Femke probeert: de VGZ mindfulness app

VGZ mindfulness app

Als je net begint met mediteren en nog niet zo goed weet hoe je het aan moet pakken, kan het een goed idee zijn om onder begeleiding te mediteren. Een app kan je daarbij helpen. En, ook als je al wel geregeld mediteert, kan het soms nog erg fijn zijn om een app te gebruiken. Gelukkig zijn er onderhand al een heleboel (goede en minder goede) meditatie-apps. Eén daarvan is de VGZ mindfulness coach, die ik onlangs heb uitgeprobeerd. In dit artikel lees je wat ik daarvan vond.

De VGZ mindfulness coach

Deze gratis app van zorgverzekeraar VGZ is erop gericht om je ‘te helpen mindful te worden,’ door middel van mindfulnessoefeningen en meditaties. Je kunt hiervoor een vooraf vastgesteld programma van 5 weken volgen, waarbij je iedere week 5 verschillende oefeningen/meditaties doet. Maar je kunt ook zelf je oefeningen selecteren uit de lijst met 41 oefeningen en meditaties. Een derde optie is nog dat je in de app aangeeft hoe lang je wilt mediteren, welk doel je daarbij hebt (rust of helderheid) en waar je bent (trein, werk of thuis), waarna de app zelf een oefening voorstelt. Daarnaast geeft de app ook nog wat achtergrondinformatie over wat mindfulness is hoe je het kunt leren, en wordt er kort ingegaan op een aantal basisbegrippen rondom mindfulness en meditatie.

Pluspunten van de VGZ mindfulness app

De VGZ mindfulness app heeft een aantal belangrijke pluspunten:

  • De app biedt een uitgebreid aanbod van verschillende oefeningen en meditaties. Uit de 41 oefeningen kun je voor elk moment van de dag en voor elk doel wel een geschikte vinden.
  • Je hebt de keus uit korte en langere oefeningen, zodat je ook als je wat minder tijd hebt een oefening of meditatie kunt doen.
  • De meditaties en oefeningen zijn gemakkelijk te volgen. Er wordt gebruik gemaakt van duidelijke taal en het doet niet zweverig aan.
  • De (mannelijke) stem is prettig om naar te luisteren.
  • De app is overzichtelijk en gemakkelijk in het gebruik. Je kunt je favoriete oefeningen opslaan en er wordt bovendien bijgehouden hoe vaak je gemediteerd hebt.

Minpunten van de VGZ mindfulness app

En natuurlijk zijn er ook een aantal dingen op de app aan te merken:

  • Je hebt wat tijd nodig om de app goed te leren kennen. Een korte (schriftelijke) omschrijving of introductie van de oefeningen/meditaties mist bijvoorbeeld. Hierdoor moet je de meditatie al starten om te horen waar hij over gaat en hoe je je er het beste op voor kunt bereiden. Na een paar keer weet je dat dan natuurlijk wel.
  • In sommige meditaties vallen (erg) lange stiltes. In het begin vroeg ik me dan af of de app het nog wel deed of dat er wellicht wat mis gegaan was. Ook bestaat het risico dat je, doordat het zo lang stil blijft, op een gegeven moment met je gedachten weer helemaal ergens anders bent. Ook is het in het begin niet duidelijk dat iedere meditatie/oefening met een bel afgesloten wordt, waardoor ik ook daar ging twijfelen of de oefening misschien al afgelopen was.
  • In sommige meditaties volgen de instructies elkaar iets te snel op. Zo wordt je bijvoorbeeld op het ene moment gevraagd om je op je ademhaling te focussen en op het andere moment om al weer iets anders te doen. Sommige meditaties eindigen gevoelsmatig ook iets abrupt.

Eindoordeel

Al met al vind ik de VGZ mindfulness app een prettige app om zo nu en dan mijn eigen meditaties  mee te vervangen. De app is goed in het gebruik als je hem al wat beter kent. Je weet dan welke meditatie je het fijnst vindt, of en hoe je je daar op voor moet bereiden en wat je ervan kunt verwachten.

Probeer hem ook uit! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!