Mexicaanse quinoa uit de oven

SONY DSC

De Mexicaanse keuken is er eentje die ik goed kan waarderen. Ik ben dol op bonen, mais, avocado etcetera. Ook mijn gezin kan ik altijd erg blij maken als we ‘mexicaans’ eten. Vaak is dat een variant met (tarwe)tortillas erbij (vullen, rollen en eten maar!), maar juist die tortillas maken het geheel weer net wat minder gezond. Vandaar dat ik eens ben gaan experimenteren met quinoa. Het resultaat: deze superlekkere Mexicaanse quinoaschotel!

‘Vroeger’ gebruikte ik voor Mexicaans eten altijd zo’n pakje Mexicaanse kruiden. Wat vaak resulteerde in een net iets te zout (of veel te zout) gerecht, waarna je de hele avond dorst had. Sinds ik kinderen heb, ben ik me veel meer bewust hoeveel zout ik gebruik. Zeker bij hele kleine kinderen moet je daar goed opletten. Vandaar dat ik dit gerecht eigenlijk altijd zoutloos maak. Maar, als mijn vriend dit maakt, gebruikt hij altijd wel wat zout, dus je kunt het zeker naar smaak toevoegen.

Ik maak dit gerecht meestal zonder vlees. Maar je kunt ook heel prima wat (kip)gehakt toevoegen.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

 • 1 rode paprika
 • 1 prei
 • 1 middelgrote pot rode kidneybonen
 • 1 middelgrote pot mais
 • 1 pakje tomatensaus of tomatenpassata a 400 gram. Ik gebruik altijd de biologische pastasaus met basilicum van de AH
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 275 gram quinoa
 • Een handje geraspte kaas
 • Olijfolie
 • Een halve theelepel gemalen komijn
 • Eventueel zout en peper

Zo maak je het:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht)
 • Spoel de quinoa goed af, zodat de bittere smaak verdwijnt, en kook het in ongeveer 15 minuten gaar.
 • Snijd de paprika en prei in kleine stukjes en bak in wat olijfolie op een middelhoog vuur in een koekenpan in ongeveer 10 minuten gaar.
 • Spoel de kidneybonen en mais even af en voeg dit bij de paprika en prei.
 • Voeg de tomatensaus, tomatenpuree en de komijn (en eventueel naar behoefte zout en peper) toe.
 • Voeg daarna de quinoa toe en roer goed door.
 • Vet ondertussen een ovenschaal met wat olijfolie in en schep het mengsel in de ovenschaal. Verdeel hier de geraspte kaas overheen.
 • Zet dit ongeveer 10 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.

Lekker met een salade van ijsbergsla, cherrytomaat, komkommer en avocado!

Buen provecho!