Zoete aardappel chili

Zoete aardappel chili

Sinds ik hem ruim een jaar geleden ‘ontdekte’ is zoete aardappel echt een favoriet in ons gezin (en van mij in het bijzonder) geworden. We eten bijvoorbeeld heel geregeld zoete aardappel wedges uit de oven. Maar ik maak er ook wel eens een brownie van of we gebruiken de zoete aardappel als alternatief voor de gewone aardappel in een lekkere vegetarische Spaanse tortilla. Maar wat al een poosje op mijn lijstje stond om te maken, was een zoete aardappel chili. Op één of andere manier sprak de combinatie van zoete aardappel met zwarte bonen mij heel erg aan. En gelukkig werd ik niet teleurgesteld. Want man, wat is deze zoete aardappel chili lekker!

Zoete aardappel chili

Nu schijn je chili met name in de winter te eten. En het is ondertussen hoog zomer… Maar ach, ik eet ook net zo graag nog een stamppotje in juli. Dus why not? Ik vind het zeker kunnen!

Dit heb je nodig voor de zoete aardappel chili (voor ongeveer 3 a 4 personen):

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 1 middelgrote ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 blikken gepelde tomaten of tomatenblokjes (incl. sap)
  • 2 blikken zwarte bonen a 400 gram (uitlekgewicht 265 gram)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels cacao
  • Zout en peper
  • Een snuf gemalen chilipeper
  • Handje verse (biologische) koriander (te koop o.a. bij de Appie)
  • Sap van ½ limoen

En zo maak je de zoete aardappel chili:

  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in kleine blokjes. Doe wat olijfolie in een hapjespan en bak de blokjes in ongeveer 10 minuten min of meer gaar.
  • Pel en snipper de ui en knoflook en snijd de paprika in stukjes.
  • Haal de zoete aardappel uit de pan en leg even apart. Bak in dezelfde hapjespan daarna de ui, knoflook en paprika in olijfolie totdat ook deze groenten bijna gaar zijn.
  • Spoel de zwarte bonen onder de koude kraan goed af en laat even uitlekken. Doe de bonen daarna bij de ui, knoflook en paprika in de pan.
  • Voeg vervolgens de gepelde tomaten of tomatenblokjes erbij. Als je gebruik maakt van gepelde tomaten, kun je deze in pan in nog wat kleinere stukjes hakken.
  • Doe nu ook weer de zoete aardappelblokjes erbij.
  • Vervolgens is het tijd om te kruiden. Begin met (royaal) zout en peper. Voeg daarna de komijn, kaneel en cacao toe. Voeg tot slot naar smaak de chilipeper toe. Omdat mijn kinderen ook mee eten houd ik het redelijk beschaafd, zodat het niet te pittig wordt.
  • Doe nu de deksel op de pan en laat de chili onder af en toe roeren een minuutje of 20 op een laag vuur sudderen.
  • Haal daarna de deksel weer van de pan en voeg de gehakte verse koriander en het sap van een halve limoen toe.
  • Roer tot slot nog even goed door en laat nog een paar minuutjes op het vuur staan. Daarna is de zoete aardappel chili ready to eat!

Je kunt deze zoete aardappel chili heel goed zo, met verder niets erbij, eten. Maar als je wilt kun je er bijvoorbeeld ook nog wat zure room of crème fraiche en tortillachips bij eten. En als je het helemaal af wilt maken, maak je er ook nog een lekkere guacamole bij ;-). Maak er maar een mooie fiesta van!

Eet smakelijk!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.