Zelf tapenade maken is heel gemakkelijk en lekker!

Zelf tapenade maken

Ik hou wel van een vers stokbroodje met een lekker smeerseltje er op. En hoewel ik die vaak genoeg gewoon in de supermarkt koop, vind ik het ook heel leuk (en vaak nog veel lekkerder) om die zelf te maken. Bijvoorbeeld zelfgemaakte hummus, pesto of guacamole. Zelf tapenade maken had ik nog nooit gedaan, maar stond al een poosje op mijn to-do lijstje. En met de zomer dan toch echt op komst (zou het echt??) kon dat niet langer wachten. Dus nu heb ik eindelijk ook een recept voor zelfgemaakte tapenade!

Zelf tapenade maken

Tapenade wordt van oudsher gemaakt met olijven en kappertjes. In de meeste tapenade’s die je in de supermarkt tegenkomt, zit dan ook ten minste olijven. Maar omdat ik vaak juist tapenade van zongedroogde tomaten eet, wilde ik ook graag deze variant zelf maken. En hoewel je in principe ook dan heel goed ook nog olijven kunt gebruiken, heb ik voor deze tapenade voor ansjovis gekozen. En kappertjes, dat dan weer wel!

Dit heb je nodig voor een schaaltje zelfgemaakte tapenade:

  • 1 bakje zongedroogde tomaten a 130 gram. Ik heb mijn bakje bij de AH gekocht.
  • 5 ansjovisfilets (gewoon uit zo’n blikje)
  • 3 flinke theelepels kappertjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • Optioneel: extra zout. Ik heb er voor gekozen geen extra zout toe te voegen, omdat mijn tomaatjes zelf al wat gekruid waren en omdat de ansjovis en kappertjes van zichzelf ook al best zout zijn.

En zo maak je de tapenade:

  • Laat de zongedroogde tomaatjes even uitlekken en snijd eventueel de harde, groene randjes (als die er aan zitten) er af.
  • Doe de zongedroogde tomaatjes met de overige ingrediënten in een keukenmachine en pureer het geheel zolang nodig is. Als je van wat grovere tapenade houdt, dan heel eventjes. Hou je van wat meer gladde tapenade, dan wat langer. Overigens zou je alle ingrediënten ook in een kom met een staafmixer kunnen pureren. Maar persoonlijk vind ik de keukenmachine wat handiger.

Serveer met een lekker vers stokbroodje (tijdens een heerlijk warme zomeravond, met een goed glas wijn – als de zomer er tenminste nog aankomt ;-)) of smeer het op je boterham! Geniet er in ieder geval van!
Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.