatie). De app is bedoeld voor alle leeftijden – van kinderen vanaf 7 jaar tot volwassenen – en biedt voor elke leeftijdscategorie een compleet mindfulnessprogramma. Kies het programma voor volwassenen en begin met mindfulness 101 voor een eerste introductie in mindfulnessmeditatie. De app biedt diverse geleide mindfulnessmeditaties – bijvoorbeeld met focus op je ademhaling of een bodyscan. Daarnaast biedt de app ook meer informatie over mindfulness, krijg je handvatten aangereikt over hoe je mindfulness in het dagelijkse leven kunt beoefenen en kun je diverse opdrachtjes doen om met mindfulness te oefenen. Je wordt bijvoorbeeld uitgedaagd om eens stil te staan bij waar je eten vandaan komt en wie er allemaal nodig waren om het op je bord te krijgen. Of je krijgt uitgelegd hoe je echt mindful naar iemand kan luisteren. Naast de complete mindfulnessprogramma’s biedt de app ook nog losse bite-size en extended meditaties. Allemaal gratis!

Alle deze drie gratis meditatie apps zijn voor zowel iPhone als Androidtoestellen beschikbaar. En omdat ze gratis zijn, kun je ze alle drie op je gemak uitproberen. Doe er dus vooral je voordeel mee!