Gezond alternatief: boekweit tortillas
Ik vind tortillas erg lekker. Maar gewone tortillas, gemaakt van tarwemeel, zijn niet echt heel gezond. Dus heb ik als alternatief eens deze tortillas van boekweitmeel gemaakt. Boekweit is geen tarwe, maar is het zaad van een soort van kruidachtige plant. Het is erg gezond en heeft een relatief lage glycemische index, waardoor je bloedsuikerspiegel na het consumeren ervan niet bizar stijgt.
De tortillas zijn heel simpel te maken. Je moet er alleen wel even tijd voor uittrekken, aangezien je ze één voor één maakt (tenzij je natuurlijk meer dan één pannenkoek gebruikt).
Dit heb je nodig voor ongeveer 6 tortillas:
- 200 gram boekweitmeel
- 400 milliliter water
- 2 teentjes knoflook, geperst
- Een snuf zout
- Een theelepel gedroogde kruiden, bijvoorbeeld Italiaanse of Provençaalse kruiden
- Olijfolie
En zo maak je het:
- Doe de boekweitmeel met het water, de knoflook, het zout en de kruiden in een grote kom.
- Meng dit met een mixer goed door elkaar, totdat er geen klontjes meer inzitten.
- Verwarm wat olie in een koekenpan op een laag tot middelhoog vuur.
- Giet wat van het beslag in de koekenpan. Draai de pan even goed rond, zodat het beslag zich goed verspreidt over de bodem van de pan. De eerste keer zal misschien nog niet helemaal perfect zijn, maar wees vooral niet te voorzichtig, spin it!
- Bak de tortilla op één kant totdat die iets lichtbruin wordt en vanzelf van de bodem van de koekenpan loslaat.
- Bak hem dan op de andere kant totdat die ook lichtbruin is.
- Herhaal dit voor de andere tortillas.
De tortillas zijn niet zo flexibel als gewone tortillas, dus niet per sé heel goed te rollen. Maar laat je daar vooral niet door tegenhouden. Ze zijn lekker met iedere soort vulling, bijvoorbeeld met kip en groenten. Of een lekkere Mexicaanse bonenvulling.
Eet smakelijk!