Spaanse tortilla met zoete aardappel en feta

Spaanse tortilla met zoete aardappel

Ik heb ooit een paar maanden in Spanje gewoond en toen at ik ze best vaak: Spaanse tortilla’s. In tegenstelling tot de Mexicaanse tortilla’s zoals we ze vandaag de dag veelal eten, is een Spaanse tortilla niet een ‘echte’ tortilla (als in een wrap) maar een dikke omelet met aardappel en ui. In zijn eenvoud is hij superlekker, maar eet je hem meestal als een bijgerecht. En ik wilde juist iets maken wat je ook heel goed als hoofdgerecht kunt eten. En dat is gelukt (al zeg ik het zelf :-)). Dus zie hier de Spaanse tortilla met zoete aardappel en feta!

spaanse tortilla met zoete aardappelIk heb deze Spaanse tortilla in de oven gemaakt. In principe kun je hem ook heel goed in een koekenpan maken, maar dan moet je hem op een gegeven moment wel gaan omdraaien. En daarin heb ik niet zo’n hoog succesratio… ;-). In de oven hoef je gelukkig niet te draaien, dus dat is wel zo gemakkelijk.

Spaanse tortilla met zoete aardappel en feta

De zoete aardappel maakt deze tortilla logischerwijs redelijk zoet. Maar dit wordt heel goed gecompenseerd door de zoute smaak van de feta. Dit is dus echt een hele goede combi!

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • 2 rode uien
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 10 eieren
  • 125 ml (soya) kookroom
  • Een plak feta kaas
  • Zout, peper en olijfolie

En zo maak je de Spaanse tortilla met zoete aardappel en feta:

  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in kleine blokjes
  • Pel en snipper de rode ui
  • Doe de aardappel en de ui met een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op een laag vuur. Het is niet de bedoeling dat de zoete aardappel een krokant laagje krijgt, maar juist dat hij langzaam gaart.
  • Snijd ondertussen de paprika’s in kleine stukjes. Voeg deze bij de aardappel en de ui doe hier een flinke snuf zout en peper bij.
  • Bak het geheel, nog steeds op een laag vuur en onder af en toe roeren, in ongeveer 20 minuten min of meer gaar.
  • Kluts ondertussen in een grote kom de eieren met de kookroom los.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en vet een (ronde) ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Ik heb een ovenschaal met een diameter van 33 cm gebruikt, wat redelijk groot is. Je kunt ook een kleinere ovenschaal gebruiken, maar dan moet je de tortilla waarschijnlijk iets langer in de oven laten staan, omdat de tortilla dan dikker is.
  • Als de groenten bijna gaar zijn, doe ze dan bij het eimengsel in de grote kom en roer even goed door. Giet het geheel daarna in de ovenschaal.
  • Bak de tortilla in ongeveer 30 minuten gaar. De tortilla is klaar als de bovenkant droog is, dus als dit na 30 minuten nog niet het geval is, laat hem dan langer in de oven staan.
  • Haal de tortilla uit de oven en verkruimel naar behoefte de feta er over. Zet daarna nog ongeveer 5 minuten terug in de oven om de feta wat te laten smelten.

Gecombineerd met een frisse salade of een stokbroodje is dit een ideaal gerecht voor bijvoorbeeld een warme zomeravond. Geniet ervan!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.